Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 13.03.2018 року у справі №908/1760/17

Ухвала КГС ВП від 13.03.2018 року у справі №908/1760/17

01.06.2020
Автор:
Переглядів : 155

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2018 року

м. Київ

Справа № 908/1760/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Міщенка І.С. - головуючого, Берднік І.С., Сухового В.Г.

за участю секретаря судового засідання - Кравченко О.В.

учасники справи:

позивач - публічне акціонерне товариство "Укрнафта"

представник позивача - Жила М.І.

відповідач - Запорізька міська рада

представник відповідача - не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Укрнафта"

на постанову Донецького апеляційного господарського суду у складі Будко Н.В. - головуючого, Дучал Н.М., Мартюхіної Н.О. від 13 грудня 2017 року та рішення Господарського суду Запорізької області у складі Ярешко О.В. від 06 листопада 2017 року

Історія справи

Короткий зміст позовних вимог та обставини, встановлені судами попередніх інстанцій

1. У жовтні 2017р. ПАТ "Укрнафта" звернулося до Господарського суду Запорізької області з позовом до Запорізької міської ради про врегулювання розбіжностей та визнання укладеним договору оренди землі щодо земельної ділянки, яка розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Макаренка, 2 а, в редакції позивача.

2. Вказані вимоги ґрунтуються на наступних обставинах справи.

3. Між Запорізькою міською радою, як орендодавцем, та Відкритим акціонерним товариством "Укрнафта", як орендарем,було укладено договір оренди землі.

4. Після закінчення строку дії договору, рішенням Запорізької міської ради від 25.08.2016 р. "Про поновлення ПАТ "Укрнафта" договору оренди землі по вул. Макаренка, 2а для розташування автозаправної станції" поновлено ПАТ "Укрнафта" строком на 19 років договір оренди землі.

5. Пунктом 2 вказаного рішення зобов'язано ПАТ "Укрнафта" після прийняття даного рішення у чотиримісячний термін отримати витяг з технічної документації щодо нормативної грошової оцінки земельної ділянки, укласти з Запорізькою міською радою договір оренди землі та здійснити державну реєстрацію права користування в установленому законодавством порядку.

6. Позивачем було направлено проект договору оренди землі, відповідач останній не підписав, зазначивши, що надіслані листом документи не можуть вважатися належними проектами договорів оренди землі, оскільки не містять всіх необхідних умов договору згідно рішення ЗМР № 29 від 26.06.2013 р. "Про внесення змін до рішення міської ради від 18.05.2011 р. № 35 "Про затвердження зразку договору оренди землі у м. Запоріжжя" та підтверджених належними додатками до нього суттєвих умов договору, а також не підписані уповноваженою особою з боку орендаря.

7. На виконання вказаних вимог, ПАТ "Укрнафта" повторно направило на адресу Запорізької міської ради підписаний зі свого боку та скріплений печаткою проект договору оренди землі по вул. Макаренка, 2а, який відповідає актуальній Типовій формі договору оренди землі, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 р. № 220, зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 р. № 843. Запорізькою міською радою підписано та скріплено печаткою вказаний проект договору оренди землі, проте, договір підписаний з протоколом розбіжностей.

8. Позивач, у свою чергу, склав та підписав протокол узгодження розбіжностей до договору оренди землі, відповідно до якого включив до договору оренди землі майже всі запропоновані відповідачем пункти (згідно протоколу розбіжностей), окрім пунктів 34.17, 34.20, абзац 2 пп. 38.2 п. 38, 39.2, 47.

9. Позивач не погодився з пунктами, викладеними відповідачем у протоколі розбіжностей до договору оренди землі по вул. Макаренка, 2 а, в такій редакції:

"34.17. У випадку зміни нормативної грошової оцінки землі, розміру ставок (ставки) земельного податку, орендної плати, Орендар протягом місяця з моменту прийняття такого рішення Запорізькою міською радою та/або вступу в дію відповідного нормативно-правового акту, зобов'язаний звернутись до Орендодавця із заявою про внесення змін до пункту 12 договору оренди землі щодо зміни розміру орендної плати за цим договором, а також здійснити всі необхідні дії для виготовлення, укладення додаткової угоди про зміну розміру орендної плати за договором оренди землі, та подати цю додаткову угоду до податкових органів. У випадку невиконання Орендарем вищевказаного обов'язку та/або відсутності укладеної додаткової угоди щодо зміни розміру орендної плати за договором оренди землі протягом 3 місяців з дати подачі заяви, вказаної у даному пункті, це є підставою для одностороннього розірвання договору оренди землі Орендодавцем, та/або стягнення з Орендаря збитків, що складаються з неоплаченої суми орендної плати за весь строк її недоплати, та/або звернення Запорізької міської ради до суду з вимогою викласти договір оренди в частині розміру орендної плати у новій редакції".

Пункт 34.20 в контексті пункту 34 "Обов'язки Орендаря. Орендар зобов'язаний:"

"34.20. Зареєструвати право оренди у порядку, встановленому законодавством протягом 4 місяців з дати прийняття рішення міської ради про надання земельної ділянки в оренду".

Абзац 2 підпункту 38.2 пункту 38 "Фактичне продовження користування майном після закінчення строку дії даного договору не є підставою для поновлення договору".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст