Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 18.03.2019 року у справі №910/6167/18

Ухвала КГС ВП від 18.03.2019 року у справі №910/6167/18

27.08.2020
Автор:
Переглядів : 149

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2019 року

м. Київ

Справа № 910/6167/18

Верховний Суд у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду:

Львова Б.Ю. (головуючий), Баранця О.М., Булгакової І.В., Дроботової Т.Б., Катеринчук Л.Й., Пількова К.М., Селіваненка В.П., Ткача І.В., Ткаченко Н.Г.,

за участю секретаря судового засідання Крапивної А.М.,

представників учасників справи:

позивача об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГС10А-Гармонія» (далі ОСББ) не з`явився,

відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Експлуатаційна компанія» (далі Експлуатаційна компанія) не з`явився,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Експлуатаційної компанії

на рішення господарського суду міста Києва від 25.09.2018 (суддя Морозов С.М.)

та постанову Північного апеляційного господарського суду від 28.01.2019 [колегія суддів: Мальченко А.О. (головуючий), судді Жук Г.А., Дикунська С.Я.]

зі справи № 910/6167/18

за позовом ОСББ до Експлуатаційної компанії

про зобов`язання вчинити дії.

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1. Короткий зміст позовних вимог

1.1. ОСББ звернулося до господарського суду міста Києва з позовом про зобов`язання Експлуатаційної компанії передати за актом приймання-передачі документацію (згідно з переліком, викладеним у позовній заяві) щодо корпусу 5 багатоквартирного будинку на просп. Героїв Сталінграда, 10а, у місті Києві на підставі частини вісімнадцятої статті 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

1.2. Позов обґрунтовано тим, що власники квартир та нежитлових приміщень корпусу 5 багатоквартирного будинку на АДРЕСА_1 Сталінграда, АДРЕСА_2 у АДРЕСА_3 Києві прийняли рішення про створення ОСББ та прийняття на баланс зазначеного будинку, однак, незважаючи на неодноразові звернення до Експлуатаційної компанії з проханням провести приймання-передачу будинку та документації до нього, про що підписати відповідний акт, остання відмовляється від передачі як самого будинку, так і спірних документів на нього.

2. Короткий зміст рішення суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції

2.1. Рішенням господарського суду міста Києва від 25.09.2018, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 28.01.2019, позов задоволено. Зобов`язано Експлуатаційну компанію передати ОСББ за актом приймання-передачі відповідну документацію щодо корпусу 5 багатоквартирного будинку на просп. Героїв Сталінграда, 10а, у місті Києві.

2.2. Судові рішення мотивовано тим, що з огляду на створення та проведення державної реєстрації ОСББ, а також на прийняття останнім рішення про прийняття на баланс ОСББ корпусу 5 багатоквартирного будинку на просп. Героїв Сталінграда, 10а, у місті Києві, строк виконання Експлуатаційною компанією свого зобов`язання з передачі ОСББ спірної документації відповідно до частини вісімнадцятої статті 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» є таким, що настав, і відповідач не зазначив законних підстав для ухилення від виконання цього обов`язку.

3. Короткий зміст вимог касаційної скарги

Експлуатаційна компанія, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить суд касаційної інстанції скасувати оскаржувані судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

АРГУМЕНТИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

4. Доводи особи, яка подала касаційну скаргу

4.1. За твердженнями скаржника, передача спірної документації на багатоповерховий будинок можлива лише за умови дотримання сторонами визначеної законодавством України процедури та алгоритму послідовності дій, зокрема передача такої документації здійснюється за результатами складання акта приймання-передачі будинку з управління особи, яка здійснювала таке управління багатоквартирним будинком, до управління новоствореного управителя. Для цього необхідно утворити відповідну двосторонню комісію, визначити технічний стан об`єкта та скласти акт приймання-передачі об`єкта в управління, тобто ці заходи передують передачі відповідної документації на будинок.

4.2. На підтвердження своїх доводів скаржник посилається на правову позицію, викладену у постанові Верховного Суду від 19.04.2018 зі справи № 916/884/17.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст