Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 14.02.2019 року у справі №903/432/18

Ухвала КГС ВП від 14.02.2019 року у справі №903/432/18

22.08.2020
Автор:
Переглядів : 549

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2019 року

м. Київ

Справа № 903/432/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючого - Пєскова В.Г.,

суддів: Катеринчук Л.Й., Погребняка В.Я.

учасники справи:

позивач - Державне підприємство "Луцький комбінат хлібопродуктів №2",

відповідач - Державне підприємство "Чортківський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України,

розглянувши у порядку письмового провадження без виклику учасників судового процесу касаційну скаргу Державного підприємства "Чортківський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.12.2018

у складі колегії суддів: Тимошенко О.М. (головуючий), Крейбух О.Г., Демидюк О.О.

та на рішення Господарського суду Волинської області від 30.07.2018

у складі судді Войціховського В.А.

у справі за позовом Державного підприємства "Луцький комбінат хлібопродуктів №2"

до Державного підприємства "Чортківський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України

про стягнення 207 293,02 грн,

ВСТАНОВИВ

Обставини справи встановлені судами першої та апеляційної інстанції

1. 15.08.2017 між Державним підприємством "Луцький комбінат хлібопродуктів №2" (далі - ДП "Луцький комбінат хлібопродуктів №2", орендодавець), та Державним підприємством "Чортківський комбінат хлібопродуктів" (далі - ДП "Чортківський комбінат хлібопродуктів", орендар), був укладений договір №1-О оренди майна ДП "Луцький комбінат хлібопродуктів №2" (далі - договір оренди), за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування усе майно (необоротні активи, основні засоби, товарно-матеріальні цінності), що перебуває на балансі ДП "Луцький комбінат хлібопродуктів №2", перелічене у інвентаризаційних описах та знаходиться у підрозділах ДП "Луцький комбінат хлібопродуктів №2": елеватор (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_1 ), млин (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_2 ), залізнодорожня дільниця (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_3 ), ПСЦ (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_3 ), лабораторія (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_4 ), ІТП (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_5 ), їдальня (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_5 ), енергодільниця (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_6 ), відомча воєнізована охорона (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_3 ), мініпекарня (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_7 ), ВГП-СГП (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_8 ), РМЦ (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_3 ), автодільниця (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_3 ), водії пожежних машин (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_9 ), відомча воєнізована охорона (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_3 ), млин (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_1 ), енергодільниця (матеріально-відповідальна особа ОСОБА_10 ) (далі-Майно). Фактичне місцезнаходження майна: м. Луцьк, вул. Молодогвардійська, 11 . Майно передається в оренду з метою забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані та поверненням його в подальшому у стані, не гіршому, ніж існуючий, та з метою використання орендарем для здійснення зберігання та переробки зернових, при цьому не змінюючи його виду діяльності.

2. Передача майна позивачем в оренду та його отримання в тимчасове користування орендарем підтверджується долученими до матеріалів справи підписаними між сторонами актами приймання-передачі майна до договору оренди.

3. У розділі 2 договору оренди визначено, що орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, указаний в договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі майна, підписаного між орендарем та орендодавцем. Передача майна в оренду не тягне за собою виникнення в орендаря права власності на це майно. Власником орендованого майна залишається ДП "Луцький комбінат хлібопродуктів №2", а орендар користується ним протягом строку оренди. Орендна плата за користування майном визначена на конкурсній основі та затверджена комітетом кредиторів у справі № 903/123/15 про банкрутство ДП "Луцький комбінат хлібопродуктів №2". Повернення орендарем об`єкта оренди здійснюється в 10-денний термін з дня закінчення строку дії договору або з дня його дострокового припинення. Об`єкт оренди вважається повернутим в день підписання акту приймання-передачі. Обов`язок по складанню акту приймання-передачі покладається на сторону, яка передає (повертає) об`єкт оренди.

4. Відповідно до пунктів 3.1., 3.3., 3.5., 3.6. договору оренди орендна плата визначена на конкурсній основі та становить 43 000,00 грн за кожний місяць оренди. У разі користування майном протягом неповного календарного місяця орендна плата визначається на основі місячної орендної плати пропорційно кількості днів користування. Орендна плата перераховується орендарем на банківський рахунок орендодавця щомісячно авансом в термін не пізніше 15-го числа звітного місяця, а за перший місяць оренди - не пізніше останнього дня цього місяця. Орендна плата перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і оплачується орендарем відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

5. Згідно з пунктами 4.1., 4.3., 4.8. договору оренди орендар зобов`язується своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату, у разі припинення або розірвання договору оренди повернути орендодавцю орендоване майно в належному стані.

6. У пунктах 9.1., 9.8., 9.10. договору оренди визначено, що цей договір діє з 15.08.2017. Договір укладено на строк до 10.04.2018. У разі припинення або розірвання цього договору майно повертається орендарем орендодавцю у строк протягом 10 календарних днів з дати закінчення строку договору або дати направлення орендодавцем письмового повідомлення про дату розірвання договору. Якщо орендар не виконує обов`язку щодо повернення майна, орендодавець має право вимагати від орендаря сплати неустойки у розмірі подвійної орендної плати за користування майном за час прострочення.

7. Договір підписано зі сторони ДП "Луцький комбінат хлібопродуктів №2" ліквідатором Михайловським Сергієм Володимировичем, який діє на підставі постанови господарського суду Волинської області по справі № 903/123/15 від 10.04.2017 (свідоцтво Міністерства юстиції України про право здійснення діяльності арбітражного керуючого №413 від 22.03.2013), зі сторони ДП "Чортківський комбінат хлібопродуктів" - директором Стефаняком Петром Олексійовичем, який діє на підставі статуту, та скріплено печатками.

8. На виконання умов договору оренди визначене в цьому договорі майно знаходилося в користуванні ДП "Чортківський комбінат хлібопродуктів" у період з 15.08.2017 по 18.06.2018, у тому числі і після закінчення строку дії договору оренди 10.04.2018.

9. Листами від 03.04.2018 та від 11.04.2018 орендодавець повідомляв орендаря про те, що 10.04.2018 закінчується строк дії договору оренди та просив передати орендоване майно за договором оренди згідно акту прийому-передачі (оформленого ДП "Чортківський комбінат хлібопродуктів") протягом 10 календарних днів з моменту закінчення строку дії договору.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст