Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 14.02.2018 року у справі №927/699/17

Ухвала КГС ВП від 14.02.2018 року у справі №927/699/17

29.05.2020
Автор:
Переглядів : 165

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2018 року

м. Київ

Справа № 927/699/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючий - Стратієнко Л.В.,

судді: Вронська Г.О., Ткач І.В.,

за участю секретаря судового засідання - Сігнаєвської К.І.;

за участю представників:

позивача - ОСОБА_1, ОСОБА_2,

відповідача - Козаченка О.О., Іващенка В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_2,

на рішення Господарського суду Чернігівської області

(суддя - Оленич Т.Г.)

від 14.08.2017

та постанову Київського апеляційного господарського суду

(головуючий - Жук Г.А., судді - Дикунська С.Я., Мальченко А.О.)

від 11.10.2017

за позовом ОСОБА_2

до - товариства з обмеженою відповідальністю "Мена-Авангард"

про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до Господарського суду Чернігівської області з позовом до ТОВ "Мена-Авангард" про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Мена-Авангард" від 26.06.2017.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що прийняті рішення загальними зборами учасників ТОВ "Мена-Авангард", оформлені протоколом від 26.06.2017 не відповідають чинному законодавству, оскільки, вирішивши питання про вихід ОСОБА_2 зі складу учасників ТОВ "Мена-Авангард", учасники товариства не визначили вартість частини майна товариства та частини прибутку, які має право отримати ОСОБА_2 як учасник товариства при виході з нього.

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 14.08.2017 в позові відмовлено.

Рішення суду першої інстанції обґрунтовано тим, що позивачем не доведено існування порушень чинного законодавства, які б стали підставою для визнання недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Мена-Авангард" від 26.06.2017. Суд врахував відсутність порушень закону щодо процедури скликання та проведення загальних зборів, відсутність порушень порядку визначення частки, яка підлягає виплаті учаснику товариства, який вийшов з товариства, відсутність порушень прав та інтересів позивача.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 11.10.2017 рішення Господарського суду Чернігівської області від 14.08.2017 залишено без змін.

ОСОБА_2 подав касаційну скаргу, в якій просить скасувати вказані рішення і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Підставами для скасування судових рішень позивач зазначає неповне з'ясування обставин справи, неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права судами першої та апеляційної інстанцій, зокрема, ст. 148 ЦК України, ст. 54 Закону України "Про господарські товариства". ОСОБА_2 стверджує, що, оскільки, на загальних зборах учасників ТОВ "Мена-Авангард" 26.06.2017 не було вирішено питання про проведення оцінки майна товариства з метою подальшої виплати йому вартості частини майна ТОВ "Мена-Авангард", то зазначені рішення загальних зборів є такими, що суперечать приписам цивільного законодавства та підлягають визнанню недійсними. На думку скаржника рішення загальних зборів акціонерів ТОВ "Мена-Авангард" про зняття питань 7 - 12 порядку денного з розгляду порушує його право дізнатися розмір належної йому до виплати частини майна товариства у зв'язку із виходом з товариства.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст