Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 28.01.2018 року у справі №904/1853/17

Ухвала КГС ВП від 28.01.2018 року у справі №904/1853/17

29.05.2020
Автор:
Переглядів : 147

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2018 року

м. Київ

Справа № 904/1853/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Ткаченко Н.Г. - головуючого, Білоуса В.В., Жукова С.В.,

за участю секретаря судового засідання Гаращенко Т.М.

за участю представника ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд" - адвоката Максюка С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Лайт-Імпорт-Трейд" Ліфлянчик Л.В.

на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.09.2017

у справі № 904/1853/17

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Лайт-Імпорт-Трейд"

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 02.03.2017 прийнято до розгляду заяву директора ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд" про порушення справи про банкрутство "Лайт-Імпорт-Трейд" в порядку, передбаченому ст. 94 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 14.03.2017 порушено провадження у справі № 904/1853/17 про банкрутство ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд", введено процедуру санації боржника, призначено розпорядником майна ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд" арбітражного керуючого Ліфлянчик Л.В., а керуючим санацією - керівника боржника Кулькова Д.О.

19.05.2017 до господарського суду надійшло клопотання розпорядника майна Ліфлянчик Л.В. про визнання ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 30.05.2017 у справі № 904/1853/17 припинено процедуру санації ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд", припинено повноваження керуючого санацією Кулькова Д.О., припинено повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Ліфлянчик Л.В., визнано ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на шість місяців до 30.11.2017, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Ліфлянчик Л.В.

Постанова суду першої інстанції мотивована тим, що існує неможливість відновлення платоспроможності згідно з планом санації, підприємство не здійснює фінансово-господарську діяльність та не представляється можливим поновити господарську діяльність, боржник неспроможний відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредитора не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.09.2017 у справі № 904/1853/17 постанову господарського суду Дніпропетровської області від 30.05.2017 скасовано, провадження у справі про банкрутство ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд" припинено на підставі п.11 ч.1 ст.80 ГПК України з огляду на встановлений факт безпідставного порушення провадження у даній справі про банкрутство.

Не погоджуючись із вказаною постановою суду апеляційної інстанції, ліквідатор ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд" Ліфлянчик Л.В. звернувся з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.09.2017 у справі № 904/1853/17 та прийняти нове рішення, яким припинити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ГУ ДФС у Дніпропетровській області на постанову господарського суду Дніпропетровської області від 30.05.2017 у справі № 904/1853/17; постанову господарського суду Дніпропетровської області від 30.05.2017 у справі № 904/1853/17 залишити без змін.

Підставами для скасування оскаржуваної постанови ліквідатор ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд" Ліфлянчик Л.В. зазначає порушення та неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Зокрема, заявник касаційної скарги посилається на те, що:

- ГУ ДФС у Дніпропетровській області не є ні стороною, ні учасником у даній справі про банкрутство у розумінні ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";

- звертаючись з апеляційною скаргою, заявником не було надано обґрунтувань та належних доказів, яким чином оскаржувана в апеляційному порядку постанова про визнання боржника банкрутом стосується прав та обов'язків ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

У зв'язку з цим, на думку ліквідатора ТОВ "Лайт-Імпорт-Трейд", апеляційне провадження мало бути припинено;

- судом апеляційної інстанції невірно застосовано ст. 94 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в частині проведення інвентаризації;

- апеляційним господарським судом не враховано та не прийнято до уваги, що судом першої інстанції дотримано усі приписи ст. 94 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

- господарський суд Дніпропетровської області, враховуючи обставини неплатоспроможності боржника, неможливість виконання плану санації, відсутність інвесторів та інших умов для відновлення платоспроможності боржника, а саме протоколу № 2 від 18.05.2017 комітету кредиторів, у якому зазначено прийняте рішення про застосування до боржника ліквідаційної процедури, дійшов обґрунтованого висновку про необхідність визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст