Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 21.06.2023 року у справі №910/2529/22

Постанова КГС ВП від 21.06.2023 року у справі №910/2529/22

21.06.2023
Автор:
Переглядів : 96

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2023 року

м. Київ

cправа № 910/2529/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Кібенко О.Р. - головуючий, Бакуліна С.В., Кролевець О.А.,

за участю секретаря судового засідання - Шпорт В.В.,

представників учасників справи:

ОСОБА_1 - Гаврилова О.Ю.,

Міністерства юстиції України - Свіршкова І.В.,

Служба безпеки України в особі Департаменту захисту національної державності України - Осипов Д.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Міністерства юстиції України

на рішення Господарського суду міста Києва від 08.11.2022 (суддя Сівакова В.В.)

та постанову Північного апеляційного господарського суду від 07.03.2023 (колегія суддів: Буравльов С.І., Шапран В.В., В.В. Андрієнко В.В.)

у справі за позовом ОСОБА_1

до Міністерства юстиції України (далі - Мін`юст)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Служба безпеки України в особі Департаменту захисту національної державності України (далі - Департамент СБУ)

про часткове скасування наказу №4574/5 від 21.12.2021.

Суть спору

1. 02.04.2021 Рада національної безпеки і оборони України (далі - РНБО) ухвалила рішення про застосування до ОСОБА_2 санкцій, зокрема, у вигляді блокування активів. Президент України ввів в дію це рішення Указом від 03.04.2021.

2. Цього ж дня ОСОБА_2 уклав з ОСОБА_1 договір про поділ майна, набутого у шлюбі, за умовами якого належні ОСОБА_2 частки у статутних капіталах трьох товариств перейшли ОСОБА_1 , а наступного дня (04.04.2021) приватний нотаріус провела відповідні реєстраційні дії.

3. У грудні 2021 Департамент СБУ подав до Мін`юсту скаргу, в якій просив скасувати вказані реєстраційні дії. Мін`юст цю скаргу задовольнив.

4. ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просила скасувати наказ Мін`юсту. Посилалася на те, що реєстраційні дії відбулися до публікації Указу Президента України, Департамент СБУ не мав права звертатися зі скаргою на реєстраційні дії, оскільки не є учасником корпоративних відносин, скарга подана із пропущенням передбаченого законодавством 2-місячного строку і не містить обов`язкових відомостей щодо наявності судових спорів.

5. Суд першої інстанції позов задовольнив. Суд апеляційної інстанції залишив це рішення без змін. Мін`юст звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, просив скасувати рішення попередніх інстанцій та ухвалити нове - про відмову у позові.

6. Перед Верховним Судом у цій справі постали такі питання:

- чи має право Служба безпеки України (далі - СБУ) звертатися до Мін`юсту зі скаргою на реєстраційні дії з метою реалізації Закону "Про санкції";

- чи був нотаріус (державний реєстратор) обізнаний про застосовані щодо ОСОБА_2 санкції при вчиненні реєстраційних дій;

- чи відповідає скарга вимогам ч.5 ст.34 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (далі - Закон про державну реєстрацію), якщо скаржник не вказав наявність чи відсутність судових проваджень між тими самими сторонами про той самий предмет спору.

7. Верховний Суд касаційну скаргу задовольнив, виходячи з таких мотивів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст