Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 07.12.2022 року у справі №914/411/21

Постанова КГС ВП від 07.12.2022 року у справі №914/411/21

07.12.2022
Автор:
Переглядів : 231

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2022 року

м. Київ

cправа № 914/411/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Берднік І. С. - головуючого, Зуєва В. А., Сухового В. Г.,

секретар судового засідання - Корнієнко О. В.,

за участю представників:

Товариства з обмеженою відповідальністю «Мані Флоу» - Карманського В. Б.,

Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптімус+» - Дяківа В. Б.,

Товариства з обмеженою відповідальністю «Бррент» - не з`явився,

Приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Гусака Романа Тадейовича - не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптімус+»

на постанову Західного апеляційного господарського суду від 27.09.2022 (у складі колегії суддів: Зварич О. В. (головуючий), Гриців В. М., Малех І. Б.)

та рішення Господарського суду Львівської області від 17.02.2022 (суддя Коссак С. М.)

у справі № 914/411/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Мані Флоу»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптімус+», Товариства з обмеженою відповідальністю «Бррент»,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптімус+» - Приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Гусака Романа Тадейовича,

про визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлових приміщень,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2021 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Мані Флоу» (далі - ТОВ «Мані Флоу») звернулось до господарського суду Львівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптімус+» (далі - ТОВ «Оптімус+»), Товариства з обмеженою відповідальністю «Бррент» (далі - ТОВ «Бррент») про визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлових приміщень від 29.01.2020, укладеного між ТОВ «Оптімус+» та ТОВ «Бррент», посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Гусаком Р. Т., зареєстрованого в реєстрі за № 82.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що у ТОВ «Оптімус+» були відсутні правові підстави для відчуження нежитлових приміщень ТОВ «Бррент» у зв`язку з нікчемністю договору купівлі-продажу нежитлових приміщень від 27.12.2013, на підставі якого ТОВ «Оптімус+» стало власником спірних нежитлових приміщень, та у зв`язку з існуванням заходів забезпечення позову.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 23.02.2021 залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні ТОВ «Оптімус+» - Приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Гусака Р. Т.

Рішенням господарського суду Львівської області від 17.02.2022, залишеним без змін постановою Західного апеляційного господарського суду від 27.09.2022, позов задоволено. Визнано недійсним договір купівлі-продажу нежитлових приміщень від 29.01.2020 року, укладений між ТОВ «Оптімус+» та ТОВ «Бррент», посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Гусаком Р.Т., зареєстрований в реєстрі за № 82.

Не погоджуючись з висновками судів першої та апеляційної інстанцій, у жовтні 2022 року ТОВ «Оптімус+» подало до Верховного Суду касаційну скаргу, у якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права, порушення норм процесуального права та наявність випадків, передбачених пунктом 1, 4 частини 2 статті 287 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), просить скасувати постанову Західного апеляційного господарського суду від 27.09.2022, рішення Господарського суду Львівської області від 17.02.2022 та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити. У випадку визнання підстав відводу головуючого судді апеляційної інстанції обґрунтованими - скасувати постанову Західного апеляційного господарського суду від 27.09.2022, а справу направити на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 10.11.2022 відкрито касаційне провадження у справі № 914/411/21 за касаційною скаргою ТОВ «Оптімус+» на постанову Західного апеляційного господарського суду від 27.09.2022 та рішення Господарського суду Львівської області від 17.02.2022 з підстав, передбачених пунктами 1, 4 частини 2 статті 287 ГПК України; касаційну скаргу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 07.12.2022.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ «Мані Флоу» зазначає, що оскаржувані судові рішення є законними та обґрунтованими, тому просить касаційну скаргу залишити без задоволення, а судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій - без змін.

Інші учасники справи не скористалися своїм правом на подання відзиву на касаційну скаргу ТОВ «Оптімус+».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст