Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 12.02.2018 року у справі №927/500/17

Постанова КГС ВП від 12.02.2018 року у справі №927/500/17

28.05.2020
Автор:
Переглядів : 148

Верховний

Суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 927/500/17

Верховний Суд у складі колегії суддів судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду:

Міщенка І.С. - головуючого, Берднік І.С., Мачульського Г.М.,

за участю секретаря судового засідання - Кравченко О.В.

учасники справи:

заявник - Заступник керівника Менської місцевої прокуратури Чернігівської області,

представник заявника - Доценко Т.О.,

позивач - Головне управління Держгеокадарстру у Чернігівській області,

представник позивача - не з'явився,

відповідач 1 - приватне акціонерне товариство "Етнопродукт",

представник відповідача 1 - Юрченко О.А.,

відповідач 2 - Городнянська районна державна адміністрація Чернігівської області,

представник відповідача 2 - не з'явився,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу приватного акціонерного товариства "Етнопродукт"

на постанову Київського апеляційного господарського суду у складі Разіної Т.І. - головуючого, Гончарова С.А., Яковлєва М.Л. від 21 листопада 2017 року та рішення Господарського суду Чернігівської області у складі Боброва Ю.М. від 07 серпня 2017 року

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст та підстави позову

1. 17 травня 2017 року Заступник керівника Менської місцевої прокуратури Чернігівської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області подав позовну заяву про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 525,5 га, з них: на території Городнянської міської ради - 8,9 га, на території Бутівської сільської ради - 28,6 га, на території Хотівлянської сільської ради - 488,0 га, укладений 24 квітня 2002 року між Городнянською районною державною адміністрацією Чернігівської області та Сільськогосподарським відкритим акціонерним товариством «Городнянське по відгодівлі худоби», зареєстрований у Городнянському районному відділі земельних ресурсів 24 квітня 2002 року за № 1, 2, 13.

2. Позовна заява мотивована тим, що оскаржуваний договір оренди не відповідає істотним умовам, які визначені статтею 14 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV, однією із яких є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків та порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. Прокурор зазначає, що нормативно грошової оцінки земельних ділянок сторони не провели, а тому невірно визначили розмір орендної плати, внаслідок чого до бюджету не надходять кошти у розмірі, визначеному законодавством, чим порушуються інтереси держави. Такі обставини, на думку прокурора, є підставою для застосування статей 203, 215 Цивільного кодексу України, статті 207 Господарського кодексу України та, відповідно, визнання такого договору недійсним.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

3. 07 серпня 2017 року Господарський суд Чернігівської області вирішив:

3.1. Позов задовольнити повністю, визнати недійсним оспорюваний договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

4. Рішення суду першої інстанції мотивоване доведеністю та обґрунтованістю позовних вимог прокурора, адже на час укладання оспорюваного договору оренди грошова оцінка земельних ділянок сільськогосподарського призначення була обов'язковою для правильного визначення розміру орендної плати за землю, а оскільки матеріали справи не містять відомостей про затвердження грошової оцінки земельних ділянок, укладений договір не відповідає вимогам закону, і в силу положень статті 215 Цивільного кодексу України має бути визнаний недійсним.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст