Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 18.01.2024 року у справі №910/512/23

Постанова КГС ВП від 18.01.2024 року у справі №910/512/23

18.01.2024
Автор:
Переглядів : 116

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2024 року

м. Київ

cправа № 910/512/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Баранець О. М. - головуючий, Вронська Г. О., Кролевець О. А.,

за участю секретаря судового засідання Москалика О. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу

Акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України"

на рішення Господарського суду міста Києва

у складі судді Картавцевої Ю.В.

від 30.05.2023

та постанову Північного апеляційного господарського суду

у складі колегії суддів: Кропивної Л.В., Барсук М.А., Пономаренка Є.Ю.,

від 01.11.2023

у справі за позовом Акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України"

про визнання недійсним одностороннього правочину,

за участю представників:

від позивача: Пушкар І. А.,

від відповідача: Пилипчук В. Є.

ВСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» про визнання недійсним односторонього правочину.

Позовні вимоги обґрунтовані недотриманням відповідачем приписів законодавства щодо припинення зобов`язань відповідача перед позивачем шляхом зустрічного зарахування однорідних вимог за Договором №012020/1912000543 у сумі 994 752,62 грн, з огляду на що позивач просив суд визнати недійсною з моменту вчинення заяву про припинення зобов`язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог від 31.07.2022 №ТОВВИХ-22-8060.

Короткий виклад обставин справи, встановлених судами попередніх інстанцій

30.12.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» (оператор) та Акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (замовник) було укладено Договір транспортування природного газу №012020/1912000543, за умовами якого оператор надає замовнику послугу транспортування природного газу (далі - послуга) на умовах, визначених у цьому договорі, а замовник сплачує оператору встановлені в цьому договорі вартість такої послуги та плат (за їх наявності), які виникають при його виконанні (п. 2.1. Договору).

У п. 2.8. Договору сторони дійшли згоди, що взаємовідносини між замовником (позивач) та оператором (відповідач) при забезпеченні (замовленні, наданні, супроводженні) послуг транспортування за цим договором здійснюються сторонами через інформаційну платформу оператора відповідно до вимог Кодексу ГТС. Замовник набуває права доступу до інформаційної платформи з моменту підписання цього договору, а його уповноважені особи - з моменту їх авторизації, що оформлюється наданим замовником повідомлення на створення облікового запису уповноважених осіб користувача платформи за формою, визначеною Кодексом. Після набуття права доступу до інформаційної платформи замовник зобов`язується дотримуватися порядку взаємодії з інформаційної платформою, визначеного Кодексом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст