Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 13.01.2023 року у справі №918/531/22

Постанова КГС ВП від 13.01.2023 року у справі №918/531/22

13.01.2023
Автор:
Переглядів : 139

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2023 року

м. Київ

cправа № 918/531/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Кібенко О.Р. - головуючий, Бакуліна С.В., Стратієнко Л.В.,

розглянув в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 18.10.2022 (колегія суддів: Маціщук А.В., Бучинська Г.Б., Петухов М.Г.)

у справі за позовом:

1) ОСОБА_1 ,

2) ОСОБА_2

до відповідачів:

1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес" (далі - ТОВ "Антарес"),

2) ОСОБА_3 ,

3) Гощанської селищної ради

про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Антарес" від 19.07.2022, оформленого протоколом від 19.07.2022 №1/2022 та скасування запису про державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ "Антарес".

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1. У липні 2022 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Господарського суду Рівненської області зі спільним позовом до відповідачів про: 1) визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Антарес" від 19.07.2022, оформленого протоколом від 19.07.2022 №1/2022, яким припинено повноваження ОСОБА_1 на посаді директора товариства і звільнено його з посади директора ТОВ "Антарес" на підставі п.5 ст.41 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпПУ), призначено на посаду директора ТОВ "Антарес" ОСОБА_3 ); 2) скасування запису від 21.07.2022 №100058910700150002095 про державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ "Антарес" в частині зміни відомостей про керівника.

2. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що загальні збори ТОВ "Антарес" проведені із порушенням вимог статуту, оскільки позивачів не було повідомлено про проведення таких зборів, а статутом взагалі не передбачено право представника учасників товариства скликати загальні збори. Позивачі стверджують, що 19.07.2022 загальні збори учасників ТОВ "Антарес" у м. Березне не відбувалися. А рішення за результатами зборів прийняті з порушеннями процедури і строків скликання загальних зборів.

3. Господарський суд Рівненської області ухвалою від 31.08.2022 прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі.

Короткий зміст заяви

4. 02.09.2022 від ОСОБА_1 надійшла заява про забезпечення позову, у якій позивач просив суд до набрання законної сили рішенням у справі №918/531/22:

- заборонити ТОВ "Антарес" в особі загальних зборів приймати рішення з питань, які відповідно до ст.30 Закону "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (далі - Закон "Про ТОВ та ТДВ") приймаються 3/4 голосів, а саме: внесення змін до статуту товариства, прийняття рішення про здійснення діяльності товариством на підставі модельного статуту; зміни розміру статутного капіталу товариства; прийняття рішень про виділ, злиття, поділ, приєднання, ліквідацію та перетворення товариства, обрання комісії з припинення (ліквідаційної комісії), затвердження порядку припинення товариства, порядку розподілу між учасниками товариства у разі його ліквідації майна, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, затвердження ліквідаційного балансу товариства;

- заборонити ТОВ "Антарес" в особі загальних зборів приймати рішення з питань, які відповідно до ст.30 Закону "Про ТОВ та ТДВ" приймаються одностайно всіма учасниками товариства, які мають право голосу, а саме: затвердження грошової оцінки негрошового вкладу учасника, перерозподіл часток між учасниками товариства у випадках, передбачених цим Законом, створення інших органів товариства, визначення порядку їх діяльності, прийняття рішення про придбання товариством частки (частини частки) учасника;

- заборонити ТОВ "Антарес" в особі загальних зборів приймати рішення з питань, які відповідно до ст.30 Закону "Про ТОВ та ТДВ" приймаються більшістю голосів, а саме: обрання одноосібного виконавчого органу товариства або членів колегіального виконавчого органу (всіх чи окремо одного або декількох з них), встановлення розміру винагороди членам виконавчого органу товариства;

- заборонити ОСОБА_3 здійснювати відчуження частки у розмірі 24 118,075 грн, що становить 40% в статутному капіталі ТОВ "Антарес";

- заборонити суб`єктам державної реєстрації, визначеним Законом "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (далі - Закон про державну реєстрацію) вчиняти, здійснювати, проводити реєстраційні дії відносно / щодо ТОВ "Антарес" щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР), про зміну складу та часток засновників / учасників товариства, зміну особи, що уповноважена вчиняти юридичні дії від імені підприємства, про зміну органів управління товариства, про зміну місцезнаходження товариства, про зміну розміру статутного капіталу товариства, проводити передачу реєстраційної справи товариства, крім як на виконання судових рішень, які набрали законної сили.

5. Заява мотивована, зокрема, тим, що коли на підставі рішень загальних зборів ТОВ "Антарес" корпоративні права ОСОБА_1 будуть передані (відчужені) повністю чи частково на користь інших осіб, які не є учасниками цієї справи, то відновлення його порушеного права буде ускладнене (унеможливлене) в межах одного судового провадження; дії відповідачів дають підстави для обґрунтованих припущень про вчинення дій, спрямованих на звільнення ОСОБА_1 , виключення з ЄДР відомостей про нього як представника ТОВ "Антарес".

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст