Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 28.02.2018 року у справі №4/444-34/192

Ухвала КГС ВП від 28.02.2018 року у справі №4/444-34/192

30.05.2020
Автор:
Переглядів : 154

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2018 року

м. Київ

Справа № 4/444-34/192

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Чумака Ю.Я. - головуючого, суддів: Дроботової Т.Б., Пількова К.М.,

секретар судового засідання - Овчарик В.М.,

за участю представників:

прокуратури - Клюге Л.М. (за посвідченням),

позивача - Ходорича О.М. (представник за довіреністю)

відповідача - Воронюка О.О. (адвокат),

третіх осіб - не з'явилися,

розглянувши касаційну скаргу Заступника прокурора міста Києва на постанову Київського апеляційного господарського суду від 18.10.2017 (Куксов В.В. - головуючий, судді: Яковлєв М.Л., Тарасенко К.В.) у справі

за позовом Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Департамента міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради

до Фізичної особи-підприємця Курашова Олега Леонідовича

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача:

1) Державна архітектурно-будівельна інспекція України,

2) Київська міська рада

про знесення самовільного будівництва,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог і рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Заступник прокурора міста Києва (далі - прокурор) в інтересах держави в особі Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - Департамент благоустрою) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Фізичної особи-підприємця Курашова Олега Леонідовича (далі - ФОП Курашов О.Л.) про знесення самовільно розміщених малих архітектурних форм.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем всупереч умовам договору оренди земельної ділянки від 01.10.2004 та нормам чинного законодавства, щодо режиму господарської діяльності в прибережній захисній смузі річки, без відповідної проектно-дозвільної документації, без ордерів Головного управління контролю за благоустроєм міста Києва, а також за відсутності позитивного висновку екологічної експертизи щодо проектування, розміщення, реконструкції споруд, самовільно розміщено: будинок для проживання та відпочинку літ. А, площею 308,3 м2, будинок для рятувальників літ. Б, площею 92,7 м2, громадську вбиральню літ. Г, площею 31,6 м2, на загальну площу 432,6 м2, на острові Жуків у Голосіївському районі міста Києва (6 км Столичного шосе).

Справа розглядалася судами неодноразово.

За результатами нового розгляду справи рішенням Господарського суду міста Києва від 04.08.2015 (Морозов С.М. - головуючий, судді Отрош І.М., Ломака В.С.), частково зміненим постановою Київського апеляційного господарського суду від 03.11.2015 (Чорногуз М.Г. - головуючий, судді Агрикова О.В., Рудченко С.Г.), залишеною без змін постановою Вищого господарського суду України від 25.01.2016 (Корсак В.А. - головуючий, судді Данилова М.В., Данилова Т.Б.), позовні вимоги прокурора задоволено в повному обсязі.

Судові акти обґрунтовані доведеністю прокурором факту самовільного капітального будівництва ФОП Курашовим О.Л. об'єктів нерухомості на орендованій ним земельній ділянці.

26.07.2017 ФОП Курашов О.Л. в порядку пункту 1 частини 2 статті 112 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК) в редакції, чинній до 15.12.2017, звернулося до Київського апеляційного господарського суду із заявою про перегляд постановою Київського апеляційного господарського суду від 03.11.2015 у справі №4/444-34/192 за нововиявленими обставинами.

Вимоги стосовно перегляду постанови обґрунтовуються наявністю зареєстрованої відповідачем належним чином декларації про початок виконання будівельних робіт та відсутності факту самочинного будівництва на вказаній земельній ділянці, що встановлено постановою Київського апеляційного господарського суду від 20.01.2016 у справі № 910/13847/13, яка набрала законної сили. Вказані обставини є нововиявленими в контексті спірних правовідносин, оскільки про їх наявність ФОП Курашову О.Л. стало відомо лише після винесення вказаної постанови, тому наявні підстави для скасування постанови Київського апеляційного господарського суду від 03.11.2015, якою було задоволено позов прокурора щодо знесення самовільного будівництва за вказаною адресою.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 18.10.2017 (Куксов В.В. - головуючий, судді: Яковлєв М.Л., Тарасенко К.В.) заяву ФОП Курашова О.Л. про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Київського апеляційного господарського суду від 03.11.2015 задоволено. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 03.11.2015 скасовано та прийнято нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог повністю.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст