Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 19.02.2020 року у справі №914/7/19

Ухвала КГС ВП від 19.02.2020 року у справі №914/7/19

25.10.2020
Автор:
Переглядів : 111

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2020 року

м. Київ

Справа № 914/7/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Волковицької Н. О. - головуючого, Кушніра І. В., Могила С. К.,

секретар судового засідання - Мельникова Л. В.,

за участю представників:

позивача - не з'явилися,

відповідача 1 - не з'явилися,

відповідача 2 - не з'явилися,

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів - не з'явилися,

розглянувши матеріали касаційної скарги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Львівський каштан"

на рішення Господарського суду Львівської області від 28.08.2019 (суддя Манюк П. Т.) і постанову Західного апеляційного господарського суду від 16.12.2019 (Мирутенко О. Л. - головуючий, судді Данко Л. С, Желік М. Б.) у справі

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Львівський каштан

до 1) виконавчого комітету Львівської міської ради,

2) управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів - управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради,

про визнання протиправним і скасування рішення та про зобов`язання вчинити дії.

1. Короткий зміст і підстави позовних вимог

1.1. До Господарського суду Львівської області надійшов позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Львівський каштан" (далі - ОСББ "Львівський каштан") до виконавчого комітету Львівської міської ради та управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради про визнання протиправним і скасування рішення та про зобов`язання вчинити дії.

У позовній заяві ОСББ "Львівський каштан" зазначило, що внаслідок звернення управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради у жовтні 2018 року до господарського суду з позовом до ОСББ "Львівський каштан" про звільнення самовільно зайнятого приміщення (справа № 914/1909/18), позивачеві стало відомо, що на підставі рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 18.03.2016 № 198 "Про реєстрацію права комунальної власності на нежитлове приміщення на вул. Котляревського, 37-Б" та на підставі листа Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області від 25.03.2016 управління державної реєстрації Львівської міської ради 05.05.2016 внесло запис № 14621249 про державну реєстрацію права комунальної власності за Львівською міською радою на нежитлове приміщення - гараж інд. ІІ, загальною площею 26,1 м2, розташований за адресою: вул. Котляревського, 37-Б у м. Львові. Позивач не погоджується і вважає рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 18.03.2016 № 198 та дії реєстраційного органу щодо реєстрації права комунальної власності на нежитлове приміщення по вул. Котляревського, 37-Б у м. Львові протиправними і такими, що порушують права та інтереси співвласників будинку по вул. Котляревського, 37-Б у м. Львові.

2. Короткий зміст судових рішень у справі

2.1. Рішенням Господарського суду Львівської області від 28.08.2019 у справі № 914/7/19, залишеним без змін постановою Західного апеляційного господарського суду від 16.12.2019, у задоволенні позовних вимог відмовлено.

2.2. Рішення суду першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, аргументовано тим, що зважаючи на характеристики властивостей спірного приміщення, місце його розташування, наявність окремого входу до приміщення та первинного призначення як гаража, а також зважаючи на той факт, що протягом тривалого часу (не пізніше ніж із 2002 року) це приміщення було самостійним об`єктом цивільно-правових відносин, а саме об`єктом договорів оренди нерухомого майна, орендодавцем в яких виступали виконавчі органи Львівської міської ради, таке нежитлове приміщення не можна вважати допоміжним. Також суди зазначили, що висновок судової будівельно-технічної експертизи від 09.11.2012 № 07/12е у цивільній справі № 2-88/11 не може слугувати достатньою підставою для задоволення позову. Оскільки експертом при підготовці висновку не було враховано той факт, що спірне приміщення з 2002 року Управлінням комунальної власності ДЕП ЛМР передавалося на підставі договорів в оренду та відповідно, було самостійним об`єктом цивільно-правових відносин. Крім того, зазначений висновок не був взятий до уваги Апеляційним судом Львівської області при постановлені ухвали від 13.11.2014 у справі №2-88/11 про відхилення апеляційної скарги ОСББ "Львівський каштан".

У постанові апеляційного господарського суду також зазначено, що 16.12.2019 на адресу суду від апелянта надійшло клопотання про долучення доказів до матеріалів справи. До цього клопотання додано декілька документів, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції, в тому числі створені після ухвалення оскаржуваного рішення, - висновок експерта від 13.12.2019. У зв`язку із цим колегія суддів не приймає їх як докази на підставі частини 5 статті 269 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), оскільки вони не були і не могли бути предметом розгляду в суді першої інстанції.

3. Фактичні обставини справи, встановлені судами

3.1. Як установили суди попередніх інстанцій і свідчать матеріали справи, рішенням виконавчого комітету Радянської районної ради народних депутатів м. Львова від 26.05.1987 № 271 "Про затвердження реєстру житлових будинків", будинок № 37-Б по вул. Котляревського у м. Львові в цілому був включений до реєстру житлових будинків, які перебували на балансі місцевих рад по Радянському (Франківському) району м. Львова.

На підставі Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", квартири № 4- 9 у будинку № 37-Б по вул. Котляревського у м. Львові у період із 1993 по 2000 роки були приватизовані його мешканцями, про що свідчить довідка від 31.10.2000 начальника Львівського обласного державного комунального бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки про реєстраційні свідоцтва про право власності на квартири та нежитлові приміщення, які були видані Львівським обласним бюро інвентаризації та експертної оцінки для власників приміщень багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: вул. Котляревського, № 37-Б у м. Львові.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст