Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 14.06.2022 року у справі №922/2394/21

Постанова КГС ВП від 14.06.2022 року у справі №922/2394/21

14.06.2022
Автор:
Переглядів : 260

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2022 року

м. Київ

cправа № 922/2394/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Могил С.К. - головуючий (доповідач), Мачульський Г.М., Случ О.В.,

за участю секретаря судового засідання Кравчук О.І.

та представників:

позивача: Левченко В.В.

відповідача: Черненко О.А. (присутній в режимі відеконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеконференції касаційну скаргу Дочірнього підприємства з іноземною інвестицією "Сантрейд"

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 25.11.2021

та рішення Господарського суду Харківської області від 22.09.2021

у справі № 922/2394/21

за позовом Дочірнього підприємства з іноземною інвестицією "Сантрейд"

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Вперед"

про стягнення коштів,

В С Т А Н О В И В:

Дочірнє підприємство з іноземною інвестицією "Сантрейд" (далі - ДП "Сантрейд", позивач) звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Вперед" (далі - СТОВ "Вперед", відповідач) про стягнення 5 332 767,51 грн збитків, 911 571 грн штрафу, 285 706,78 грн. пені за період з 01.12.2020 по 26.05.2021.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на порушення відповідачем умов договору поставки № 60426502 від 17.08.2020.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 22.09.2021 (суддя Присяжнюк О.О.) у позові відмовлено.

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 25.11.2021 (колегія суддів у складі: Чернота Л.Ф. -головуючий, Зубченко І.В., Радіонова О.О.) рішення місцевого господарського суду скасовано частково: прийнято нове рішення в частині відмови у стягненні пені та штрафу, стягнуто з відповідача на користь позивача 257 136,07 грн пені та 820 413,80 грн штрафу. В іншій частині рішення місцевого господарського суду залишено без змін.

Судами обох інстанцій встановлено, що 17.08.2020 між ДП «Сантрейд» (покупець) та СТОВ «Вперед» (продавець) укладено договір поставки №60426502 (далі - договір), за умовами якого продавець зобов`язався продати та поставити, а покупець зобов`язується оплатити та прийняти товар - соняшник урожаю 2020 року насипом за ціною 9115,71 грн за одну метричну тону без ПДВ.

Увесь об`єм товару продавець зобов`язався поставити у строк з 28.08.2020 до 30.11.2020 включно (п. 5.2 договору).

Розділом 6 договору визначено, що покупець здійснює оплату в українських гривнях шляхом банківського переказу вартості кожної партії товару на поточний рахунок продавця у два етапи: 80 % вартості відповідної партії товару протягом 2-х робочих днів з дати поставки товару і визначення фактичної кількості та якості поставленого товару, а також після отримання покупцем усіх документів на товар, що визначені у п.6.1.1. цього договору; остаточний розрахунок проводиться покупцем протягом 2-х робочих днів після: а) отримання покупцем документів, що визначені у п.6.1.1.(якщо їх не було надано раніше) та у п.6.1.2., а також після: б) завершення здійснення покупцем перевірки правильності реєстрації продавцем відповідної видаткової накладної в ЄРПН (ст.8 цього договору), за умови відсутності порушень з боку продавця встановлених законодавством вимог щодо реєстрації та належного заповнення податкових накладних (п.6.1.)

За непоставку (недопоставку) товару в строк, вказаний в п.5.2 Договору, продавець зобов`язується оплатити покупцю пеню (штрафну санкцію) в розмірі подвійної облікової ставки НБУ вартості товару, поставку якого було прострочено, за кожен день прострочення такої поставки. За прострочення поставки більше ніж на 10 календарних днів продавець, крім пені (додатково) зобов`язується також сплачувати покупцю штраф в розмірі 20 % від вартості непоставленого (недопоставленого) товару. Пеня та штраф за цим пунктом оплачується продавцем незалежно від заподіяних покупцю збитків (штрафна неустойка ) (п.7.3.1.).

Згідно з п. 7.3.2 Договору у випадку прострочення поставки покупець має право відмовитися від прийняття/поставки непоставленого (недопоставленого) товару та його оплати, а продавець при цьому зобов`язується відшкодувати покупцю всі понесені у зв`язку з простроченням збитки, а також сплатити покупцю штраф у розмірі 20% від вартості непоставленого (недопоставленого) товару. Штраф по цьому пункту сплачується продавцем незалежно від заподіяних покупцю збитків (штрафна неустойка).

У п. 10.1 договору передбачено, що жодна із сторін не нестиме відповідальності перед іншою стороною чи вважатися такою, що порушила цей договір у зв`язку із будь-якою затримкою у виконанні чи у зв`язку з невиконанням будь-якого свого зобов`язання за цим договором, якщо така затримка чи невиконання були спричинені перешкодою, яка знаходиться поза розумним контролем сторони, включаючи, але не виключно наступні події форс-мажору: а) повна чи часткова заборона експорту чи прийняття виконавчим чи законодавчим органом іншого нормативного акту, який впливає на виконання цього договору, чи (б) блокада, чи (в) терористичний акт, війна або дії подібні до воєнних або загроза війни, чи (г) заворушення, (д) страйк, локаут чи дії профспілок, чи (е) бунт чи громадянські заворушення, чи (є) поломка обладнання, чи (ж) льодова компанія, чи (з) стихійні лиха, чи (и) непереборні перешкоди для здійснення транспортування, чи (і) епідемії, пандемії чи (ї) пожежа, повінь, чи (й) будь-які інші події, які підпадають під визначення поняття "форс-мажор".

У разі неможливості виконання зобов`язань за договором частково чи іншим чином у зв`язку з подією форс-мажору, виконання цього договору повинне бути призупинене на період дії форс-мажору, за умови, що сторона, на чиє виконання впливає подія форс-мажору, надала іншій стороні повідомлення протягом 7-и календарних днів після настання такого форс-мажору та повідомила про характер та масштаби впливу такої події. У разі, якщо подія форс-мажору триває більше 30 календарних днів, кожна сторона матиме право відмовитися від невиконаної частини договору шляхом надання іншій стороні повідомлення не пізніше ніж на кінець першого робочого дня, який настане після спливу 30-и денного періоду (п.10.3 договору).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст