Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 21.01.2018 року у справі №908/657/17

Ухвала КГС ВП від 21.01.2018 року у справі №908/657/17

27.05.2020
Автор:
Переглядів : 152

Верховний

Суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 908/657/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Булгакової І.В. (головуючий), Львова Б.Ю. і Селіваненка В.П.

учасники справи:

особа, яка звернулася до суду за захистом порушених прав суб'єктів авторського права - приватна організація "Організація колективного управління авторськими та суміжними правами",

позивач - приватне підприємство "Світова музика",

відповідач - фізична особа -підприємець Глушко Гліб Ігорович,

розглянув касаційну скаргу приватної організації "Організація колективного управління авторськими та суміжними правами"

на рішення господарського суду Запорізької області від 13.06.2017 (головуючий суддя Смірнов О.Г.)

та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 09.08.2017 (головуючий: Марченко О.А., судді: Зубченко І.В., Чернота Л.Ф.)

у справі № 908/657/17

за позовом приватної організації "Організація колективного управління авторськими та суміжними правами" (далі - Організація) в інтересах приватного підприємства "Світова музика" (далі - ПП "Світова музика")

до фізичної особи -підприємця Глушка Гліба Ігоровича (далі - Підприємець)

про стягнення 32 000,00 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав.

За результатами розгляду касаційної скарги Касаційний господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Організація звернулася до господарського суду Запорізької області в інтересах ПП "Світова музика" з позовом до Підприємця про стягнення 32 000,00 грн. компенсації за порушення виключних майнових авторських прав.

Позовні вимоги з посиланням на приписи статей 1, 15, 32, 50, 52 Закону України "Про авторське право і суміжні права" (далі - Закон) мотивовано неправомірним (без надання відповідного дозволу) використанням відповідачем у приміщенні фітнес-центру "Победа" за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 34, музичного твору "ІНФОРМАЦІЯ_1" (автори музики та тексту ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, виконавці ОСОБА_3 Feat ОСОБА_1).

Рішенням господарського суду Запорізької області від 13.06.2017 зі справи № 908/657/17, яке залишено без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 09.08.2017, у задоволенні позову відмовлено.

Судові акти попередніх інстанцій мотивовано: відсутністю в Організації права на здійснення фіксації фактів використання об'єктів авторського права станом на час здійснення такої фіксації; недоведеністю Організацією порушення майнових авторських прав позивача саме відповідачем (не прийнято як належні докази у справі надані Організацією на підтвердження використання музичного твору відповідачем: акт фіксації, чек, відеозапис фіксації публічного виконання спірного музичного твору у відповідному закладі).

Організація, посилаючись на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, просить суд касаційної інстанції судові акти попередніх інстанцій зі справи скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції. Так, згідно з доводами Організації, викладеними у касаційній скарзі:

- судами попередніх інстанцій не враховано того, що договір про управління майновими авторськими правами, який укладений Організацією та позивачем, не містить обмежень (заборон) на здійснення Організацією фіксації фактів використання об'єктів авторського права;

- суди не співвіднесли свої висновки щодо повноважень/прав Організації на здійснення відповідної фіксації з нормами Конституції України та законів України;

- суд апеляційної інстанції самоусунувся від належного виконання своїх обов'язків з дослідження доказів, оскільки не дослідив наданий Організацією доказ - відеозапис, при цьому обґрунтував своє рішення з посиланням на вказаний доказ;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст