Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 28.03.2018 року у справі №922/3312/17

Ухвала КГС ВП від 28.03.2018 року у справі №922/3312/17

09.08.2020
Автор:
Переглядів : 98

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2019 року

м. Київ

Справа № 922/3312/17

Верховний Суд у складі палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду:

Пількова К. М. - головуючого,

суддів: Берднік І. С., Дроботової Т. Б., Краснова Є. В., Кушніра І. В., Мачульського Г. М., Міщенка І. С., Сухового В. Г., Чумака Ю. Я.,

секретар судового засідання - Жураховська Т. О.,

за участю представників:

позивача - Любич В.О., адвокат,

відповідача - не з'явився,

третьої особи - Мартиненко А.М., адвокат,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги ОСОБА_4 і Головного управління Держгеокадастру у Харківській області

на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 01.02.2018 (судді: Слободін М. М., Сіверін В. І., Терещенко О. І.) у справі № 922/3312/17

за позовом Селянського (фермерського) господарства "Відродження"

до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - ОСОБА_4,

про визнання права користування та визнання недійсним наказу,

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог і заперечень

1.1. У вересні 2017 року Селянське (фермерське) господарство "Відродження" (далі - СФГ "Відродження") звернулося до Господарського суду Харківської області із позовом до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області про:

- визнання за СФГ "Відродження" права постійного користування земельною ділянкою площею 100,00 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованою на території Проходівської сільської ради Дергачівського району Харківської області, для ведення фермерського господарства;

- визнання недійсним наказу Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 06.04.2017 № 5383-СГ "Про припинення права користування земельною ділянкою".

1.2. Позовну заяву із посиланням, зокрема, на положення статей 92, 141, 142 Земельного кодексу України і Закону України "Про фермерське господарство", обґрунтовано тим, що згідно з рішенням Дергачівської районної ради народних депутатів Дергачівського району Харківської області від 12.04.2000 ОСОБА_4 передано у постійне користування земельну ділянку площею 100,00 га на території Проходівської сільської ради Дергачівського району Харківської області для ведення фермерського господарства і видано державний акт на право постійного користування землею від 17.07.2000 серії НОМЕР_3.

ОСОБА_4 після отримання державного акта на право постійного користування землею створив і зареєстрував СФГ "Відродження", яке із дати свого заснування користувалося земельною ділянкою.

Позивач зазначає, що СФГ "Відродження" стало відомо, що 06.04.2017 згідно з оспорюваним наказом Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 06.04.2017 № 5383-СГ право постійного користування земельною ділянкою припинено у зв'язку із добровільною відмовою від такого права на підставі письмової заяви ОСОБА_4, а 16.05.2017 державним реєстратором здійснено реєстрацію припинення права користування землею.

Проте СФГ "Відродження" наголошує, що наказ Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 06.04.2017 № 5383-СГ прийнято за відсутності правових підстав, порушено право СФГ "Відродження", оскільки за змістом пункту "а" частини 1 статті 141 та статті 142 Земельного кодексу України підставою припинення права користування земельною ділянкою є заява саме землекористувача, яким є юридична особа - СФГ "Відродження", а не ОСОБА_4

Позивач зауважує, що за змістом чинного на час створення СФГ "Відродження" законодавства, хоча державний акт на право постійного користування землею і видано фізичній особі - засновнику фермерського господарства, земельна ділянка була безпосередньо пов'язана із конкретним фермерським господарством, для створення якого цю земельну ділянку було надано, юридична особа - фермерське господарство використовувало її з відповідною метою (ведення фермерського господарства), сільська рада, відділ земельних ресурсів та податковий орган обліковували саме цю земельну ділянку за юридичною особою. Оформлення правовстановлюючого документа на землю фермерському господарству було неможливим, оскільки саме отримання державного акта на землю засновником фермерського господарства є необхідним етапом, передумовою створення фермерського господарства, набуття ним статусу юридичної особи. Проте після створення, державної реєстрації фермерського господарства саме таке фермерське господарство є фактичним землекористувачем земельної ділянки.

1.3. У відзиві на позовну заяву Головне управління Держгеокадастру у Харківській області просило відмовити у її задоволенні зазначаючи, що оспорюваний наказ від 06.04.2017 № 5383-СГ прийнято з дотриманням вимог статті 19 Конституції України, Земельного кодексу України, Положення про Головне управління (затвердженого наказом Держгеокадастру від 17.11.2016 № 308), на підставі письмової заяви землекористувача згідно з державним актом на право постійного користування землею, у межах повноважень Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, у спосіб, передбачений чинним законодавством, тому підстав для визнання цього наказу недійсним немає.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст