Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 21.08.2023 року у справі №910/19128/21

Постанова КГС ВП від 21.08.2023 року у справі №910/19128/21

21.08.2023
Автор:
Переглядів : 68

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2023 року

м. Київ

Справа № 910/19128/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду

Банаська О. О. - головуючого, Картере В. І., Пєсскова В. Г.

розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу Моторного (транспортного) страхового бюро України

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.10.2022

у складі колегії суддів: Пашкіної С. А. (головуючої), Буравльова С. І., Шапрана В. В.

та на рішення Господарського суду міста Києва від 10.06.2022

у складі судді Васильченко Т. В.

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Маркс.Капітал"

до Моторного (транспортного) страхового бюро України

про стягнення 12 299,70 грн

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Вступ

1. Товариство звернулось з позовом до Моторного (транспортного) страхового бюро України (далі - МТСБУ) про стягнення трьох процентів річних, інфляційних втрат, пені за прострочення виконання грошового зобов`язання по своєчасній виплаті страхового відшкодування у встановлений строк до моменту порушення провадження у справі про банкрутство ліквідованого страховика посилаючись на те, що до позивача перейшло право вимоги до відповідача як до особи, відповідальної за відшкодування збитків, спричинених внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

2. Рішенням суду першої інстанції залишеним без змін постановою суду апеляційної інстанції позов задоволено частково - стягнуто з відповідача на користь позивача три проценти річних, інфляційні втрати у зв`язку із встановленням факту переходу до відповідача обов`язку здійснити відшкодування суми трьох процентів річних, інфляційних втрат за прострочення ліквідованим страховиком виплати суми страхового відшкодування, що залишились непогашеними після ліквідації боржника та залишена без задоволення вимога позивача про стягнення пені у зв`язку із спливом строку позовної давності для звернення з вимогою про її стягнення.

3. Розглядаючи касаційну скаргу МТСБУ на вирішення Верховного Суду постали такі питання:

- чи покладається на МТСБУ відповідальність за порушення грошового зобов`язання страховика-члена МТСБУ, що визнаний банкрутом (щодо стягнення пені, трьох процентів річних та інфляційних втрат) ?

- чи є пеня, три проценти річних, інфляційні втрати основним зобов`язанням (шкодою) у розумінні цивільного законодавства та Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (далі - Закон № 1961-IV) ?

- чи вважається сплата МТСБУ виплати (шкоди), регламентованої підпунктом "ґ" пункту 41.1 статті 41 Закону № 1961-IV, повним виконанням зобов`язання ?

4. Верховний Суд вважає помилковими висновки судів про часткове задоволення позову виходячи з таких міркувань.

Короткий зміст та підстави наведених у позові вимог та заперечень відповідача

5. Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркс.Капітал" (далі - ТзОВ "Маркс.Капітал") звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом до Моторного (транспортного) страхового бюро України (далі - МТСБУ) про стягнення 1 145,12 грн трьох процентів річних, 7 976,58 грн інфляційних втрат, 3 178,00 грн пені.

6. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що оскільки Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Україна" (далі - ПрАТ "СК "Україна"), як боржника за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності № АС/3970494, було ліквідовано, на підставі статті 41 Закону № 1961-IV його зобов`язання за договором виконує МТСБУ.

7. Відповідач заперечив проти задоволення позовних вимог з таких підстав: після ліквідації ПрАТ "СК "Україна" та затвердження ліквідаційного балансу до МТСБУ перейшли зобов`язання лише по відшкодуванню шкоди за договорами обов`язкового страхування ПрАТ "СК "Україна", яка і була відшкодована позивачу, а тому жодних грошових зобов`язань ним перед позивачем не порушено, і відсутні правові підставі для їх стягнення з відповідача; вимоги позивача про стягнення інфляційних втрат, трьох процентів річних та пені віднесені ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.07.2019 у справі № 910/842/18 про банкрутство ПрАТ "СК "Україна" до 4 черги кредиторів, а тому в силу приписів частини п`ятої статті 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) є погашеними; МТСБУ не є правонаступником ПрАТ "СК "Україна", а тому на нього не можуть бути покладені зобов`язання страховика-банкрута.

8. Окрім того, відповідач просив про застосування строків позовної давності щодо вимог про стягнення інфляційних втрат, трьох процентів річних та пені, оскільки строк позовної давності рахується з дати дорожньо-транспортної пригоди (далі -ДТП) - 28.11.2014 і на час звернення з позовом цей строк сплив, у зв`язку з чим просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

9. Від позивача надійшло клопотання про визнання поважними причин пропуску строку позовної давності щодо пені, в якому він просить суд захистити право позивача на стягнення пені та визнати поважними причини пропуску строку позовної давності щодо позовних вимог про стягнення пені за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності № АС/3970494, що був укладений ПрАТ "СК "Україна" в розмірі 3 178,00 грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст