Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 08.12.2022 року у справі №921/542/20

Постанова КГС ВП від 08.12.2022 року у справі №921/542/20

08.12.2022
Автор:
Переглядів : 35

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2022 року

м. Київ

Cправа № 921/542/20

Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду:

Банаська О. О. - головуючого, Білоуса В. В., Васьковського О. В., Жукова С. В., Картере В. І., Огородніка К. М., Пєскова В. Г., Погребняка В. Я.,

за участю секретаря судового засідання Солоненко А. В.,

за участю представників:

Державної іпотечної установи: Подольної О. М., Тодосієнка В. М.

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Державної іпотечної установи

на постанову Західного апеляційного господарського суду від 30.11.2021

у складі колегії суддів: Гриців В. М. - головуючої, Зварич О. В., Якімець Г. Г.

та ухвалу Господарського суду Тернопільської області від 11.11.2020

у складі судді Сидорук А. М.

у справі за заявою ОСОБА_1

про неплатоспроможність

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Вступ

1. Фізична особа (позичальник) за договором кредиту отримала у банку кредит в іноземній валюті, для забезпечення виконання зобов`язань за яким сторони уклали договір іпотеки, згідно з яким позичальник передав у іпотеку банку належну йому на праві власності квартиру.

2. Надалі банк на підставі договору про відступлення права вимоги передав Державній іпотечній установі (забезпечений кредитор) всі права вимоги до позичальника за договорами кредиту та іпотеки.

3. Позичальник належним чином не виконав взяті на себе зобов`язання за кредитним договором, що зумовило стягнення в судовому порядку за позовом забезпеченого кредитора наявної заборгованості боржника за кредитом, в тому числі відсотків за користування кредитом та пені у гривнях, а згодом мало наслідком звернення позичальника із заявою до суду про його неплатоспроможність в порядку, визначеному Книгою IV Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ), із долученням до неї проєкту плану реструктуризації, в якому він зазначив про наявність у нього фінансової можливості погасити вимоги забезпеченого кредитора на умовах пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ.

4. Забезпечений кредитор після оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника звернувся до суду із заявою про визнання та включення до реєстру вимог кредиторів грошових вимог до боржника, які обґрунтовані наявністю в останнього заборгованості за кредитним договором, до складу якої входять заборгованість, стягнута з боржника згідно з рішенням суду (в тому числі пеня), 3 % річних та інфляційні втрати за період прострочення після прийняття зазначеного рішення.

5. Суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний господарський суд, визнав заявлені забезпеченим кредитором грошові вимоги в частині заборгованості, стягнутої з боржника згідно з рішенням суду, за виключенням сплачених ним платежів за цим рішенням та пені, яку суд відхилив з огляду на приписи пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ. Крім того, суд відхилив грошові вимоги забезпеченого кредитора в частині інфляційних втрат та 3 % річних, зауваживши, що втрати від знецінення національної валюти внаслідок інфляції відновлені еквівалентом іноземної валюти, а 3 % річних застосовуються у разі, якщо сторони в договорі не передбачили іншого розміру процентів річних, тоді як договором встановлено інший розмір процентів (проценти за користування кредитними ресурсами у валюті кредиту).

6. Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство, розглядаючи касаційну скаргу забезпеченого кредитора, має вирішити такі питання:

1) чи поширюються приписи пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ на заборгованість боржника, що виникла з кредиту в іноземній валюті, забезпеченого іпотекою квартири або житлового будинку, підтверджену судовим рішенням, яким її стягнуто з боржника в гривнях?

2) чи підлягають у разі звернення боржника до суду із заявою про його неплатоспроможність в порядку пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ визнанню грошові вимоги кредитора до боржника щодо пені за зобов`язаннями, які виникли з кредиту в іноземній валюті, забезпеченого іпотекою квартири або житлового будинку, підтвердженої судовим рішенням, яке набрало законної сили та є обов`язковим до виконання?

3) чи підлягають у разі звернення боржника до суду із заявою про його неплатоспроможність в порядку пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ визнанню грошові вимоги кредитора до боржника щодо 3 % річних та інфляційних втрат за зобов`язаннями, які виникли з кредиту в іноземній валюті, забезпеченого іпотекою квартири або житлового будинку, заборгованість за яким стягнута з боржника в гривнях?

7. Верховний Суд вважає правомірним відхилення судом першої інстанції вимог заявника в частині пені та помилковими висновки судів попередніх інстанцій щодо відсутності підстав для визнання грошових вимог в частині 3 % річних й інфляційних втрат з огляду на таке.

Короткий зміст і підстави наведених у заяві вимог та заперечень боржника

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст