Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 19.06.2019 року у справі №5006/5/39б/2012

Ухвала КГС ВП від 19.06.2019 року у справі №5006/5/39б/2012

02.10.2020
Автор:
Переглядів : 154

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2020 року

м. Київ

Справа № 5006/5/39б/2012

Верховний Суд у складі палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду:

Васьковського О. В. - головуючого, суддів: Банаська О. О., Білоуса В. В., Жукова С. В., Катеринчук Л. Й., Огородніка К. М., Пєскова В. Г., Погребняка В. Я., Ткаченко Н. Г.

за участю секретаря судового засідання Озерчук М. М.

розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 24.09.2019

та рішення Господарського суду Донецької області від 05.06.2019

у справі № 5006/5/39б/2012

за позовом ОСОБА_1

до Публічного акціонерного товариства "ДОНБАСПРОМЕЛЕКТРОМОНТАЖ" в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Скалянського В.В.

третя особа на стороні відповідача: Товарна біржа "Межрегіональна Товарна Біржа"

про визнання права власності на нерухоме майно

в межах справи про банкрутство Публічного акціонерного товариства "ДОНБАСПРОМЕЛЕКТРОМОНТАЖ"

Учасники справи:

представник ОСОБА_1 - не з`явився;

представник ПАТ "ДОНБАСПРОМЕЛЕКТРОМОНТАЖ" - не з`явився;

представник ТБ "Межрегіональна Товарна Біржа" - не з`явився;

1. Короткий зміст і підстави позовних вимог

1.1. В провадженні Господарського суду Донецької області перебуває справа №5006/5/39б/2012 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "ДОНБАСПРОМЕЛЕКТРОМОНТАЖ" на стадії ліквідаційної процедури.

1.2. 14.01.2019 до Господарського суду Донецької області надійшов позов ОСОБА_1 (далі - позивачка, ОСОБА_1 ) до Публічного акціонерного товариства "ДОНБАСПРОМЕЛЕКТРОМОНТАЖ" (далі - відповідач, ПАТ "ДОНБАСПРОМЕЛЕКТРОМОНТАЖ") в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Скалянського В. В., за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товарної біржі "Межрегіональна Українська Біржа" (далі - третя особа, ТБ "Межрегіональна Українська Біржа") в особі президента Зіміна С . Л. про визнання права власності на нерухоме майно (комплекс будівель загальною площею 4781,2 кв. м. на АДРЕСА_1 ) на підставі статті 392 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

1.3. Позов мотивований тим, що за наслідками проведення 22.10.2018 ТБ "Межрегіональна Товарна Біржа" аукціону з продажу майна банкрута, позивачку визнано переможцем за лотом № 1 з продажу нерухомого майна - комплексу будівель загальною площею 4781,2 кв. м, розташованих по АДРЕСА_1 . Однак неналежне виконання арбітражним керуючим Скалянським В. В. своїх обов`язків, як замовника аукціону, що полягає в ухиленні від підписання акту реалізації, унеможливлює належне оформлення ТБ "Межрегіональна Українська Біржа" документів про проведення торгів, виключає реєстрацію прав власності позивачки, як переможця аукціону, та створює їй перешкоди в реалізації прав власності на придбане нерухоме майно.

2. Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

2.1. Рішенням Господарського суду Донецької області від 05.06.2019, залишеним без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 24.09.2019, в позові відмовлено повністю.

2.2. За висновком суду першої інстанції, з яким погодився апеляційний господарський суд, в даному випадку підставою для звернення позивача до суду з позовом про визнання права власності є відсутність зареєстрованого права та правовстановлюючих документів, тобто даний позов заявлений не для визнання права власності, а для набуття права власності, що не передбачено ст. 392 ЦК України.

2.3. Оскільки у позивача не виникло право власності на спірні об`єкти нерухомого майна, то і порушення права власності як такого не відбулося, у зв`язку з чим позов задоволенню не підлягає.

3. Обставини, встановлені судами попередніх інстанцій

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст