Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 22.01.2018 року у справі №910/5702/17

Ухвала КГС ВП від 22.01.2018 року у справі №910/5702/17

28.05.2020
Автор:
Переглядів : 261

Верховний

Суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 910/5702/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Кушнір І.В. - головуючий, Краснов Є.В., Мачульський Г.М.

За участю секретаря судового засідання Суворкіної Ю.І.

розглянувши матеріали касаційної скарги заступника прокурора міста Києва на постанову Київського апеляційного господарського суду від 23.11.2017 (головуючий: Яковлєв М.Л., судді: Чорна Л.В., Корсакова Г.В.)

за позовом заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради

до Приватного підприємства "Консул-Партнер",

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Приватного підприємство "ВІП-Гатунок",

про зобов'язання повернути земельну ділянку, привівши її у придатний для використання стан,

За участю:

представник позивача - Закаль О.О. - представник, довіреність, посвідчення.

представник відповідача - Шайко С.В. - адвокат, посвідчення, ордер.

представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - не з'явився.

представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - не з'явився.

У судовому засіданні прийняв участь прокурор Савицька О.В. - прокурор відділу, посвідчення.

ВСТАНОВИВ:

06.04.2017 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради до Приватного підприємства "Консул-Партнер" про зобов'язання відповідача повернути позивачу земельну ділянку площею 0,1 га по вул. Срібнокільській у Дарницькому районі м. Києва (код ділянки НОМЕР_1), привівши її у придатний для використання стан шляхом звільнення від будівель і споруд.

Обґрунтовуючи позовні вимоги прокурор зазначив, що Приватне підприємство "Консул-Партнер" незаконно користується самовільно зайнятою земельною ділянкою, на якій розміщено самочинно збудований об'єкт нерухомості, без будь-яких правовстановлюючих документів, чим, за твердженням прокуратури, завдається шкода інтересам територіальної громади міста Києва та порушуються інтереси держави, а тому така земельна ділянка підлягає поверненню Київській міський раді з приведенням її у придатний для використання стан на підставі ст.212 Земельного кодексу України.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.04.2017 залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Приватне підприємство "ВІП-Гатунок".

26.07.2017 Господарський суд міста Києва позовні вимоги Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради задовольнив повністю.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що оскільки первинну реєстрацію права власності на нерухоме майно - торгівельний комплекс із закладом громадського харчування, загальною площею 587,6 кв. м за адресою: АДРЕСА_1, що розташована на земельній ділянці кадастровий номер НОМЕР_1, за ПП "ВІП-Гатунок" (яке в подальшому за договорами купівлі-продажу відчужила спірне майно ПП "Консул-Партнер") здійснено на підставі неіснуючого рішення суду, розташування вказаного майна на земельній ділянці, щодо якої не приймалось рішення власником про її передачу у власність чи користування, за відсутності необхідних дозвільних документів на виконання будівельних робіт (які не містили б дефектів), суд дійшов висновку про нікчемність договорів купівлі-продажу від 06.10.2011 та 11.10.2011, посвідчених приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Шевченко Д.Г. та зареєстрованих за №2377 та №2429 відповідно, враховуючи, що наведені правочини посягають на суспільні, економічні та соціальні основи держави, спрямовані на використання всупереч вимогам чинного законодавства земель державної, комунальної власності та порушують права та охоронювані законом інтереси держави в особі Київської міської ради як органу уповноваженого розпоряджатися землями територіальної громади міста Києва.

Судом було встановлено, що Приватним підприємством "ВІП-Гатунок" було зареєстровано право власності на торгівельний комплекс із закладом громадського харчування, загальною площею 587,6 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 на підставі рішення Святошинського районного суду міста Києва від 05.07.2011.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст