Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 17.01.2018 року у справі №910/31767/15

Ухвала КГС ВП від 17.01.2018 року у справі №910/31767/15

30.05.2020
Автор:
Переглядів : 157

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2018 року

м. Київ

Справа № 910/31767/15

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючого - Пількова К. М., суддів: Дроботової Т. Б., Чумака Ю. Я.,

за участю секретаря судового засідання - Жураховської Т. О.,

учасники справи:

позивач - Міністерство оборони України

представник позивача - Сажієнко І. О.

позивач - Київське квартирно-експлуатаційне управління

представник позивача - Сажієнко І. О.

відповідач - Київська обласна державна адміністрація

представник відповідача - не з'явився

третя особа - Кабінет Міністрів України

представник третьої особи - Кривов'яз О. В.

Військова прокуратура Дарницького гарнізону

прокурор - Коркішко В. М.

розглянув у судовому засіданні касаційну скаргу Київської обласної державної адміністрації на рішення Господарського суду міста Києва від 10.04.2017 (суддя Марченко О. В.) та постанову Київського апеляційного господарського суду від 12.09.2017 (головуючий суддя - Яковлєв М. Л., судді Разіна Т. І., Чорна Л. В.) у справі за позовом Міністерства оборони України та Київського квартирно-експлуатаційного управління до Київської обласної державної адміністрації за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Кабінету Міністрів України за участю Військової прокуратури Дарницького гарнізону про скасування розпорядження,

Короткий зміст позовних вимог

1. 14.12.2015 Міністерство оборони України (далі - Позивач-1) та Київське квартирно-експлуатаційне управління (далі - Позивач-2) звернулись з позовом до Київської обласної державної адміністрації (далі - Відповідач) про визнання незаконним та скасування розпорядження представника Президента України Київської обласної державної адміністрації "Про наслідки інвентаризації земель оборони та інших відомств на території області" від 12.10.1993 № 412 (далі - Розпорядження) в частині припинення права користування землями по Позивачу-1 загальною площею 4885,33 га.

Позовна заява мотивована тим, що Розпорядження прийняте без згоди Позивача-1, тобто за відсутності встановленого погодження уповноваженого на розпорядження землями оборони органу, що є порушенням вимог статей 27, 31 Земельного кодексу України (в редакції 1990 року). Крім того під час передачі земельної ділянки не були оформлені документи приймання і передачі земельної ділянки, як це було передбачено пунктом 50 "Керівництва по обліку озброєння, техніки, майна та інших матеріальних цінностей у збройних силах СРСР", затверджених наказом Міністра оборони СРСР № 260 від 1979 року, чинного на момент прийняття оскаржуваного розпорядження).

2. Справа розглядалась судами неодноразово. Постановою Вищого господарського суду України від 22.12.2016 прийняті у справі судові рішення скасовані, а справу передано на новий розгляд до місцевого господарського суду.

Короткий зміст рішень судів І та апеляційної інстанцій

3. 10.04.2017 Господарський суд міста Києва прийняв рішення, залишене без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 12.09.2017, яким позов задовольнив, визнав недійсним Розпорядження виконуючого обов'язки глави Київської обласної державної адміністрації представника Президента України .

Судові рішення мотивовані тим, що відповідно до статей 31, 32 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) Управлінням земельних ресурсів Київської обласної державної адміністрації Державного комітету України по земельним ресурсам при проведенні інвентаризації земельних ділянок, які перебували у користуванні Позивача-1, не було взято до уваги положення пункту 8 частини 1 статті 27 Земельного кодексу України (в редакції, чинній на час прийняття Розпорядження), та не встановлено, що Позивач-1 не використовував земельні ділянки, право на використання яких припинено Розпорядженням, протягом одного року (земельної ділянки, наданої для сільськогосподарського виробництва) і протягом двох років (земельної ділянки, наданої для несільськогосподарських потреб), а у разі встановлення вказаним Управлінням невикористання Позивачем-1 земельних ділянок протягом зазначених строків, прийняти рішення щодо припинення права користування спірними земельними ділянками мала право виключно Верховна Рада України за згодою землекористувача. Таким чином на час прийняття Розпорядження Представником Президента України перевищено межі своїх повноважень, визначених Законом України "Про Представника Президента України", тому Розпорядження є незаконним і підлягає скасуванню. Суди встановили, що Позивачам стало відомо про існування Розпорядження під час судового засідання зі справи № 810/6041/14, а з текстом Розпорядження ознайомились 15.09.2015, отже строк позовної даності Позивачами пропущено не було.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

4. 14.12.2017 Відповідач подав касаційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 10.04.2017 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 12.09.2017, прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити повністю. Також подав клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження.

5. 23.02.2018 Військовий прокурор Дарницького гарнізону (далі - Прокурор) подав відзив на касаційну скаргу, в якому просить залишити без змін рішення Господарського суду міста Києва від 10.04.2017, а касаційну скаргу залишити без задоволення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст