Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 07.07.2022 року у справі №916/1456/21

Постанова КГС ВП від 07.07.2022 року у справі №916/1456/21

07.07.2022
Автор:
Переглядів : 99

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2022 року

м. Київ

Справа № 916/1456/21

Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду:

Банаська О. О. - головуючого, Жукова С. В., Картере В. І., Огородніка К. М., Пєскова В. Г., Погребняка В. Я., Ткаченко Н. Г.

за участю секретаря судового засідання Солоненко А. В.

за участю представників:

приватного виконавця виконавчого округу Одеської області Колечка Д. М.: Зауліної О. Г. (у режимі відеоконференції)

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу приватного виконавця виконавчого округу Одеської області Колечка Д. М.

на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 25.11.2021

у складі колегії суддів Аленіна О. Ю. (головуючого), Лавриненко Л. В., Мишкіної М. А.

та на ухвалу Господарського суду Одеської області від 17.08.2021

у складі судді Найфлейша В. Д.

у справі за заявою ОСОБА_1

про неплатоспроможність.

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Вступ

1. У межах справи про неплатоспроможність фізичної особи приватний виконавець звернувся як конкурсний кредитор до господарського суду із заявою про визнання його грошових вимог на суму основної винагороди приватного виконавця.

2. Місцевий господарський суд, з яким погодився суд апеляційної інстанції, відмовив у визнанні кредиторських вимог приватного виконавця, вказавши на відсутність доказів фактичного виконання виконавчих документів, на підставі яких приватний виконавець нарахував собі заявлену суму основної винагороди.

3. Приватний виконавець оскаржив такі судові рішення в касаційному порядку, стверджуючи, що його кредиторські вимоги у сумі основної винагороди приватного виконавця підлягають визнанню в повному обсязі на підставі постанов про стягнення такої винагороди.

4. З урахуванням змісту оскаржуваних судових рішень та доводів касаційної скарги, на вирішення Верховного Суду постали питання:

- чи є грошовим зобов`язанням в розумінні абзацу п`ятого статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) основна винагорода приватного виконавця передбачена статтею 31 Закону України від 02.06.2016 № 1403-VIII "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" (далі - Закон № 1403-VIII)?

- з яким юридичним фактом або сукупністю юридичних фактів пов`язується виникнення грошового зобов`язання у боржника перед приватним виконавцем за основною винагородою та визначення його розміру як грошової вимоги кредитора у справі про банкрутство?

5. Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій та залишив без задоволення касаційну скаргу приватного виконавця.

Короткий зміст і підстави заяви про визнання грошових вимог

6. Ухвалою Господарського суду Одеської області від 22.06.2021 відкрито провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 , введено процедуру реструктуризації боргів боржника, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, призначено керуючим реструктуризацією боргів арбітражного керуючого Коваленко Ірину Анатоліївну.

7. У липні 2021 року приватний виконавець виконавчого округу Одеської області Колечко Д. М. звернувся до Господарського суду Одеської області із заявою про визнання його грошових вимог до боржника на загальну суму 2 388 924,53 грн, яка є основною винагородою приватного виконавця.

8. Обґрунтовуючи ці вимоги, приватний виконавець зазначив, що у нього на примусовому виконанні перебуває зведене виконавче провадження № 60943303, до складу якого входять:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст