Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 16.08.2022 року у справі №910/1873/20

Постанова КГС ВП від 16.08.2022 року у справі №910/1873/20

19.01.2023
Автор:
Переглядів : 125

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2022 року

м. Київ

Cправа № 910/1873/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Львова Б. Ю. (головуючий), Булгакової І. В. і Малашенкової Т. М.,

за участю секретаря судового засідання Крапивної А. М.,

представників учасників справи:

позивача - акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Вінницягаз» (далі - ОГС «Вінницягаз»; оператор ГРМ) - Павліченко Л. М.,

відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю «Зернокомплекс «Сиваш» (далі - ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш») - Сидоренка І. О.,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш»

на рішення господарського суду міста Києва від 12.07.2021 (суддя Алєєва І. В.)

та постанову Північного апеляційного господарського суду від 10.11.2021 [колегія суддів: Кропивна Л. В. (головуючий), Пономаренко Є. Ю., Хрипун О. О.]

зі справи № 910/1873/20

за позовом ОГС «Вінницягаз»

до ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш»

про стягнення 369 598,24 грн.

та за зустрічним позовом ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш»

до ОГС «Вінницягаз»

про визнання протиправним та скасування рішення.

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1. Короткий зміст позовних вимог

1.1. ОГС «Вінницягаз» звернулося до господарського суду міста Києва з позовом до ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш» про стягнення 369 598,24 грн. заборгованості за донарахований об`єм природного газу.

1.2. Позов обґрунтовано тим, що за результатами перевірки технічного стану вузла обліку природного газу виробничих приміщень ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш» виявлено порушення, яке полягало у відсутності змін показань лічильника природного газу при фактичній його витраті. З огляду на встановлення факту позаштатного режиму роботи лічильника, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу не обліковувалась, та з урахуванням наявності висновку спеціалізованого державного підприємства про його непридатність ОГС «Вінницягаз» провело перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу в порядку, передбаченому підпунктом 1 пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 30.09.2015 № 2494 (далі - Кодекс ГРС).

1.3. ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш» подало до господарського суду міста Києва зустрічну позовну заяву, в якій просило визнати протиправним і скасувати рішення комісії ОГС «Вінницягаз» з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу, оформленого протоколом від 01.10.2019 № 13, про перерахунок (донарахування) ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш» газу в обсязі 64 942,40 куб. м за період з 01.09.2019 до 19.09.2019 на суму 369 598,24 грн.

1.4. Позовні вимоги за зустрічним позовом мотивовані тим, що ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш» не споживало газу у спірний період внаслідок відсутності виробничої необхідності (вогневому сушінні культур). Водночас вихід з ладу лічильника виявило при першому запуску обладнання саме ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш», про що своєчасно (до виявлення порушення представником оператора ГРМ) повідомило ОГС «Вінницягаз», що виключає здійснення перерахунку (донарахування) спожитого газу в силу положень пункту 8 глави 4 розділу ХІ Кодексу ГРС.

2. Короткий зміст рішення суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції

2.1. Справа розглядалася господарськими судами неодноразово. Останнім рішенням господарського суду міста Києва від 12.07.2021, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 10.11.2021: первісний позов задоволено; у задоволенні зустрічного позову відмовлено.

2.2. Рішення судів попередніх інстанцій мотивовано посиланнями на встановлений факт позаштатного режиму роботи лічильника природного газу ТОВ «Зернокомплекс «Сиваш», належне оформленням цього порушення оператором ГРМ за результатами перевірки, а також правильністю перерахунку (донарахування) спожитого газу, що є підставою для задоволення позовних вимог за первісним позовом. Доводи позивача за зустрічним позовом спростовуються встановленими обставинами справи, не підтверджуються належними та допустимими доказами, у зв`язку з чим він не підлягає задоволенню.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст