Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 15.05.2018 року у справі №910/8622/16

Ухвала КГС ВП від 15.05.2018 року у справі №910/8622/16

09.08.2020
Автор:
Переглядів : 138

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2019 року

м. Київ

Справа № 910/8622/16

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Дробтової Т. Б. - головуючого, Пількова К. М., Чумака Ю. Я.,

секретар судового засідання - Підгірська Г. О.,

за участю представників:

прокуратури - Біньковської А. В.,

позивача - Старушкевич У. М.,

відповідача - Колтка О. І., Черненко М. С.,

третьої особи - Пуленця А. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги заступника Генерального прокурора України, Державного концерну "Ядерне паливо" і Міністерства енергетики та вугільної промисловості України

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 05.04.2018 у справі

за позовом заступника Генерального прокурора України в інтересех держави в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і Державного концерну "Ядерне паливо"

до Всеукраїнської громадської організації "Український союз промисловців і підприємців",

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Кабінету Міністрів України,

про усунення перешкод у користуванні майном,

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст і підстави позовних вимог

1.1. У травні 2016 року заступник Генерального прокурора України (далі - прокурор) в інтересах держави в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (далі - Міністерство) та Державного концерну "Ядерне паливо" (далі - ДК "Ядерне паливо") звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Всеукраїнської громадської організації "Український союз промисловців і підприємців" про усунення перешкод у користуванні майном.

1.2. Позовну заяву з посиланням на положення статей 316 - 321, 326, 391 Цивільного кодексу України обґрунтовано тим, що у 2014-2016 роках Всеукраїнська громадська організація "Український союз промисловців і підприємців" укладала із ДК "Ядерне паливо" договори про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання нерухомого майна розташованого на 3, 7 поверхах адміністративної будівлі за адресою: вул. Хрещатик, 34, м. Київ, оплата за якими здійснювалася своєчасно.

Зазначені договори було укладено на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.10.1997 № 581-р, яке, на думку прокурора, не може скасовувати або підміняти закон чи його окрему норму і не може бути застосовано у частині, що суперечить закону, отже Всеукраїнська громадська організація "Український союз промисловців і підприємців" відповідно до Закону України "Про оренду державного і комунального майна" повинна бути укласти договір оренди майна та сплачувати орендну плату за користування приміщеннями.

Прокурор вважає, що відповідач безпідставно і протиправно займає спірні приміщення, чим порушує право власності Міністерства як власника майна і ДК "Ядерне паливо", в якого майно перебуває на праві господарського відання.

1.3. Міністерство у поясненнях по суті позовних вимог просило задовольнити позовні вимог з підстав, викладених прокурором.

1.4. Всеукраїнська громадська організація "Український союз промисловців і підприємців" у відзиві на позовну заяву наголосила на помилковості доводів прокурора про безпідставне перебування відповідача у спірних приміщеннях, оскільки згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.10.1997 № 581-р затверджено, що Міністерство надасть у користування Всеукраїнській громадській організації "Український союз промисловців і підприємців" приміщення 3 і 7 поверхів у будинку по вул. Хрещатик, 34 у м. Києві на умовах оплати фактичних витрат, пов'язаних з утриманням займаних приміщень.

Жодних розпоряджень щодо скасування цього розпорядження Кабінету міністрів України немає.

Крім того, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.10.1997 № 581-р адміністративний будинок по вул. Хрещатик, 34 у м. Києві передано в оперативне управління Міністерству енергетики України, а згідно з розпорядженням від 12.04.2000 № 174-р - Міністерству палива та енергетики України. Проте будь-яких застережень про вивільнення приміщень або зміни умов користування ними Всеукраїнською громадською організацією "Український союз промисловців і підприємців" не зазначено.

Відповідач також акцентував, що Фонд державного майна України дотримується позиції, що договір оренди майна мав би укладатися за наявності у розпорядженні Кабінету Міністрів України від 16.10.1997 № 581-р відповідної норми, згідно з якою оренда майна була би визначена умовою користування відповідачем державним майном.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст