Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 06.12.2023 року у справі №914/1979/22

Постанова КГС ВП від 06.12.2023 року у справі №914/1979/22

06.12.2023
Автор:
Переглядів : 68

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2023 року

м. Київ

cправа № 914/1979/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Кібенко О.Р. - головуючий, Кролевець О.А., Студенець В.І.,

за участю секретаря судового засідання - Натаріна О.О.,

представників учасників справи:

Комунального некомерційного підприємства "Амбулаторія загальної практики сімейної медицини" Щирецької селищної ради Львівського району Львівської області - не з`явився,

Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Львівгаз" - Турчиняк Я.І.,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Львівгаз"

на рішення Господарського суду Львівської області від 08.02.2023 (суддя Рим Т.Я.)

та постанову Західного апеляційного господарського суду від 24.07.2023 (колегія суддів: Зварич О.В., Гриців В.М., Малех І.Б.)

у справі за позовом Комунального некомерційного підприємства "Амбулаторія загальної практики сімейної медицини" Щирецької селищної ради Львівського району Львівської області

до Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Львівгаз

про визнання недійсним та скасування рішення

та зустрічним позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Львівгаз" (далі - АТ "Львівгаз")

до Комунального некомерційного підприємства "Амбулаторія загальної практики сімейної медицини" Щирецької селищної ради Львівського району Львівської області (далі - Амбулаторія)

про стягнення 65 558,95 грн

СУТЬ СПОРУ

1. Амбулаторія є споживачем послуг з розподілу природного газу, що надається АТ "Львівгаз" на підставі договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим).

2. 12.10.2020 за наслідками обстеження працівниками АТ "Львівгаз" вузла обліку газу (далі - ВОГ), установленого на об`єкті споживача, виявлено несанкціоноване втручання в роботу засобу вимірювальної техніки (далі - ЗВТ), а саме, відсутність пломби, про що складено акт про порушення.

3. За результатами проведеної експертизи встановлено, що втручання в роботу самого ЗВТ не виявлено.

4. Однак, 10.12.2020 Комісія з розгляду актів про порушення споживачами природного газу вимог Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 30.09.2015 №2494 (далі - Кодекс ГРМ) (далі - Комісія) прийняла рішення про задоволення акта про порушення та у зв`язку з цим Амбулаторії нараховано 65 558,95 грн вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу.

5. Амбулаторія, не погодившись з таким рішенням Комісії АТ "Львівгаз", оскаржила його в судовому порядку з підстав порушення вимог Кодексу ГРМ при прийнятті оскаржуваного рішення, а також відсутності підстав для донарахувань.

6. АТ "Львівгаз" зі свого боку звернулося до господарського суду із зустрічним позовом про стягнення з Амбулаторії нарахованої суми, що становить вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу.

7. Суд першої інстанції позов Амбулаторії задовольнив, а у задоволенні зустрічного позову АТ "Львівгаз" відмовив. Суд апеляційної інстанції залишив рішенням суду першої інстанції без змін.

8. АТ "Львівгаз" звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою, якою просило скасувати рішення судів попередніх інстанцій та ухвалити нове - про відмову у задоволенні позову Амбулаторії та про задоволення позову скаржника.

9. Перед Верховним Судом у цій справі постало питання, чи є правомірним нарахування споживачеві необлікованих об`ємів (обсягів) природного газу за відсутності факту викривлення даних обліку природного газу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст