Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 04.06.2019 року у справі №922/2821/18

Ухвала КГС ВП від 04.06.2019 року у справі №922/2821/18

02.09.2020
Автор:
Переглядів : 246

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2019 року

м. Київ

Справа № 922/2821/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Берднік І.С. - головуючого, Міщенка І.С., Сухового В.Г.,

секретар судового засідання - Корнієнко О.В.,

за участю представників:

Товариства з обмеженою відповідальністю

«Аско Трейд» - не з`явився,

Сільськогосподарського товариства

з обмеженою відповідальністю «Лан» - не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Лан»

про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу у суді касаційної інстанції

у справі № 922/2821/18

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Аско Трейд»

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Лан»

про зобов`язання не чинити перешкоди,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Верховного Суду від 07.08.2019 касаційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Аско Трейд» (далі - ТОВ «Аско Трейд») залишено без задоволення, а постанову Східного апеляційного господарського суду від 03.04.2019, додаткову постанову Східного апеляційного господарського суду від 18.04.2019 та рішення Господарського суду Харківської області від 27.12.2018 у справі № 922/2821/18 - без змін.

До прийняття Верховним Судом постанови від 07.08.2019 Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Лан» (далі - СТОВ «Лан») звернулося до суду із заявою, долученою до відзиву на касаційну скаргу, у якій відповідно до частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК) повідомило, що розмір судових витрат, які товариство має сплатити у зв`язку з розглядом справи у суді касаційної інстанції, та його документальне підтвердження буде надано протягом п`яти днів після ухвалення рішення судом касаційної інстанції.

09.08.2019 СТОВ «Лан» направило на адресу суду заяву про долучення доказів на підтвердження витрат на правничу допомогу, у якій просило ухвалити додаткове рішення, яким вирішити питання про стягнення судових витрат.

Ухвалою Верховного Суду від 15.08.2019 заяву СТОВ «Лан» призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 21.08.2019.

ТОВ «Аско Трейд» і СТОВ «Лан» своїх представників у судове засідання не направили, хоча були повідомлені про дату, час і місце судового засідання належним чином.

Ураховуючи наведене, те, що явка учасників справи не визнавалася судом обов`язковою, а участь у засіданні суду є правом, а не обов`язком сторони, Верховний Суд у складі колегії дійшов висновку про можливість розгляду заяви СТОВ «Лан» за відсутності зазначених представників.

Відповідно до частини 1 статті 244 ГПК суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; судом не вирішено питання про судові витрати.

Отже, наведеною нормою визначено, що суд, який ухвалив рішення у справі, може за заявою учасника справи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема судом не вирішено питання про судові витрати.

За змістом статті 123 ГПК до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з частиною 8 статті 129 ГПК розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст