Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 16.04.2018 року у справі №916/1041/17

Ухвала КГС ВП від 16.04.2018 року у справі №916/1041/17

09.06.2020
Автор:
Переглядів : 418

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2019 року

м. Київ

Справа № 916/1041/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Могил С.К. - головуючий (доповідач), Кушнір І.В., Случ О.В., за участю секретаря судового засідання Кравчук О.І., та представників: позивача: прокурора відділу Генеральної прокуратури України Яговдіка С.М., Міноборони Барди О.Ю., відповідача 1: не з`явились, відповідача 2: Шолар О.Ю., третіх осіб: не з`явились, розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги Заступника військового прокурора Південного регіону України та Квартирно-експлуатаційного відділу м. Одеси на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 16.09.2019 та рішення Господарського суду Одеської області від 07.05.2019 у справі № 916/1041/17 за позовом Виконуючого обов`язки військового прокурора Південного регіону України в інтересах держави в особі: Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Одеси до: 1) Молодіжненської сільської ради; 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Саймон" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивачів - Концерну "Військторгсервіс" за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , про визнання незаконними та скасування рішень, визнання недійсним з моменту укладення договору оренди земельної ділянки, ВСТАНОВИВ:

У травні 2017 року виконуючий обов`язки військового прокурора Південного регіону України в інтересах держави звернувся до суду з позовом в особі Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу міста Одеси до Молодіжненської сільської ради Овідіопольського району Одеської області та Товариства з обмеженої відповідальністю "Саймон" про визнання незаконним та скасування рішення першого відповідача про передачу другому відповідачу у довгострокову оренду строком на 49 років земельних ділянок загальною площею 8,5780 га для проведення берегоукріплювальних робіт і будівництва гідротехнічних протизсувних споруд, розміщення та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення для організації відпочинку населення, розташованих в с. Молодіжне; визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, укладеного між відповідачами; визнання незаконним та скасування рішення першого відповідача про вилучення із земель Міністерства оборони України Квартирно-експлуатаційної частини Одеського району земельної ділянки, загальною площею 2,1 га, та зарахування цієї земельної ділянки до земель запасу Молодіжненської сільської ради (в межах с. Молодіжне).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що сільська рада не мала права розпоряджатись земельними ділянками, наданими свого часу для потреб оборони, відтак рішення про вилучення цих земельних ділянок та про їх передачу в довгострокову оренду, призвели до порушення права власності держави на вказані земельні ділянки і мають бути скасовані як незаконні.

За доводами прокурора на земельній ділянці площею 2,1 га дотепер розміщені об`єкти нерухомості державної власності, які закріплені на праві господарського відання за Концерном "Військторгсервіс".

Також прокурор вважає, що сільська рада, укладаючи договір оренди земельної ділянки на підставі незаконного рішення, не мала прав орендодавця, тому договір має бути визнаний недійсним.

Під час неодноразового розгляду даної справи судами встановлено, що у 1986 році Виконавчим комітетом Овідіопольської районної Ради народних депутатів Квартирно-експлуатаційній частині Одеського району видано державний акт на право користування землею серії Б №032344, у відповідності до якого для задоволення державних потреб землекористувачу надано в безстрокове та безоплатне користування земельну ділянку 586,5 га, до складу якої, зокрема, увійшла земельна ділянка, розташована на території Молодіжненської сільської ради Овідіопольського району Одеської області.

Судами з`ясовано, що на частині вказаної земельної ділянки площею 12,5 га, розташованої за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Молодіжне, вул. Набережна, 6, розміщувалися будівлі та споруди бази відпочинку, закріпленої за Державним підприємством Міністерства оборони України "Оздоровчий комплекс "Ювілейний".

Відповідно до наказу МОУ № 454 від 25.07.2006 "Про реорганізацію ДП МОУ "ОК "Ювілейний" припинено діяльність ДП МОУ "ОК "Ювілейний", шляхом реорганізації його через приєднання до ДП МОУ "Управління торгівлі Південного оперативного командування", визначено ДП МОУ "Управління торгівлі Південного оперативного командування" правонаступником усіх майнових прав та обов`язків ДП МОУ "ОК "Ювілейний", основні фонди та оборотні кошти, інші цінності ДП МОУ "Оздоровчий комплекс "Ювілейний", що реорганізовується, вирішено закріпити за ДП МОУ "Управління торгівлі Південного оперативного командування" на праві господарського відання згідно із затвердженим передавальним актом як внески до статутного фонду (п.п.1, 2, 3 наказу).

Наказом МОУ № 125 від 06.04.2007 припинено діяльність ДП МОУ "Управління торгівлі Південного оперативного командування", шляхом реорганізації його через приєднання до Концерну "Військторгсервіс", визначено останнього правонаступником всіх майнових прав та обов`язків ДП МОУ "Управління торгівлі Південного оперативного командування", основні фонди та оборотні кошти, інші цінності ДП МОУ "Управління торгівлі Південного оперативного командування" закріплено за концерном "Військторгсервіс".

19.01.2009 МОУ затверджено передавальний акт "Приймання-передачі основних фондів, оборотних активів, власного капіталу та зобов`язань ДП МОУ "Управління торгівлі Південного оперативного командування" у зв`язку із його реорганізацією шляхом приєднання до Концерну "Військторгсервіс", у т.ч. за вказаним актом було передано нежитлові будівлі, будівлі та споруди "ОК "Ювілейний" за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Молодіжне, вул. Набережна, 6.

11.07.2003 Овідіопольською районною державною адміністрацією винесено розпорядження № 459 "Про визнання права власності на будівлі та споруди "ОК "Ювілейний", відповідно до якого визнано за ДП МОУ право власності на будівлі та споруди "ОК "Ювілейний", які перебувають на балансі вказаного підприємства і знаходяться в с. Молодіжному, по вул. Набережній, 6, Овідіопольського району Одеської області, про що видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 14.07.2003.

У зв`язку з реалізацією будівель та споруд Державного підприємства Міністерства оборони України "Оздоровчий комплекс "Ювілейний", розташованих по вул. Набережній, 6 в с. Молодіжному Овідіопольського району, Міністр оборони України звернувся до голови державної адміністрації Овідіопольського району Одеської області із листом від 23.12.2004 №220/2826, в якому повідомив, що Міністерство оборони України не заперечує проти вилучення земельної ділянки площею 12,5 га із земель оборони з метою землевідведення новому власнику майна.

25.03.2005 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області (продавцем) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Саймон" (покупцем) укладено нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу майна об`єкта соціальної сфери шляхом продажу на аукціоні, відповідно до умов якого товариством придбано у власність 73/5000 частини нежитлової будівлі, будівлі та споруди оздоровчого комплексу "Ювілейний", що знаходяться в Одеській області Овідіопольського району в с. Молодіжному по вул. Набережній, 6.

Судами встановлено, що Витягом з Державного реєстру правочинів №821149 від 25.03.2005, Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 7102933 від 26.04.2005 підтверджується право власності ТОВ "Саймон" на зазначене нерухоме майно.

20.01.2006 Молодіжненською сільською радою Овідіопольського району прийнято рішення №1436-IV, яким надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ТОВ "Саймон" у довгострокову оренду строком на 49 років земельної ділянки загальною площею 9,9101га, розташованої на території сільської ради в с. Молодіжному по вул. Набережній, 6, для проведення берегоукріплювальних робіт і будівництва гідротехнічних протизсувних споруд, розміщення та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення для відпочинку населення, за рахунок земель, що перебувають у постійному користуванні Міністерства оборони України в особі Одеської квартирно-експлуатаційної частини району і використовуються для розміщення та обслуговування оздоровчого комплексу "Ювілейний", за умови письмової згоди землекористувача на вилучення у нього цієї земельної ділянки.

Згідно з листом № 303/22/1/762 від 03.11.2006 Південне територіальне квартирно-експлуатаційне управління повідомило ТОВ "Саймон", що не заперечує проти вилучення земельних ділянок рекреаційного призначення загальною площею 8,5780 га, які розташовані у Одеській області, Овідіопольський район, с. Молодіжне, вул. Набережна, 6.

В подальшому, рішенням Виконавчого комітету Молодіжненської сільської ради №38 від 31.03.2006 надано ТОВ "Саймон" дозвіл на будівництво берегоукріплювальних протизсувних споруд та реконструкцію існуючих об`єктів рекреаційного призначення для організації відпочинку населення на земельній ділянці загальною площею 9,9101 га, що знаходиться на території сільської ради в с. Молодіжному по вул. Набережній, 6, відповідно до погоджених та затверджених у встановленому порядку проектів будівництва та реконструкції вказаних об`єктів.

02.10.2006 Державним підприємством Міністерства оборони України "Управління торгівлі Південного оперативного командування" (Сторона 1) та ТОВ "Саймон" (Сторона 2) укладено Договір № 1/СД про спільну діяльність, на умовах якого Сторони домовились спільно діяти без створення юридичної особи на основі об`єднання вкладів для досягнення спільної господарської мети, зокрема, виконання берегоукріплювальних робіт та будівництва протизсувних споруд на земельній ділянці, яка використовується Стороною 1, та знаходиться на території Молодіжненської сільської ради Овідіопольського району Одеської області, по вул. Набережна, 6, в прибережній зоні Чорного моря і зазнає впливу зсувних процесів, на якій розташовані об`єкти нерухомого майна, що входять до складу майна Сторони 1.

Після надання сільською радою дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ТОВ "Саймон" в оренду земельної ділянки загальною площею 9,9101 га, Південне територіальне квартирно-експлуатаційне управління листом від 23.11.2006 за №303/22/1/742 погодило вилучення земельних ділянок у меншому розмірі - загальною площею 8,5780 га із земель, наданих в постійне користування Квартирно-експлуатаційній частині Одеського району на території Молодіжненської сільської ради в межах села Молодіжне по вул. Набережній, 6.

14.12.2007 Молодіжненською сільрадою прийнято рішення №1018-V, яким затверджено містобудівне обґрунтування ТОВ "Саймон" розміщення та будівництво берегоукріплювальних протизсувних споруд на земельній ділянці загальною площею 8,5780 га, розташованої в с. Молодіжному по вул. Набережній, 6.

Відповідно до рішень Молодіжненської сільської ради № 1436-ІV від 20.01.2006, №38 від 31.03.2006 за результатами проведення будівництва берегоукріплювальних робіт ТОВ "Саймон" замовлено та отримано акти Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури інженерно-геологічного обстеження території та узгодження її використання № 63-06, № 92-06 від 14.06.2006, дозвіл Інспекції ДАБК Овідіопольського району на виконання будівельних робіт №54 від 26.12.2006, дозвіл Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Чорного моря на відновлення робіт щодо проведення будівництва гідротехнічних робіт на морському узбережжі комплексу "Ювілейний" №04/05/1 від 26.04.2007, акт Державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкту від 29.08.2008, декларацію про готовність об`єкта до експлуатації, зареєстровану Інспекцією ДАБК в Одеській області 21.12.2012.

Першим оскарженим прокурором у даній справі Рішенням Молодіжненської сільської ради № 716-V від 25.05.2007 вилучено із земель Міністерства оборони України (КЕЧ Одеського району) земельну ділянку загальною площею 2,1 га, яка використовується КЕЧ Одеського району на підставі Державного акту на право постійного користування землею № Р-6-86 від 1986 (Б №032344) за згодою Міністерства оборони України (лист КЕВ від 23.04.2007 № 661) та зараховано її до земель запасу Молодіжненської сільської ради в т.ч.: земельну ділянку №1, площею 1,59 га, до категорії земель житлової та громадської забудови, земельну ділянку № 2, площею 0,51 га, до категорії земель рекреаційного призначення (в межах с. Молодіжне).

Другим оскарженим прокурором рішенням Молодіжненської сільської ради від 20.03.2008 № 1104-V затверджено проект відведення ТОВ "Саймон" у довгострокову оренду на 49 років земельних ділянок загальною площею 8,5780 га, у зв`язку із придбанням ТОВ "Саймон" 73/5000 частин нежитлової будівлі, будівель та споруд "ОК "Ювілейний", на підставі листа-згоди МОУ № 220/2826 від 23.12.2004, та передано ці земельні ділянки ТОВ "Саймон" у довгострокову оренду.

В подальшому Молодіжненською сільською радою прийнято рішення № 1266-V від 09.09.2008, яким затверджено технічну документацію по складанню державних актів на право приватної власності на земельні ділянки, що передаються громадянам України, для будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) в с. Молодіжне, передано вказані земельні ділянки безкоштовно у власність громадян України, та видано їм відповідні акти на право приватної власності на землю.

Судами встановлено, що згідно з Інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, а також державними актами на право власності на земельну ділянку, згідно з якими вказані земельні ділянки перебувають у власності громадян - третіх осіб у справі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 .

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст