Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 07.08.2018 року у справі №917/1934/17

Ухвала КГС ВП від 07.08.2018 року у справі №917/1934/17

07.06.2020
Автор:
Переглядів : 120

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2018 року

м. Київ

Справа № 917/1934/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Жукова С.В. - головуючого, Білоуса В.В., Ткаченко Н.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Корпусенка А.О.

за участю представників: Приватного підприємства "Резерв-Д" - Михайлова О.В. , дов. від 11.05.2018 та члена правління Приватного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" - Анісімова В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Заступника прокурора Харківської області

на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 14.06.2018

(Головуючий суддя - Пуль О.А.; судді - Білоусова Я.О., Лакіза В.В.)

у справі за позовом Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури в інтересах держави

до: 1) Регіонального відділення Фонду державного майна по Полтавській області,

2) фізичної особи-підприємця Азарова В.Є.,

3) фізичної особи-підприємця Шемет В.П.,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Державний навчальний заклад "Електрорадіотехнічний ліцей м.Полтави"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Міністерство освіти і науки України

про визнання недійсним договору оренди, зобов'язання звільнити нежитлове приміщення та повернути його у розпорядження держави, -

ВСТАНОВИВ:

1. До господарського суду Полтавської області звернувся Прокурор із позовною заявою, в якій просив: 1) визнати недійсним договір оренди №626/6-Н від 07.07.2006 нежитлового приміщення, площею 47,4 м2, яке розташоване за адресою: м.Полтава, вул.Європейська, 9; 2) зобов'язати фізичну особу-підприємця Шемета В.П. звільнити нежитлове приміщення, площею 47,4 м2, вартістю 455500,00 грн, та повернути його у розпорядження держави.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Рішенням господарського суду Полтавської області від 27.02.2018 у справі №917/1934/17 позов задоволено повністю. Визнано недійсним укладений 07.07.2006 між Регіональним відділенням Фонду Державного майна України по Полтавській області та фізичною особою - підприємцем Азаровим Володимиром Євгеновичем договір оренди №626/6-Н нежитлового приміщення, площею 47,4 кв.м, яке розташоване за адресою: м.Полтава, вул.Європейська, 9. Зобов'язано фізичну особу - підприємця Шемета Володимира Петровича повернути Регіональному відділенню Фонду Державного майна України по Полтавській області нежитлове приміщення, площею 47,4 кв.м, яке розташоване за адресою: м.Полтава, вул. Європейська, 9, шляхом підписання акту прийому-передачі. Стягнуто з Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Полтавській області на користь прокуратури Полтавської області 1066,67 грн відшкодування витрат зі сплати судового збору. Стягнуто з фізичної особи - підприємця Азарова Володимира Євгеновича на користь прокуратури Полтавської області 1066,67 грн відшкодування витрат зі сплати судового збору. Стягнуто з фізичної особи - підприємця Шемета Володимира Петровича на користь прокуратури Полтавської області 1066,67 грн відшкодування витрат зі сплати судового збору.

3. Судове рішення першої інстанції обґрунтовано тим, що укладений між Регіональним відділом Фонду Державного майна України по Полтавській області та фізичною особою - підприємцем Азаровим В.Є. договір оренди №626/06-Н від 07.07.2006 нежитлового приміщення за адресою: м.Полтава, вул.Європейська, 9, суперечить вимогам частини 5 ст.63 Закону України "Про освіту", оскільки вказаною нормою передбачено, що об'єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, а також підрозділи, технологічно пов'язані з навчальним та науковим процесом, не підлягають приватизації, перепрофілюванню або використанню не за призначенням, тобто встановлено законодавчу заборону використання його з іншою метою, а тому позов прокурора про визнання недійсним договору оренди підлягає задоволенню. 3.1. Крім того, судом першої інстанції встановлено, що ФОП Азаров В.Є. передав спірне приміщення фізичній особі-підприємцю Шемету Володимиру Петровичу, який на даний час ним користується. Спірний договір оренди, укладений між ФОП Азаровим В.Є. та Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Полтавській області суперечить вимогам Закону України "Про освіту", оскільки використовується всупереч освітніх послуг з прямою забороною передавати нежитлове приміщення у суборенду, адже зазначене приміщення використовується іншою фізичною особою-підприємцем Шемет В.П., без відома Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області.

3.2. З посиланням на ст.236 Цивільного кодексу України суд першої інстанції зазначив, якщо за недійсним правочином права та обов'язки передбачалися лише на майбутнє, можливість настання їх в майбутньому припиняється. Суд першої інстанції визнав обґрунтованими та задовольнив вимоги прокурора про зобов'язання звільнити орендоване приміщення та передати вказане приміщення Регіональному відділенню Фонду державного майна по Полтавській області.

4. Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 14.06.2018 апеляційну скаргу фізичної особи-підприємця Шемета Володимира Петровича задоволено частково.

Рішення господарського суду Полтавської області від 27.02.2018 у справі №917/1934/17 скасовано у частині визнання недійсним укладеного 07.07.2006 між Регіональним відділенням Фонду Державного майна України по Полтавській області та фізичною особою - підприємцем Азаровим Володимиром Євгеновичем договору оренди №626/6-Н нежитлового приміщення, площею 47,4 кв.м, яке розташоване за адресою: м.Полтава, вул.Європейська,9.

Прийнято у цій частині нове рішення про відмову у позові у цій частині.

У частині зобов'язання фізичної особи - підприємця Шемета Володимира Петровича повернути Регіональному відділенню Фонду Державного майна України по Полтавській області нежитлове приміщення, площею 47,4 кв.м, яке розташоване за адресою: м.Полтава, вул. Європейська, 9, шляхом підписання акту прийому-передачі, рішення господарського суду Полтавської області від 27.02.2018 у справі №917/1934/17 залишено без змін.

Розподілено судові витрати.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст