Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 18.08.2023 року у справі №910/21280/21

Постанова КГС ВП від 18.08.2023 року у справі №910/21280/21

18.08.2023
Автор:
Переглядів : 54

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2023 року

м. Київ

cправа № 910/21280/21

Верховний Суд у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду:

Васьковського О. В. - головуючого, Банаська О. О., Булгакової І. В., Дроботової Т. Б., Кібенко О. Р., Малашенкової Т. М., Рогач Л. І., Чумака Ю. Я.,

розглянув у письмовому провадженні касаційні скарги ОСОБА_1 та ОСОБА_2

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 17.01.2023 (головуючий суддя - Л.В. Кропивна, судді: О.М. Гаврилюк, Є.Ю. Пономаренко)

за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_2

про стягнення 22 861 522 608 грн 37 коп.

1. Короткий зміст вимог

1.1. 22.12.2021 Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Позивач) подав позов про стягнення з відповідачів: ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_2 (далі - Відповідачі) солідарно 122 861 522 608 грн 37 коп. шкоди.

1.2. Позов обґрунтований завданням Відповідачами шкоди Позивачу на спірну суму протиправними діями та рішеннями Відповідачів, які є особами, пов`язаними з Акціонерним товариством "Дельта банк" (далі - Банк), що призвели до погіршення його фінансового становища та до неспроможності цього банку відповідати за вимогами кредиторів.

2. Короткий зміст рішення суду першої інстанції

2.1. 21.07.2022 Господарський суд міста Києва ухвалив залишити без розгляду позов до Відповідачів за вимогами Позивача.

2.2. Судове рішення мотивоване встановленням обставин відкриття провадження у цій справі за позовом, поданим без додержання вимог процесуального закону щодо правил об`єднання декількох вимог в одній позовній заяві, так як їх сумісний розгляд перешкоджатиме з`ясуванню прав і взаємовідносин чи суттєво утруднить вирішення спору, оскільки:

- за змістом позовної заяви як підстави для вимог наведені обставини видачі кредитних коштів за договорами кредитної лінії з визначенням групи пов`язаних осіб, які брали участь у прийнятті рішень щодо вчинення конкретної кредитної операції, тобто з визначенням окремого суб`єктного складу за кожною кредитною операцію, яка, за твердженням Позивача, призвела до шкоди, з різними її сумами за кожною операцією;

- спірна сума шкоди сформована Позивачем із сум шкоди, завданої посадовими особами банку за кожним прийнятим ним рішенням та окремо укладеним правочином;

а тому вимоги про стягнення суми шкоди у визначеному Позивачем розмірі за кожним окремим договором є самостійними вимогами, які не пов`язані ні підставам їх виникнення, ні поданими доказами та не є похідними одна від одної, а задоволення однієї не залежить від задоволення інших.

Також суд керувався висновками в постанові Верховного Суду в постанові від 16.10.2020 у справі № 910/7186/19 щодо права суду повернути позовну заяву і у випадку правомірного об`єднання позивачем заявлених ним вимог, якщо суд вважатиме, що їх сумісний розгляд перешкоджатиме з`ясуванню прав і взаємовідносин чи суттєво утруднить вирішення спору.

3. Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

3.1. 17.01.2023 Північний апеляційний господарський суд постановив задовольнити апеляційну скаргу Позивача та скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 21.07.2022, а матеріали цієї справи передати на розгляд до суду першої інстанції.

3.2. Судове рішення мотивоване відсутністю підстав для залишення без розгляду позову у цій справі через хибність висновку суду першої інстанції про порушення Позивачем правил об`єднання позовних вимог, оскільки позовні вимоги до Відповідачів як до осіб, пов`язаних з Акціонерним товариством "Дельта банк", які також є посадовими особами органів управління цього банку, що подані Позивачем відповідно до статті 58 Закону України "Про банки і банківську діяльність", мають розглядатися разом у межах однієї справи, адже у випадку завдання шкоди банку діями його посадових осіб, внаслідок чого настала неплатоспроможність банку, які несуть солідарну відповідальність перед банком як члени органу (органів) управління, повний склад правопорушення можна встановити лише шляхом системного аналізу всієї сукупності дій чи бездіяльності посадових осіб, у тому числі дослідженням проведених банківських операцій та їх впливу на фінансове становище банку в цілому, тоді як операції банку та їх наслідки для його платоспроможності не можна розглядати окремо.

При цьому апеляційний суд зауважив щодо неправомірного застосування місцевим судом при ухваленні рішення про залишення позову без розгляду положень пункту 8 частини першої статті 226 ГПК України, оскільки ця норма застосовується за наявності таких умов як відкриття провадження у справі за заявою, поданою з недотриманням процесуальних норм статей 162, 164, 172, 173 ГПК України, зазначенням відповідних недоліків в ухвалі про відкриття провадження у справі, які не були усунуті у встановлений судом строк.

4. Обставини справи

4.1. В обґрунтування заявлених вимог Позивач посилається на норми статті 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" та зазначає у позовній заяві, що АТ "Дельта Банк" в особі керівництва та членів комітетів правління протягом 2012-2015 років здійснювало економічно невиправдану ризикову діяльність із проведення активних операцій кредитування позичальників-юридичних осіб, з надмірною концентрацією (спільна адреса засновників, пільгові умови кредитування (низька відсоткова ставка; відстрочення сплати процентів по кредиту; постійна пролонгація строків повернення основного боргу), подібністю предметів забезпечення, відсутністю належних та ліквідних (необоротних) активів для погашення залучених кредитних коштів), без належного забезпечення, а також в інтересах власників істотної участі банку, що свідчить про схемність (штучність) таких операцій, єдиною метою яких було перекриття раніше виданих кредитних коштів, а також подальше виведення коштів через банки-нерезиденти, що не мало на меті отримання прибутку. Шкоду в сумі 22 861 522 608 грн 37 коп., за доводами Позивача, завдано спільними діями/рішеннями членів Наглядової ради, Правління та Кредитного комітету АТ "Дельта Банк" в особі Відповідачів, що свідчить про наявність підстав для їх солідарної відповідальності відповідно до приписів статті 1190 Цивільного кодексу України та частин 5-6 статті 58 Закону України "Про банку і банківську діяльність". Вказану суму шкоди розраховано Позивачем як заборгованість за дванадцятьма договорами кредитної лінії, укладеними між АТ "Дельта Банк" та позичальниками, за якими виникла прострочена заборгованість, а також за двома договорами застави.

4.2. В позовній заяві наведені обставини видачі кредитних коштів за договорами кредитної лінії з визначенням групи пов`язаних осіб, які брали участь у прийнятті рішень щодо вчинення конкретної кредитної операції.

Позивач визначив предметом спору шкоду, розмір якої визначено, як суму шкоди, завданої, за доводами Позивача, посадовими особами банку, за кожним прийнятим рішенням та укладеним правочином окремо.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст