Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 24.01.2018 року у справі №926/2301/17

Ухвала КГС ВП від 24.01.2018 року у справі №926/2301/17

03.06.2020
Автор:
Переглядів : 130

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2018 року

м. Київ

Справа № 926/2301/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Вронська Г.О. - головуюча, Баранець О.М., Ткач І.В.,

за участю секретаря судового засідання Варави Ю.В.,

представників учасників справи:

позивача: Левадний Р.С.,

відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області

на рішення Господарського суду Чернівецької області

у складі судді Желік Б.Є.

від 01.09.2017 та

на постанову Львівського апеляційного господарського суду

у складі колегії суддів: Кордюк Г.Т., Гриців В.М., Давид Л.Л.,

від 28.09.2017

за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області

до Приватного акціонерного товариства "Туристичний комплекс "Черемош"

про визнання недійсним рішення Наглядової ради Приватного акціонерного товариства "Туристичний комплекс "Черемош" та спонукання до вчинення дій,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. Регіональне відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області (далі - Позивач) звернулось до господарського суду з позовом про визнання недійсним рішення Наглядової ради Приватного акціонерного товариства "Туристичний комплекс "Черемош" (далі - Відповідач, Товариство), оформленого протоколом засідання наглядової ради №1 від 01.02.2017, (далі - Рішення) та зобов'язання Відповідача в установленому Законом України "Про акціонерні товариства" порядку скликати річні загальні збори акціонерів Товариства.

2. Позов мотивований невідповідністю Рішення вимогам частини 5 статті 159 Цивільного кодексу України, частини 2 статті 32, пункту 3 частини 2 статті 52 Закону України "Про акціонерні товариства" та підпункту 9.2.2 пункту 9.2 розділу 9 Статуту Товариства.

3. За доводами Позивача, Рішення унеможливлює реалізацію ним корпоративних прав, зокрема права на участь у загальних зборах, ініціювання включення до проекту порядку денного загальних зборів Товариства пропозицій тощо.

4. Позивач зазначає про необхідність скликання чергових загальних зборів акціонерів Товариства для вирішення низки питань, про включення яких до порядку денного він звертався до Наглядової ради Товариства 6 лютого 2017 року та 3 вересня 2017 року, зокрема: звіт Наглядової ради про роботу за звітний період, про дострокове припинення повноважень Наглядової ради, затвердження річних звітів тощо.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції

5. Рішенням Господарського суду Чернівецької області від 01.09.2017, яке залишено без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 28.09.2017, у задоволенні позову відмовлено.

6. Судові рішення мотивовані тим, що Рішення є незаконним і необґрунтованим, порушує корпоративні правомочності Позивача щодо участі в управлінні діяльністю Товариства. Однак на думку судів першої та апеляційної інстанцій, Позивачем обраний такий спосіб захисту його порушених прав, який не може бути ефективним, оскільки Рішення вичерпало свою дію станом на 30 квітня 2017 року та не породжує у вересні 2017 року наслідків для Позивача

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст