Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 31.01.2018 року у справі №905/1090/17

Ухвала КГС ВП від 31.01.2018 року у справі №905/1090/17

06.06.2020
Автор:
Переглядів : 139

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2018 року

м. Київ

Справа № 905/1090/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Ткач І.В. - головуючий, Баранець О.М., Вронська Г.О.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Слов'янської районної державної адміністрації Донецької області

на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 12.12.2017

(головуючий - Зубченко І.В., судді - Радіонова О.О., Чернота Л.Ф.)

та рішення Господарського суду Донецької області від 27.07.2017

(суддя Паляниця Ю.О.)

у справі №905/1090/17

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Український проектно-вишукувальний та конструкторсько-технологічний інститут річкового транспорту "Укррічтранспроект"

до Слов'янської районної державної адміністрації Донецької області

про стягнення 356 340,37 грн,

ВСТАНОВИВ

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1.Короткий зміст позовних вимог

1.1. Товариство з обмеженою відповідальністю "Український проектно-вишукувальний та конструкторсько-технологічний інститут річкового транспорту "Укррічтранспроект", звернулося до Господарського суду Донецької області з позовом до Слов'янської районної державної адміністрації Донецької області про стягнення 356 340,37 грн, які складаються з суми боргу в розмірі 194 538,00 грн, інфляційних втрат у розмірі 147 236,00 грн та суми 3% річних у розмірі 14 566,37 грн.

1.2. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору №13/06 від 01.06.2013 на створення та передачу науково-технічної продукції.

2. Короткий виклад обставин справи, встановлених судами попередніх інстанцій

2.1. 01 червня 2013 року між Слов'янською районною державною адміністрацією Донецької області (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Український проектно-вишукувальний та конструкторсько-технологічний інститут річкового транспорту "Укррічтранспроект" (виконавець) підписано договір №13/06 на створення та передачу науково-технічної продукції (далі - договір).

Відповідно до пунктів 1.1, 1.2 договору виконавець за завданням замовника зобов'язується здійснити на свій ризик розробку робочого проекту: "Розчистка русла р.Сухий Торець на ділянці протяжністю 20,0 км "с.Прелесне-с.Троїцьке-сел.Черкаське-с.Олександрівка" в Слов'янському районі Донецької обл." (далі - роботи) та проведення експертизи проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконані роботи згідно з умовами цього договору.

2.2. У п.1.3 договору сторони погодили, що ціна договору складає 549 996,00 грн з ПДВ і в разі необхідності змінюється за взаємною згодою сторін.

2.3. Строки виконання робіт та порядок здачі-приймання роботи узгоджені сторонами в розділі 3 договору.

Як досліджено судами, у п. 3.1 договору передбачено, що робота, визначена в п.1.1 цього договору, має бути виконаною згідно з календарним планом, що є невід'ємною складовою частиною договору (додаток №1).

За приписами пунктів 3.2, 3.3 договору протягом одного робочого дня після закінчення виконання робіт виконавець надає замовнику роботу на електронних носіях та акт здачі-приймання виконаної роботи. Протягом п'яти робочих днів з дня отримання від виконавця роботи на електронних носіях та акту здачі-приймання виконаної роботи замовник зобов'язаний прийняти виконану роботу та підписати зазначений акт або надати виконавцю письмові вмотивовані зауваження щодо невідповідності виконаної ним роботи вимогам, визначеним у п.2.1 цього договору.

Пунктами 3.4, 3.6 договору сторони узгодили, що за наявності письмових вмотивованих зауважень замовника щодо невідповідності виконаної роботи вимогам, що обумовлені договором, сторони зобов'язуються протягом 5 днів скласти двосторонній акт з переліком необхідних доробок та строків їхнього виконання. Після усунення виконавцем недоліків, виявлених замовником, сторони протягом 5 днів підписують акт здачі-приймання виконаної роботи. У разі невмотивованої відмови замовника щодо підписання акта здачі-приймання виконаної роботи в строки, обумовлені п.3.3 договору, виконавець залишає за собою право підписати акт здачі-приймання виконаної роботи в односторонньому порядку. Зазначений акт є підставою для пред'явлення замовнику вимог щодо оплати виконаних робіт. Сторони беруть до уваги, що відмовою замовника вважається також не підписання з його боку акту здачі-приймання виконаної роботи у строки, обумовлені п.3.3 цього договору за умови відсутності письмових вмотивованих зауважень замовника щодо невідповідності виконаної роботи вимогам, що обумовлені цим договором.

Науково-технічна продукція передається замовнику на паперових носіях в 4 примірниках, матеріали інженерних вишукувань в 1 примірнику після або під час підписання сторонами акту здачі-приймання виконаної роботи (п.3.7).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст