Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 24.02.2019 року у справі №908/2460/17

Ухвала КГС ВП від 24.02.2019 року у справі №908/2460/17

09.08.2020
Автор:
Переглядів : 127

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2019 року

м. Київ

Справа № 908/2460/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Берднік І.С. - головуючого, Міщенка І.С., Сухового В.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Корнієнко О.В.,

за участю представників:

Товариства з обмеженою відповідальністю "Запоріжтеплоенерго" - Кравця О.О.,

Запорізької обласної державної адміністрації - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Запоріжтеплоенерго"

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2019 (у складі колегії суддів: Разіна Т.І. (головуючий), Михальська Ю.Б., Тищенко А.І.)

та рішення Господарського суду міста Києва від 10.05.2018 (суддя Головіна К.І.)

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Запоріжтеплоенерго"

до Запорізької обласної державної адміністрації

про визнання додаткової угоди укладеною, визнання договору поновленим,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Запоріжтеплоенерго" (далі - ТОВ "Запоріжтеплоенерго") звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом до Запорізької обласної державної адміністрації про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі від 21.11.2002 в редакції, запропонованій позивачем, визнання договору оренди землі від 21.11.2002 поновленим на строк 12 років на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що позивач продовжує користування земельною ділянкою, яка була об'єктом договору оренди землі від 21.11.2002, належним чином виконує визначені вказаним договором обов'язки, в той час як відповідач у встановлений законодавством строк не заперечив проти продовження дії цього договору, що свідчить про те, що договір оренди землі від 21.11.2002 є автоматично поновленим на той самий строк та на тих самих умовах на підстав ч. 6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі".

Рішенням Господарського суду міста Києва від 10.05.2018 у задоволенні позову ТОВ "Запоріжтеплоенерго" відмовлено.

Місцевий суд мотивував свої висновки тим, що підстави для визнання спірного договору поновленим відповідно до ч. 6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" відсутні, оскільки позивачем не надано доказів звернення до відповідача у місячний термін після закінчення строку дії вказаного договору оренди з пропозицією поновити його дію з наданням проекту відповідної додаткової угоди внаслідок продовження користування земельною ділянкою. Крім того, суд зазначив про те, що матеріали справи не містять проекту додаткової угоди, який позивач просить визнати укладеним.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2019 рішення Господарського суду міста Києва від 10.05.2018 залишено без змін.

Суд апеляційної інстанції погодився з мотивами, викладеними в рішенні місцевого суду.

Не погоджуючись з висновками судів попередніх інстанцій, 07.02.2019 ТОВ "Запоріжтеплоенерго" звернулось з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2019 та рішення Господарського суду міста Києва від 10.05.2018 скасувати повністю і ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги ТОВ "Запоріжтеплоенерго" задовольнити у повному обсязі, визнати укладеною додаткову угоду про поновлення договору оренди земельної ділянки від 21.11.2002 у редакції, запропонованій позивачем у прохальній частині касаційної скарги, а також визнати договір оренди землі від 21.11.2002 поновленим на строк 12 років на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Вимоги касаційної скарги обґрунтовані тим, що суди попередніх інстанцій безпідставно не врахували, що у зв'язку з відсутністю заперечень відповідача проти поновлення договору оренди земельної ділянки від 21.11.2002 протягом місяця після закінчення строку його дії, вказаний договір на підставі ч. 6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" є автоматично поновленим на той самий строк та на тих самих умовах.

Запорізька обласна державна адміністрація подала відзив на касаційну скаргу, у якому просить відмовити у задоволення касаційної скарги у повному обсязі, а рішення та постанову судів попередніх інстанцій - залишити без змін.

Учасники справи були належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак відповідач не скористався передбаченим законом правом на участь у розгляді справи судом касаційною інстанцією через свого представника. Оскільки явка учасників справи не визнавалась судом обов'язковою, а участь в засіданні суду є правом, а не обов'язком, Верховний Суд в складі колегії суддів дійшов висновку про можливість розгляду касаційної скарги по суті за відсутності вказаного представника.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника позивача, дослідивши наведені у касаційній скарзі доводи, подані заперечення, перевіривши матеріали справи, Верховний Суд вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 21.11.2002 між ТОВ "Запоріжтеплоенерго" як орендарем та Запорізькою районною державною адміністрацією (далі - Запорізька РДА) як орендодавцем був укладений договір оренди земельної ділянки (далі - договір оренди), відповідно до п. 1.1 якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 0,79 га, яка знаходиться на території Лисогірської сільської ради Запорізької області, з метою функціонування бази відпочинку "Факел".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст