Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 10.06.2019 року у справі №909/472/18

Ухвала КГС ВП від 10.06.2019 року у справі №909/472/18

31.08.2020
Автор:
Переглядів : 306

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2019 року

м. Київ

Справа № 909/472/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Багай Н. О. - головуючого, Дроботової Т. Б., Зуєва В. А.,

за участю секретаря судового засідання: Мартинюк М. О.,

за участю представників:

позивача - не з'явився,

відповідача 1 - Іванців Михайло Васильович,

відповідача 2 - не з'явився,

відповідача 3 - не з'явився,

третя особа - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Богородчанського районного споживчого товариства

на постанову Західного апеляційного господарського суду від 09.04.2019 (судді: Желік М.Б., Галушко Н.А., Орищин Г.В.) і рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 14.12.2018 (суддя: Матуляк П.Я. ) у справі

за позовом Підприємства споживчої кооперації "Сам"

до 1) Богородчанського районного споживчого товариства, 2) Підприємства споживчої кооперації "Стар Плай", 3) Державного реєстратора Іванюлика Юрія Володимировича Державного підприємства "Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача 3 - Державне підприємство "Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою"

про визнання недійсними постанови, акта прийому-передачі та скасування реєстрації права власності,

та за позовом Підприємства споживчої кооперації "Сам"

до 1) Богородчанського районного споживчого товариства, 2) Державного підприємства "Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" (державний реєстратор Цалин Андрій Богданович)

про скасування державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва торгового комплексу готовністю 93% за адресою Івано-Франківська область, Богородчанський район, с. Старуня, вул. Лукача, 1б за Богородчанським районним споживчим товариством, номер запису 214489192, індексний номер рішення 36239832 від 20.07.2017,

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог та заперечень

1.1. У травні 2018 року Підприємство споживчої кооперації "САМ" (далі - ПСК "САМ") звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до Богородчанського районного споживчого товариства (далі - Богородчанське РСТ), Підприємства споживчої кооперації "Стар Плай" (далі - ПСК "Стар Плай"), Державного реєстратора Іванюлика Ю. В., в якій просило визнати недійсною постанову правління Богородчанського РСТ від 21.07.2017 та акт від 25.07.2017 прийому-передачі торгового комплексу в с. Старуня на вул. Лукача 1 б ПСК "Стар Плай"; скасувати державну реєстрацію права власності на незавершене будівництво торгового комплексу за адресою Івано-Франківська область, Богородчанський р-н, с. Старуня, вул. Лукача 1 б за ПСК "Стар Плай".

1.2. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що постановою правління Богородчанського РСТ № 18 від 11.04.2006 створено ПСК "САМ", затверджено його статут. Богородчанським РСТ 26.10.2006 передано до статутного фонду ПСК "САМ" незавершене будівництво в с. Старуня. Спірною постановою правління Богородчанського РСТ від 21.07.2017 створено нове ПСК "Стар Плай" та актом приймання-передачі від 25.07.2017 передано торговий комплекс в с. Старуня ПСК "Стар Плай". Державний реєстратор, на думку скаржника, провів незаконну державну реєстрацію права власності торгового комплексу за ПСК "Стар Плай". За таких обставин, постанова правління Богородчанського РСТ від 21.07.2017 порушує речові права та законні інтереси ПСК "САМ" і підлягає визнанню недійсною, а державна реєстрація права власності торгового комплексу за ПСК "Стар Плай" підлягає скасуванню.

1.3. У липні 2018 року ПСК "САМ" звернулося з позовною заявою до Богородчанського РСТ, державного реєстратора Цалина А.Б. Державного підприємства "Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", в якій просило скасувати державну реєстрацію права власності на незавершене будівництво торгового комплексу готовністю 93% за адресою Івано-Франківська область, Богородчанський р-н, с. Старуня, вул. Лукача 1 б за Богородчанським РСТ.

Позивачем зазначалося, що об'єкт незавершеного будівництва торгового комплексу в с. Старуня на вул. Лукача, 1б, переданий до статутного капіталу ПСК "САМ" в обмін на корпоративні права та є майном ПСК "САМ", тому вчинені державним реєстратором дії щодо реєстрації права власності на спірний об'єкт за Богородчанським РСТ порушують речові права позивача, відтак державна реєстрація права власності підлягає скасуванню.

1.4. ПСК "САМ" подано до місцевого суду заяву, в якій уточнено позовні вимоги до відповідача, зокрема, позивач просив об'єднати в одне провадження додаткову позовну вимогу про скасування держаної реєстрації права власності на незавершене будівництво торгового комплексу за адресою Івано-Франківська область, Богородчанський р-н, с. Старуня, вул. Лукача 1б за Богородчанським РСТ, що пов'язана з первинними позовними вимогами.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст