Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 19.02.2018 року у справі №910/5630/17

Ухвала КГС ВП від 19.02.2018 року у справі №910/5630/17

30.05.2020
Автор:
Переглядів : 132

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2018 року

м. Київ

Справа № 910/5630/17

Верховний Суд у складі колегії суддів палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду:

Міщенка І.С. - головуючого, Берднік І.С., Сухового В.Г.

за участю секретаря судового засідання - Кравченко О.В.

учасники справи:

позивач - публічне акціонерне товариство "Дельта Банк"

представник позивача - не з'явився

відповідач-1 - комунальне підприємство "Київблагоустрій" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

представник відповідача-1 - Сахацький С.О.

відповідач-2 - Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

представник відповідача-2 - Ходорич О.М.

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: (1) Національний банк України; (2) товариство з обмеженою відповідальністю "Міжнародне забезпечення поставок"; (3) фізична особа-підприємець Ярославська Олена Володимирівна; (4) фізична особа-підприємець Поповська Вікторія Вікторівна

представник третьої особи-1 - не з'явився

представник третьої особи -2 - не з'явився

представник третьої особи -3 - не з'явився

представник третьої особи -4 - не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

на постанову Київського апеляційного господарського суду у складі Михальської Ю.Б. - головуючого, Корсакової Г.В., Яковлєва М.Л. від 24 жовтня 2017 року

Історія справи

Короткий зміст позовних вимог

1. Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" (далі - позивач) звернулося до суду з позовом до комунального підприємства "Київблагоустрій" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації (далі - відповідач-1) та Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - відповідач-2) про припинення дій, які порушують право власності позивача, шляхом заборони відповідачам зносити об'єкт нерухомого майна - будинок охорони (літ. И) загальною площею 11,00 кв.м., розташований у м. Києві по вул. Івана Клименка (Преображенська), 23

2. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач є власником комплексу нежитлових будівель по вул. Івана Клименка (Преображенська), 23 у м. Києві, до складу якого входить і спірний будинок охорони (літ. И) площею 11,00 м.кв.

3. У листопаді 2015 року та у січні 2017 року КП "Київблагоустрій" було видано приписи у зв'язку з виявленням порушення правил розміщення тимчасових споруд - малої архітектурної форми по вул. Клименка, 23 у м. Києві, якою відповідачі вважають зазначений вище належний позивачу об'єкт нерухомості. У подальшому представниками відповідачів починаючи з лютого 2017 року було вчинено неодноразові спроби знищення вказаної будівлі шляхом її зносу, що є порушенням зареєстрованого у встановленому порядку права власності позивача та є підставою для захисту від імовірного порушення такого права шляхом заборони відповідачам вчинення протиправних дій на підставі статті 386 Цивільного кодексу України.

Короткий зміст рішення суду першої інстанцій

4. Рішенням Господарського суду міста Києва від 20 липня 2017 року у позові відмовлено повністю.

5. Суд першої інстанції виходив з відсутності факту порушення відповідачами прав позивача, оскільки останнім не доведено, що відповідачами вчиняються дії по знесенню саме спірного будинку охорони (в літ. И) загальною площею 11,00 кв.м., тобто дії, спрямовані на позбавлення позивача права власності на вказане майно.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст