Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 06.07.2022 року у справі №913/288/21

Постанова КГС ВП від 06.07.2022 року у справі №913/288/21

06.07.2022
Автор:
Переглядів : 119

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2022 року

м. Київ

cправа № 913/288/21

Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду: Жукова С.В. - головуючого, Банаська О.О., Васьковського О.В., Картере В.І., Огородніка К.М., Пєскова В.Г., Погребняка В.Я., Ткаченко Н.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Купрейчук С.П.

за участю представників: MARGIT HOLDINGS LIMITED (Компанія Маргіт Холдінгс Лімітед) - Колесника О.І., ПАТ "Алчевський металургійний комбінат" - Майструка Є.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу MARGIT HOLDINGS LIMITED (Компанія Маргіт Холдінгс Лімітед)

на ухвалу Господарського суду Луганської області від 21.05.2021

та постанову Східного апеляційного господарського суду від 27.07.2021

у справі

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Ерідіус"

до Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат"

про банкрутство, -

ВСТАНОВИВ:

1. У провадженні Господарського суду Луганської області перебуває справа про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат.

Короткий зміст оскаржуваних судових рішень

2. Ухвалою Господарського суду Луганської області від 21.05.2021 відкрито провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат", визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Ерідіус" до Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат" в розмірі 4801229 грн 94 коп., судовий збір - 22700 грн 00 коп, відхилено грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Ерідіус" до Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат" в розмірі 108971 грн 87 коп. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат"; введено процедуру розпорядження майном боржника строком на 170 календарних днів до 07.11.2021; розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Нестеренко Олега Анатолійовича. Попереднє засідання призначено на 14.07.2021 о 15 годині 00 хв.

2.1. Також в ухвалі від 21.05.2021 судом першої інстанції постановлено, що грошові вимоги кредитора - MARGIT HOLDINGS LIMITED (Компанія Маргіт Холдінгс Лімітед) до боржника, що містяться в приєднаній до матеріалів справи заяві від 19.05.2021 про відкриття провадження у справі про банкрутство розглянути в попередньому засіданні суду в порядку, передбаченому ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства, а також грошові вимоги кредитора - MARGIT HOLDINGS LIMITED (Компанія Маргіт Холдінгс Лімітед) до боржника, що містяться в приєднаній до матеріалів справи заяві від 20.05.2021 про відкриття провадження у справі про банкрутство розглянути в попередньому засіданні суду в порядку, передбаченому ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства.

3. Постановою Східного апеляційного господарського суду від 27.07.2021 ухвалу Господарського суду Луганської області від 21.05.2021 у справі № 913/288/21 залишено без змін.

Короткий зміст вимог та доводів касаційної скарги

4. До Верховного Суду від MARGIT HOLDINGS LIMITED (Компанія Маргіт Холдінгс Лімітед) (далі в тексті - Скаржник) надійшла касаційна скарга у якій Скаржник просить суд скасувати постанову суду апеляційної інстанції повністю, скасувати ухвалу суду першої інстанції в частині призначення до розгляду в попередньому засіданні суду грошових вимог кредитора - компанії MARGIT HOLDINGS LIMITED (Компанія Маргіт Холдінгс Лімітед) до боржника, що міститься в приєднаній до матеріалів справи заяві від 19.05.2021, а також від 20.05.2021 та прийняти в цій частині нове рішення про визнання грошових вимог компанії MARGIT HOLDINGS LIMITED (Компанія Маргіт Холдінгс Лімітед). Крім того, Скаржник просить скасувати ухвалу суду першої інстанції в частині призначення розпорядником майна арбітражного керуючого Нестеренко О.А. та прийняти в цій частині нове рішення про призначення розпорядником майна Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат" Демчана О.І.

5. В обґрунтування підстав для задоволення касаційної скарги Скаржник наводить доводи у касаційній скарзі, які стали підставою для відкриття касаційного провадження:

5.1. Відсутні висновки Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах (п. 3 ч. 2 ст. 287 ГПК України).

5.2. Суди першої та апеляційної інстанції порушили, встановлений ч. 4 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства, принцип одночасного розгляду заяв кредиторів, які подали заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство до дня підготовчого засідання.

Узагальнений виклад позиції інших учасників у справі

6. Відзивів не надходило

Інші заяви та скарги

7. Від MARGIT HOLDINGS LIMITED (Компанія Маргіт Холдінгс Лімітед) надійшли письмові пояснення по справі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст