Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 21.03.2019 року у справі №909/569/18

Ухвала КГС ВП від 21.03.2019 року у справі №909/569/18

09.08.2020
Автор:
Переглядів : 149

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2019 року

м. Київ

Справа № 909/569/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючий - Стратієнко Л.В.,

судді: Вронська Г.О., Мамалуй О.О.,

за участю секретаря судового засідання - Сігнаєвської К.І.;

за участю представників:

позивача - не з'явився,

відповідача - 1 - Устінського А.В.,

- 2 - Брателя О.Г.,

прокурора - Овчаренко О.З.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу заступника прокурора Львівської області,

на рішення Господарського суду Івано-Франківської області

(суддя - Ткаченко І.В.)

від 26.09.2018

та постанову Західного апеляційного господарського суду

(головуючий - Скрипчук О.С., судді - Дубник О.П., Зварич О.В.)

від 09.01.2019,

у справі за позовом першого заступника керівника Івано-Франківської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Івано-Франківської міської ради,

до 1) Департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради,

2) товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськгаз Збут",

про визнання недійсним рішення комітету з конкурсних торгів та договору про закупівлю товарів на загальну суму 5 018 344,80 грн,

В С Т А Н О В И В:

у червні 2018 року перший заступник керівника Івано-Франківської місцевої прокуратури звернувся до Господарського суду Івано-Франківської області в інтересах держави в особі Івано-Франківської міської ради з позовом до Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради та ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" про визнання недійсною публічної закупівлі природного газу, проведеної за переговорною процедурою шляхом визнання недійсним рішення про застосування переговорної процедури, оформленого протоколом від 29 грудня 2017 року та про визнання недійсним договору на постачання природного газу для потреб непобутових споживачів № 41ABIFZ120-18/3, укладеного 04.01.2018 між Департаментом освіти та науки Івано-Франківської міської ради та ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" на загальну суму 5 018 344,80 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що публічні торги, внаслідок яких був укладений зазначений договір відбулись з порушенням визначеної Законом України "Про публічні закупівлі" процедури, що призводить до неефективного використання коштів місцевого бюджету.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 26.09.2018, залишеним без змін постановою Західного апеляційного господарського суду від 09.01.2019, у задоволенні позову відмовлено.

Приймаючи рішення, господарські суди дійшли висновків, що законодавством України встановлено та визначено, що державним органом, який уповноважений порушувати у суді питання про визнання недійсними договорів, укладених за результатами закупівель є Державна аудиторська служба. В матеріалах справи відсутні докази того, що прокурор перед зверненням до суду перевірив, що захист законних інтересів держави не здійснює або неналежним чином здійснює суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст