Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 26.03.2018 року у справі №902/653/17

Ухвала КГС ВП від 26.03.2018 року у справі №902/653/17

04.06.2020
Автор:
Переглядів : 123

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2018 року

м. Київ

Справа № 902/653/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Селіваненка В.П. (головуючий), Булгакової І.В. і Пількова К.М.

за участю секретаря судового засідання Поліщук Ю.В.,

учасники справи:

позивач - заступник керівника Вінницької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Вінницької районної ради,

прокурор - Красножон О.М. (посвідчення від 10.08.2017),

представник Вінницької районної ради - не з'яв.,

відповідач - 1 - відділ освіти Вінницької районної державної адміністрації,

представник відповідача -1 - не з'яв.,

відповідач - 2 - публічне акціонерне товариство "Укртелеком" в особі Вінницької філії публічного акціонерного товариства "Укртелеком",

представник відповідача - 2 - Родіонова О.В. (посвідчення від 28.02.2018 №4987),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - комунальний заклад "Прибузький навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Вінницького району Вінницької області",

представник третьої особи - не з'яв.,

розглянув касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Вінницької філії публічного акціонерного товариства "Укртелеком" (далі - Товариство)

на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 28.11.2017 (головуючий суддя - Філіпова Т.Л., судді: Бучинська Г.Б. і Василишин А.Р.)

у справі №902/653/17

за позовом заступника керівника Вінницької місцевої прокуратури в інтересах держави (далі - Прокурор) в особі Вінницької районної ради (далі - Рада)

до відділу освіти Вінницької районної державної адміністрації (далі - Відділ освіти) та

Товариства

про визнання недійсним договору оренди та повернення приміщення,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - комунальний заклад "Прибузький навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Вінницького району Вінницької області" (далі - Заклад).

За результатами розгляду касаційної скарги Касаційний господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про визнання недійсним договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ району від 12.11.2012 №11/856-28 (далі - Договір оренди), укладеного між Відділом освіти та Товариством, загальною площею 16,59 кв.м, яке розташоване на першому поверсі будівлі Закладу за адресою: Вінницька область, Вінницький район, с.Прибузьке, вул. Шевченка, 26, вартістю 33 679 грн. (далі - Об'єкт оренди) та про зобов'язання Товариство звільнити та повернути Об'єкт оренди.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Договір оренди укладений з порушенням приписів частини п'ятої статті 63 Закону України "Про освіту", відповідно до якого об'єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, а також підрозділи, технологічно пов'язані з навчальним та науковим процесом, не підлягають приватизації, перепрофілюванню або використанню не за призначенням. У зв'язку з визнанням недійсним Договору оренди підлягає задоволенню й вимога про зобов'язання орендаря повернути Об'єкт оренди.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст