Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 05.06.2018 року у справі №910/21404/17

Ухвала КГС ВП від 05.06.2018 року у справі №910/21404/17

09.09.2020
Автор:
Переглядів : 203

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2020 року

м. Київ

Справа № 910/21404/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючого - Пількова К. М. , суддів: Дроботової Т. Б., Зуєва В. А.,

за участю секретаря судового засідання - Жураховської Т. О.,

учасники справи:

прокурор - Гусарова А. В.,

позивач-1 - Колток О. М.,

позивач-2 - Бабін Д. А.,

позивач-3 - Сулима І. В.,

відповідач - Пилипчук І. І.,

третя особа - Кириленко О. М.

розглянув у судовому засіданні касаційну скаргу Київської міської ради (далі - Рада)

на рішення Господарського суду міста Києва (суддя Сташків Р. Б.) від 30.01.2019

та постанову Північного апеляційного господарського суду (головуючий - Козир Т. П., судді Чорногуз М. Г., Яковлєв М. Л.) від 12.09.2019 у справі

за позовом Першого заступника військового прокурора Центрального регіону України (далі - Прокурор) в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України (далі - Уряд), Міністерства оборони України (далі - Міністерство) та Київського квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України (далі - КЕУ)

до Ради

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Установи "28 управління начальника робіт" Міністерства оборони України (далі - Установа)

про визнання недійсним рішення,

1. Короткий зміст позовних вимог

1.1. 27.11.2017 Прокурор в інтересах держави в особі Уряду, Міністерства, КЕУ звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Ради про визнання недійсним її рішення від 10.12.2014 № 644/644 "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Установі "28 управління начальника робіт" по вул. Россошанській, 3, у Дарницькому районі м. Києва для будівництва житла військовослужбовцям" (далі - Рішення).

1.2. Позовна заява мотивована тим, що Рішення прийнято з порушенням норм земельного законодавства, оскільки Рада не має права розпоряджатися землями оборони; лист Міністра оборони України від 06.02.2008 № 220/416 (далі - Лист), яким надано згоду на припинення права користування частиною земельної ділянки військового містечка № 147 площею 1,95 га, що розташована на вул. Россошанській, 3 у м. Києві (далі - Земельна ділянка), не є заявою про добровільну відмову від права постійного користування Земельною ділянкою, а відповідне рішення щодо земель оборони повинне було прийматись Урядом.

2. Короткий зміст рішень, прийнятих у справі

2.1. Рішенням Господарського суду міста Києва від 30.01.2019, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 12.09.2019, позов задоволено; Рішення визнано недійсним.

2.2. Рішення судів мотивовані відсутністю доказів відмови від землекористування Земельною ділянкою уповноваженими органами у встановленому порядку; Земельна ділянка не вибувала з державної власності, не втрачала свій статус земель оборони та не набувала статусу земель комунальної власності територіальної громади міста Києва, тому Рада не мала права на свій розсуд надавати дозвіл Установі на розроблення проекту землеустрою щодо її відведення для будівництва житла військовослужбовцям; Рішення є актом розпорядження Земельною ділянкою, оскільки Рада діяла як власник (представник власника), надаючи згоду на вчинення дій з розроблення проекту землеустрою щодо відведення Земельної ділянки Установі, а реалізація цього проекту передбачає своїм наслідком перехід (відведення) Земельної ділянки Установі зі зміною цільового призначення з земель оборони на землі забудови; розпорядженням від 24.12.2007 № 1231-р Уряд зупинив прийняття, зокрема, міністерствами як суб`єктами управління об`єктами державної власності, рішень про відчуження об`єктів державної власності, передачу їх у комунальну власність та вчинення будь-яких інших дій, які можуть призвести до відчуження об`єктів державної власності; Уряд, Міністерство та КЕУ не звертались до суду з позовом про визнання недійним Рішення, тому вони не здійснюють належним чином захист інтересів держави, а прокурор навів достатньо суджень і обґрунтувань для звернення до суду за захистом інтересів держави в особі Позивачів та розгляду його позовних вимог по суті.

3. Короткий зміст вимог касаційної скарги

3.1. 12.08.2019 Рада звернулась з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 30.01.2019 і постанову Північного апеляційного господарського суду від 12.09.2019 та ухвалити нове рішення про відмову у позові.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст