Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 15.04.2018 року у справі №904/4863/13

Ухвала КГС ВП від 15.04.2018 року у справі №904/4863/13

02.06.2020
Автор:
Переглядів : 99

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2018 року

м. Київ

Справа № 904/4863/13

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Ткаченко Н.Г. (головуючого), Білоуса В.В., Жукова С.В.,

за участю секретаря судового засідання Гаращенко Т.М.

за участю представників : ПАТ "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ "Дельта Банк - Павловського О.М., ВАТ "Керамін" - Єлізарової А.Н., Наталевич О.Е. та директора - ОСОБА_8 та ліквідатора Литвина Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ПАТ "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ "Дельта Банк

на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 15.02.2018

та ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 13.12.2017

у справі № 904/4863/13

за заявою Відкритого акціонерного товариства "Керамін"

до Закритого акціонерного товариства "Торговий дім "Керамін-Україна"

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 10.07.2013 порушено провадження у справі про банкрутство Закритого акціонерного товариства "Торговий дім "КЕРАМІН-Україна".

Постановою Господарського суду Дніпропетровської області від 14.01.2014 у справі № 904/4863/13 боржника - ЗАТ "Торговий дім "КЕРАМІН-Україна" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатора банкрута.

В подальшому, ліквідатором банкрута подано до господарського суду з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора ЗАТ "Торговий дім "Керамін-Україна" та ліквідаційного балансу і припинення провадження у даній справі.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 13.12.2017 у справі № 904/4863/13 затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора ЗАТ "Торговий дім "Керамін-Україна". Ліквідовано юридичну особу - Закрите акціонерне товариство "Торговий дім "Керамін-Україна". Провадження у справі припинено.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 15.02.2018 у справі № 904/4863/13 ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 13.12.2017 залишено без змін.

В касаційній скарзі ПАТ "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ "Дельта Банк просить постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 15.02.2018 та ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 13.12.2017 у справі № 904/4863/13 скасувати, направивши справу на новий розгляд до суду першої інстанції для продовження процедури ліквідації.

Не погоджуюсь з прийнятими судовими рішеннями щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу і припинення провадження у даній справі про ЗАТ "Торговий дім "Керамін-Україна", банк посилається на порушення судами обох інстанцій вимог ст.41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою врегульовано повноваження ліквідатора та членів ліквідаційної комісії, зокрема ліквідатором банкрута ЗАТ "Торговий дім "Керамін-Україна" не здійснено всіх необхідних запитів до компетентних органів для розшуку майнових активів боржника, як не здійснено реальних заходів для розшуку майна боржника, за рахунок якого можливо погасити грошові вимоги кредиторів, зокрема і ПАТ "Дельта Банк".

У відзивах ліквідатор банкрута та ВАТ "Керамін" просять оскаржувані судові рішення залишити без змін, оскільки висновки судів щодо проведення ліквідаційної процедура боржника - ЗАТ "Торговий дім "КЕРАМІН-Україна"з дотриманням всіх вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" відповідають обставинам справи та вимогам чинного законодавства, і зворотного банком не доведено.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) між суддями Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 22.03.2018 для розгляду касаційної скарги у справі № 904/4863/13 визначено колегію суддів у складі: Ткаченко Н.Г. - головуючого (доповідача), Жукова С.В., Білоуса В.В та ухвалою суду від 06.04.2018 у даній справі відкрито касаційне провадження та призначено розгляд справи на 06.06.2018 на 10 - 30 год .

В судовому засіданні представники ВАТ "Керамін" Єлізарова А.Н., Наталевич О.Е. та директора ОСОБА_8 заявили усне клопотання надавати пояснення російською мовою, при цьому пояснили, що перекладач їм не потрібен.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представників сторін, директора ВАТ "Керамін" та ліквідатора банкрута, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з таких підстав.

Наведені у касаційній скарзі аргументи не можуть бути підставами для скасування судових рішень до вимог ст. 310 ГПК України, оскільки вони не підтверджуються матеріалами справи та ґрунтуються на неправильному тлумаченні банком норм матеріального права.

Задовольняючи клопотання ліквідатора банкрута та затверджуючи звіт ліквідатора ЗАТ "Торговий дім "Керамін-Україна" та ліквідаційний баланс, припиняючи провадження у справі про банкрутство ЗАТ "Торговий дім "Керамін-Україна", суд першої інстанції, з яким погодився і апеляційний господарський суд, виходили з наступного.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст