Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 28.10.2018 року у справі №908/76/18

Ухвала КГС ВП від 28.10.2018 року у справі №908/76/18

10.06.2020
Автор:
Переглядів : 123

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 грудня 2018 року

м. Київ

Справа № 908/76/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

О. О. Мамалуй - головуючий, Л. В. Стратієнко, І. В. Ткач

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу комунального підприємства "Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів"

на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 17.09.2018р.

у складі колегії суддів: Л. Ф. Чернота - головуючий, І. В. Зубченко, Д. О. Попков

та на рішення господарського суду Запорізької області від 18.05.2018р.

суддя: Н. Г. Зінченко

за позовом комунального підприємства "Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів"

до дочірнього підприємства "Запорізький облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" в особі філії "Запорізька дорожньо-експлуатаційна дільниця" ДП "Запорізький облавтодор"

про стягнення збитків у розмірі 102 899,46 грн.

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог

КП "Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів" звернулося до господарського суду з позовом до ДП "Запорізький облавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги" в особі філії "Запорізька дорожньо-експлуатаційна дільниця" ДП "Запорізький облавтодор" про стягнення збитків у розмірі 102 899,46 грн.

Позов обґрунтований тим, що протягом лютого-квітня 2016 року відповідачем на виконання умов укладеного між сторонами договору поставки №27-14 поставлено позивачу, а позивачем прийнято та оплачено товар на загальну суму 617 396,77 грн., сума ПДВ - 102 899, 46 грн.

Проте відповідачем не було зареєстровано податкові накладні по вказаним операціям постачання в Єдиному реєстрі податкових накладних, у зв'язку з чим позивач втратив право на включення 102 899, 46 грн. - суми податку на додану вартість до податкового кредиту, що призвело до зайвої сплати позивачем цієї суми до бюджету. Вказані витрати позивач вважає збитками, які виникли з вини відповідача.

2. Короткий зміст рішення місцевого та постанови апеляційного господарських судів і мотиви їх прийняття

Рішенням господарського суду Запорізької області від 18.05.2018 р. у справі №908/76/18, залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 17.09.2018р., у задоволенні позову відмовлено повністю.

Судові рішення мотивовані тим, що відсутність складених податкових накладних не позбавляє права платника податку на включення суми податку на додану вартість до податкового кредиту.

Суди виходили із того, що визначена позивачем сума неотриманого податкового кредиту в розмірі 102 899,46 грн. не є реальними збитками в розумінні вимог цивільного (господарського) законодавства.

Посилаючись на ст. ст. 224, 225 ГК України та ст. ст. 22, 614 ЦК України суди вказали, що матеріалами справи не підтверджується сам факт понесення позивачем збитків, причинного зв'язку між неотриманою позивачем сумою податкового кредиту та діями відповідача, оскільки позивачем не надано доказів щодо використання ним всіх передбачених податковим законодавством способів для реалізації свого права на віднесення сум податку до податкового кредиту.

3. Короткий зміст вимог касаційної скарги та узагальнення її доводів

КП "Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів", не погоджуючись з судовими рішеннями, звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить рішення та постанову скасувати, прийняти нове рішення про задоволення позову.

Скаржник вказує, що не складання та не реєстрація податкових накладних є не лише порушенням відповідачем норм податкового законодавства, а і порушенням умов договору. Відсутність таких податкових накладних з огляду на приписи п. 201.10 ст. 201 ПК України позбавляє позивача можливості включити суми сплаченого відповідачу ПДВ до складу податкового кредиту, що призвело до збитків.

У скарзі зазначається про порушення судом апеляційної інстанції норм ч. 4 ст. 236 ГПК України та помилкове неврахування позиції Верховного Суду, викладеної у постанові від 03.08.2018р. у справі №917/877/17.

4. Позиції інших учасників справи

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст