Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 21.03.2018 року у справі №924/290/17

Ухвала КГС ВП від 21.03.2018 року у справі №924/290/17

01.06.2020
Автор:
Переглядів : 151

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2018 року

м. Київ

Справа № 924/290/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Селіваненка В.П. (головуючий), Булгакової І.В. і Львова Б.Ю.,

розглянув касаційну скаргу приватної організації "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" (далі - Організація)

на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 29.11.2017

(головуючий - суддя Бучинська Г.Б., судді: Філіпова Т.Л. і Василишин А.Р.)

у справі № 924/290/17

за позовом Організації в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю "Ворнер Мьюзік Україна" (далі - ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна")

до фізичної особи-підприємця Кохана Руслана Володимировича (далі - Підприємець)

про стягнення 64 000 грн.

За результатами розгляду касаційної скарги Касаційний господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Організація звернулася до господарського суду Хмельницької області в інтересах ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна" з позовом до Підприємця про стягнення 64 000 грн. компенсації за порушення виключних майнових авторських прав.

Позовні вимоги з посиланням на приписи Закону України "Про авторське право і суміжні права" (далі - Закон), Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) мотивовано неправомірним (без надання відповідного дозволу) використанням відповідачем у закладі харчування - кафе "Пельмені і вареники" за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 45, музичних творів: "Runaway" у виконанні Galantis та "We don`t talk anymore" у виконанні Charlie Puth.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 23.05.2017 (суддя Магера В.В.): позов задоволено; з Підприємця стягнуто на користь Організації в інтересах ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна" 64 000 грн. компенсації та 1 600 грн. судового збору.

Рішення мотивоване тим, що публічне виконання музичних творів "Runaway" у виконанні Galantis та "We don`t talk anymore" у виконанні Charlie Puth відбулося без отримання відповідних дозволів на їх використання та без виплати авторської винагороди.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 29.11.2017: рішення господарського суду Хмельницької області від 23.05.2017 скасовано; прийнято нове рішення, яким у позові відмовлено повністю; з Організації в інтересах ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна" стягнуто на користь Підприємця 1 760 грн. судового збору за подання апеляційної скарги. Постанова мотивована тим, що Організацією не доведено належними і допустимими доказами порушення Підприємцем вимог ЦК України та Закону при використанні спірних музичних творів.

У касаційній скарзі Організація просить скасувати постанову апеляційної інстанції від 29.11.2017, а рішення місцевого господарського суду від 23.05.2017 залишити в силі, судові витрати покласти на відповідача. Скаргу мотивовано тим, що: оскаржуване рішення прийнято за неправильного застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права; судом апеляційної інстанції не було надано оцінки обставинам справи та доказам у їх сукупності; суд апеляційної інстанції не врахував того, що відповідач не спростував презумпцію винного заподіяння шкоди, передбачену статтями 614, 1166 ЦК України.

Відзиви на касаційну скаргу не надходили.

Розгляд касаційної скарги Організації здійснено судом касаційної інстанції без повідомлення учасників справи, у відповідності до частини четвертої статті 301 та пункту 4 частини четвертої статті 247 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Касаційний господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Судом першої інстанцій з'ясовано та зазначено таке.

Організація є організацією колективного управління на колективній основі майновими правами суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав, що підтверджується виданим Державним департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України свідоцтвом про облік організацій колективного управління від 24.01.2011 № 18/2011.

24.01.2014 Організацією та ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна" (видавник) укладено договір №АВ-24012014/01 про управління майновими авторськими правами (далі - Договір №АВ-24012014/01), згідно з пунктом 2.1 якого видавник надає Організації повноваження здійснювати колективне управління майновими правами на твори та субвидані твори, які належать або протягом дії цього договору будуть йому належати, а саме дозволяти або забороняти використання об'єктів авторського права третім особам, відповідно до умов цього договору.

Організація отримує повноваження здійснювати колективне управління майновими правами видавника на такі види використання об'єктів авторського права, зокрема, публічне виконання об'єктів авторського права при публічному виконанні (показі чи демонстрації) аудіовізуальних творів в кінотеатрах, підприємствах торгівлі та послуг, закладах громадського харчування (пункт 5.1.1 Договору №АВ-24012014/01).

Організація має право здійснювати відповідно до чинного законодавства України та цього договору будь-які юридичні дії, направлені на забезпечення та захист майнових прав видавника на об'єкти авторського права, повноваження на управління якими передані організації за цим договором, в порядку, визначеному у цьому розділі (пункт 9.1 Договору №АВ-24012014/01).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст