Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 05.09.2023 року у справі №922/3220/20

Постанова КГС ВП від 05.09.2023 року у справі №922/3220/20

05.09.2023
Автор:
Переглядів : 74

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2023 року

м. Київ

cправа № 922/3220/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Вронська Г.О. - головуюча, Кондратова І.Д., Студенець В.І.,

за участю секретаря судового засідання Балли Л.М.,

представників учасників справи:

від позивача: Литвин П.В.,

від відповідача: Майборода А.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України"

на ухвалу Господарського суду Харківської області

у складі судді Аюпова Р.М.

від 22.12.2022

та постанову Східного апеляційного господарського суду

у складі колегії суддів: Пуль О.А., Білоусова Я.О., Тарасова І.В.

від 13.04.2023

у справі за позовом Акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківгаз Збут"

про стягнення коштів,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. В жовтні 2020 року Акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" (далі - Позивач, Скаржник) звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківгаз Збут" (далі - Відповідач) про стягнення 2 210 043 064, 96 грн заборгованості за договором купівлі-продажу природного газу від 05.11.2018 № 18-550-Н (далі - Договір).

2. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем умов Договору в частині своєчасного розрахунку за придбаний природний газ.

Короткий зміст клопотання про закриття провадження, заперечень на нього та судових рішень першої та апеляційної інстанцій

3. Під час розгляду справи в суді першої інстанції Відповідачем надано до суду клопотання про закриття провадження у справі.

4. В обґрунтування клопотання про закриття провадження у справі, Відповідач зазначив, що Постановою НКРЕКП від 06.09.2022 №1088 ТОВ " Харківгаз Збут" було включено до реєстру підприємств, які беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості суб`єктів ринку природного газу, обсяг заборгованості, що підлягає врегулюванню відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу" №1639-ІХ (далі - Закон №1639-ІХ) відповідає заборгованості, яку просить стягнути Позивач.

Відповідач вважає, що згідно положень Закону №1639-ІХ та Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних, теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" його обов`язок перед Позивачем зі сплати основного боргу, який виник внаслідок приведення обсягів споживання до стандартних умов та вартості обсягів, які виникли у зв`язку з визнанням судом незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів України про затвердження норм споживання природного газу населенням без лічильників є припиненим та підлягає списанню, провадження у даній справі закриттю на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України у зв`язку з відсутністю предмету спору.

5. Позивачем надано до суду першої інстанції заперечення на вищевказане клопотання Відповідача про закриття провадження у справі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст