Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 18.01.2018 року у справі №908/433/17

Ухвала КГС ВП від 18.01.2018 року у справі №908/433/17

27.05.2020
Автор:
Переглядів : 90

Верховний

Суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 908/433/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Погребняка В.Я. (головуючий), Катеринчук Л.Й., Пєскова В.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Чайки М.А.,

учасники справи:

боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Сучасні технології 2008",

представник боржника Виндюк І.Г. (довіреність від 05.12.2017),

кредитор - Публічне акціонерне товариство "Європейський газовий банк",

представник кредитора - не з'явився,

ліквідатор банкрута Овсієнко А.В. - не з'явилась,

розглянув касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Європейський газовий банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства " Європейський газовий банк" Оберемка Р.А.,

на постанову господарського суду Запорізької області від 06.04.2017

та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 07.08.2017

у складі колегії суддів: Дучал Н.М. (головуючий), Москальова І.В., Склярук О.І.

за заявою Голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасні технології 2008" Овсієнко А.В.

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасні технології 2008"

про визнання банкрутом.

За результатами розгляду касаційної скарги Касаційний господарський суд

ВСТАНОВИВ:

01.03.2017 Товариство з обмеженою відповідальністю "Сучасні технології 2008", в особі голови ліквідаційної комісії Овсієнко А.В. (далі - ТОВ "Сучасні технології 2008", боржник), звернулось до господарського суду Запорізької області із заявою про порушення справи про банкрутство, в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 03.03.2017 заяву боржника прийнято до розгляду; призначено підготовче засідання на 16.03.2017.

Ухвалою місцевого господарського суду від 30.03.2017, за результатами підготовчого засідання, порушено провадження у справі №908/433/17 про банкрутство ТОВ "Сучасні технології 2008"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, інше.

Постановою господарського суду Запорізької області від 06.04.2017 (суддя - Сушко Л.М.) ТОВ "Сучасні технології 2008" визнано банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру у справі; ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії Овсієнко Аллу Вікторівну; постановлено оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника ТОВ "Сучасні технології 2008" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; зобов'язано ліквідатора, в межах строку, передбаченого ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", завершити процедуру ліквідації і надати суду звіт та ліквідаційний баланс.

Постанова мотивована дотриманням боржником встановлених законом вимог щодо ліквідації юридичної особи за рішенням власника, зокрема, положень ст.ст. 104, 105, 110 та 111 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України). За висновком господарського суду першої інстанції, встановлені обставини справи та подані документи свідчать про неспроможність ТОВ "Сучасні технології 2008" (щодо якого прийнято рішення про ліквідацію) виконати грошові зобов'язання, що є підставою для визнання його банкрутом та застосування до боржника процедури ліквідації у справі про банкрутство. При цьому, місцевий господарський суд, враховуючи відсутність у боржника майна, немайнових прав, за рахунок реалізації яких можливо здійснити повну оплату послуг професійного арбітражного керуючого та те, що голова ліквідаційної комісії, яка виконувала повноваження ліквідатора у позасудовій процедурі банкрутства, є обізнаною у матеріально-фінансовому становищі боржника, призначив ліквідатором у справі голову ліквідаційної комісії боржника Овсієнко А.В. Крім того, господарський суд першої інстанції встановив наявність у касі товариства грошових коштів у сумі 29 000,00 грн., які визнав достатніми для покриття судових витрат.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст