Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 22.01.2019 року у справі №922/3010/18

Ухвала КГС ВП від 22.01.2019 року у справі №922/3010/18

08.08.2020
Автор:
Переглядів : 162

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2019 року

м. Київ

Справа № 922/3010/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Ткач І.В. - головуючий, Мамалуй О.О., Стратієнко Л.В.,

розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_2

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 26.12.2018

(головуючий суддя Дучал Н.М., судді Россолов В.В., Склярук О.І.)

та ухвалу Господарського суду Харківської області від 12.11.2018

(суддя Прохоров С.А.)

у справі №922/3010/18

за позовом ОСОБА_1

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Ідалія",

2. ОСОБА_2,

3. ОСОБА_3

про визнання недійсними окремих положень статуту,

ВСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1. Короткий зміст позовних вимог

1.1. У листопаді 2018 року ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Ідалія" (далі - ТОВ "Ідалія"), 2. ОСОБА_2, 3. ОСОБА_3, в якому просить визнати недійсними окремі положення статуту ТОВ "Ідалія", зареєстрованого 30.05.2011, номер запису НОМЕР_1, а саме:

- пункт 4.7 в редакції, що загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представника учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів;

- пункт 5.9 в редакції, що учасник товариства, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства в порядку, передбаченому чинним законодавством України;

- підпункт 4.3.1 пункту 4.3 в редакції, що з питань, вказаних в пп. 1), 2), 7) пункту 4.3 рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. З решти питань рішення приймаються звичайною більшістю голосів.

1.2. Разом із поданою позовною заявою позивач надав суду заяву про забезпечення позову, в якій просить суд :

- заборонити загальним зборам ТОВ "Ідалія" приймати рішення про зміну складу учасників товариства, про перерозподіл часток між учасниками товариства, про звернення до суду щодо початку процедури банкрутства та уповноваження особи на подання таких документів, про прийняття рішення про перехід до процедури ліквідації товариства та обрання ліквідаційної комісії (ліквідатора), про зміну місцезнаходження товариства;

- заборонити державним реєстраторам, визначених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" вчиняти/здійснювати/проводити будь-які реєстраційні дії, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" відносно/щодо ТОВ "Ідалія", в тому числі, але не виключно, реєстрацію, внесення змін до установчих документів, перереєстрацію, реорганізацію будь-яким шляхом, реєстрацію припинення діяльності, реєстрацію будь-яким чином скасування існуючої редакції статуту, проводити передачу реєстраційної справи товариства, а також вносити інші зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, зокрема, але не виключно, про зміну складу та часток засновників товариства, розміру статутного капіталу, виключення учасників товариства, зміну особи, що уповноважена вчиняти юридичні дії від імені підприємства, зміну органів управління товариства, зміну місцезнаходження товариства, про перебування юридичної особи у процесі провадження у справі про банкрутство, санації, зокрема відомості про розпорядника майна, санатора.

1.3. Позивач у заяві зазначає про наявність спорів з учасниками товариства ОСОБА_2 та ОСОБА_3, яким належать 67% статутного капіталу ТОВ "Ідалія", у зв'язку із незаконним виключенням ОСОБА_1 зі складу учасників вказаного товариства у 2016 році, що було предметом розгляду у справі №922/4266/16. Рішенням Господарського суду Харківської області від 20.03.2017 у зазначеній справі, залишеним без змін постановою апеляційної інстанції від 07.06.2017 та постановою Вищого господарського суду України від 26.09.2017, визнано недійсними рішення загальних зборів ТОВ "Ідалія", оформлені протоколом №1/2016 від 11.05.2016, зокрема щодо примусового виключення ОСОБА_1 зі складу учасників ТОВ "Ідалія".

Також позивач зазначає, що йому відомо про намір іншого учасника товариства ліквідувати товариство, в тому числі через банкрутство. На думку позивача на підставі положень підпункту 4.3.1 пункту 4.3, пунктів 4.7, 5.9 статуту в чинній редакції учасники ТОВ "Ідалія" ОСОБА_2 та ОСОБА_3, яким належать 67% статутного капіталу, правомочні приймати рішення про ліквідацію ТОВ "Ідалія" та звернення до суду щодо початку процедури банкрутства та уповноваження особи на подання таких документів, зміну місцезнаходження, а також виключення учасників навіть за умови присутності позивача на загальних зборах та голосування "проти" зазначених питань порядку денного, тому позивач просить забезпечити позов до вирішення цього спору по суті.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст