Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 27.04.2020 року у справі №922/2932/19

Ухвала КГС ВП від 27.04.2020 року у справі №922/2932/19

31.10.2020
Автор:
Переглядів : 181

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2020 року

м. Київ

Справа № 922/2932/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Случ О. В. - головуючий, Волковицька Н. О., Могил С. К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу заступника прокурора Харківської області

на рішення Господарського суду Харківської області від 23.12.2019 (суддя Чистякова І. О.)

і постанову Східного апеляційного господарського суду від 20.02.2020 (головуючий суддя Пелипенко Н. М., судді Барбашова С. В., Істоміна О. А.)

у справі № 922/2932/19

за позовом заступника керівника Харківської місцевої прокуратури № 2 Харківської області

до 1) Харківської міської ради, 2) Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради і 3) фізичної особи-підприємця Ерліхмана Євгена Віталійовича

про визнання незаконним та скасування окремої частини рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлових будівель та зобов`язання повернути нежитлові приміщення

(у судовому засіданні взяли участь прокурор Савицька О. В. і представник відповідача 3 Отенко П. В.)

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У вересні 2019 року заступник керівника Харківської місцевої прокуратури № 2 Харківської області звернувся до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до: 1) Харківської міської ради; 2) Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради; 3) Фізичної особи - підприємця Ерліхмана Є.В., в якій просить: визнати незаконним та скасувати п. 5 Додатку 1 до Рішення 14 сесії Харківської міської ради 7 скликання «Про відчуження об`єктів комунальної власності територіальної громади м. Харкова» від 20.09.2017 №757/17; визнати недійсним договір купівлі - продажу нежитлових будівель від 23.01.2018 № 5538-В-С, укладений між Управлінням комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради та ФОП Ерліхманом Є.В., посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Харківської області Саутенко Н.В. та зареєстрований в реєстрі за № 208; зобов`язати ФОП Ерліхмана Є.В. повернути на користь територіальної громади м. Харкова в особі Харківської міської ради нежитлові приміщення 1-го поверху №№ 6, 7, 8, 9, загальною площею 21,8 м кв., розташовані в будинку літ. "А-1" за адресою: м. Харків, вулиця Академіка Проскури, 5-Ж.

2. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що приватизація нерухомого майна, яке є комунальною власністю територіальної громади міста Харкова проведена без проведення аукціону або конкурсу, тобто з порушенням процедури, передбаченої ч. 1 ст.18-2 Законом України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», оскільки під час оренди зазначених нежитлових приміщень орендар ФОП Ерліхман Є.В . не здійснював їх поліпшення в розмірі не менш як 25 відсотків ринкової вартості цих приміщень.

3. Позивач зазначає, що Харківська міська рада незаконно обрала спосіб приватизації зазначених приміщень шляхом викупу орендарем.

4. Заступник керівника Харківської місцевої прокуратури № 2 Харківської області вважає, що обраний Харківською міською радою спосіб приватизації порушив інтереси держави та територіальної громади міста Харкова, оскільки унеможливив отримання бюджетом міста максимальної вигоди за об`єкт приватизації.

Короткий зміст судових рішень

5. Рішенням Господарського суду Харківської області від 23.12.2019 у задоволенні позову відмовлено повністю.

5.1. Суд першої інстанції, прийшов до висновку, що ФОП Ерліхман Є.В. орендував спірні нежитлові приміщення на підставі договору оренди нежитлового приміщення (будівлі) № 6179 від 21.04. 2016, укладеного з Управлінням комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради. Пунктом 5.6 зазначеного договору сторони передбачили, що орендар, який належно виконує свої обов`язки, у разі продажу майна, що передане в оренду, має переважне право перед іншими особами на його викуп.

5.2. Також, суд першої інстанції зазначає, що рішення від 20.09.2017 № 757/17 «Про відчуження об`єктів комунальної власності територіальної громади міста Харкова» в частині приватизації спірних об`єктів шляхом їх викупу орендарем -ФОП Ерліхманом Є.В., прийняте Харківською міською радою в межах її компетенції з дотриманням вимог чинного законодавства, тому підстави для визнання незаконним та скасування цього рішення відсутні.

5.3. Відмовляючи в задоволенні позовних вимог у частині визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлових будівель від 23.01.2018 № 5538-В-С, укладеного між Управлінням комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради та ФОП Ерліхманом Є.В., та в частині зобов`язання ФОП Ерліхмана Є.В. повернути нежитлові приміщення територіальній громаді м. Харкова, суд першої інстанції виходив з того, що сторони уклали зазначений договір купівлі-продажу при їх вільному волевиявленні та вчинили дії, які свідчать про прийняття його до виконання, тобто дії сторін спрямовані на реальне настання правових наслідків, а їх внутрішня воля відповідала зовнішньому її прояву. Вважає, що відсутні підстави для задоволення вимог про визнання недійсним цього договору на підставі ст.ст. 203, 228 Цивільного кодексу України та зобов`язання власника повернути приватизоване майно, у зв`язку з недоведеністю порушень інтересів держави та суспільства.

6. Постановою Східного апеляційного господарського суду від 20.02.2020 рішення Господарського суду Харківської області від 23.12.2019 у справі № 922/2932/19 залишено без змін.

6.1. Суд апеляційної інстанції погодився з висновками суду першої інстанції та зазначив, що наведені прокурором в апеляційній скарзі аргументи не можуть бути підставами для скасування або зміни рішення першої інстанції, оскільки вони не спростовують висновків суду, не підтверджуються матеріалами справи та, на думку суду, ґрунтуються на неправильному тлумаченні скаржником норм матеріального та процесуального права.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

7. Заступник прокурора Харківської області подав касаційну скаргу на рішення Господарського суду Харківської області від 23.12.2019 року та постанову Східного апеляційного господарського суду від 20.02.2020 по справі № 922/2932/19, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Харківської області від 23.12.2019 та постанову Східного апеляційного господарського суду від 20.02.2020 у справі №922/2932/19 та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст