Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 01.06.2022 року у справі №921/574/20

Постанова КГС ВП від 01.06.2022 року у справі №921/574/20

01.06.2022
Автор:
Переглядів : 88

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2022 року

м. Київ

cправа № 921/574/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Ткаченко Н. Г. - головуючого, Жукова С. В., Огородніка К. М.,

за участю секретаря судового засідання Громак В. О.

за участю представників: Головного управління ДПС у Тернопільській області - Свистун Є. М., Марущака П.О., ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України" - Фрейдун О. М., розпорядника майна Аршевського М. О.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції через Господарський суд Тернопільської області касаційну скаргу Головного управління ДПС у Тернопільській області

на постанову Західного апеляційного господарського суду від 27.09.2021

та ухвалу Господарського суду Тернопільської області від 20.05.2021 в частині відхилених грошових вимог Головного управління ДПС у Тернопільській області в сумі 818 552,68 грн

у справі № 921/574/20

за заявою Дочірнього підприємства "Тернопільський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України"

про банкрутство,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 25.09.2020 відкрито провадження у справі № 921/574/20 про банкрутство ДП "Тернопільський облавтодор" ВАТ Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" (далі - ДП "Тернопільський облавтодор"), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника, введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Аршевського М. О.

В жовтні 2020 року Головне управління ДПС у Тернопільській області звернулось до Господарського суду Тернопільської області із заявою про визнання кредиторських (грошових) вимог до боржника.

Заява кредитора (із врахуванням заяви про уточнення кредиторських вимог) обґрунтована тим, що за ДП "Тернопільський облавтодор" та його відокремленими підрозділами обліковується заборгованість по сплаті податків і зборів на загальну суму 46 399 979,48 грн.

06.04.2021 Головне управління ДПС у Тернопільській області подало до суду заяву про уточнення кредиторських (грошових) вимог, згідно з якою відмовилося від кредиторських вимог до боржника на суму 9 329 171,75 грн.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 20.05.2021 у справі №921/574/20 (суддя Гевко В. Л.) визнано вимоги Головного управління ДПС у Тернопільській області, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України до ДП "Тернопільський облавтодор" на суму: - 23 076 724,36 грн основного боргу з податків та зборів (третя черга задоволення вимог кредиторів); - 6 091 528,50 грн основного боргу з єдиного соціального внеску (друга черга задоволення вимог кредиторів); - 6 320 723, 88 грн штрафних санкцій (шоста черга задоволення вимог кредиторів); - 763 278, 31 грн пені (шоста черга задоволення вимог кредиторів). Відхилено кредиторські вимоги Головного управління ДПС у Тернопільській області, як відокремленого підрозділу ДПС України до боржника у сумі 818 552,68 грн. Прийнято відмову Головного управління ДПС у Тернопільській області, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України до боржника від кредиторських вимог у сумі 9 329 171,75 грн. Зобов`язано розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Аршевського М. О. за результатами попереднього засідання внести визнані судом вимоги до реєстру вимог кредиторів.

Предметом апеляційного перегляду була ухвала Господарського суду Тернопільської області від 20.05.2021 у справі №921/574/20 в частині відхилених грошових вимог Головного управління ДПС у Тернопільській області як відокремленого підрозділу ДПС України в сумі 818 552,68 грн.

Постановою Західного апеляційного господарського суду від 27.09.2021 (колегія суддів: Желік М. Б.- головуючий, Плотніцький Б. Д., Скрипчук О. С.) ухвалу Господарського суду Тернопільської області від 20.05.2021 у справі №921/574/20 - залишено без змін.

Місцевий господарський суд, з висновками якого погодився і апеляційний суд, зазначив, що грошові вимоги Головного управління ДПС у Тернопільській області, як відокремленого підрозділу ДПС України до боржника у сумі 818 552,68 грн підлягають відхиленню з огляду на наявність судових рішень про стягнення з дебіторів боржника на користь кредитора податкового боргу у вказаній сумі. Відтак пред`явлення кредиторських вимог Головним управлінням ДПС у Тернопільській області в межах справи про банкрутство, знову до первинного боржника ДП "Тернопільський облавтодор" за існуючого чинного права стягнення цієї ж суми за рішенням судів з інших боржників є спробою подвійного стягнення кредитором одного і того ж боргу в судовому порядку з різних суб`єктів господарювання одночасно.

У касаційній скарзі Головне управління ДПС у Тернопільській області просить скасувати постанову Західного апеляційного господарського суду від 27.09.2021 та ухвалу Господарського суду Тернопільської області від 20.05.2021 в частині відхилених кредиторських вимог Головного управління ДПС у Тернопільській області до божника в сумі 818 552,68 грн та ухвалити нове рішення, яким визнати грошові вимоги Головного управління ДПС у Тернопільській області до божника у заявленій сумі.

Касаційна скарга мотивована наявністю підстави для касаційного оскарження судових рішень, передбаченої п. 3 ч. 2 ст. 287 ГПК України, з огляду на відсутність висновку Верховного Суду з питання застосування норми права у подібних правовідносинах, порушеного в касаційній скарзі на судове рішення, а саме включення до реєстру кредиторів узгодженої суми зобов`язання, щодо якої було вжито заходи погашення податкового боргу за рахунок стягнення дебіторської заборгованості платника податків.

В обґрунтування касаційної скарги кредитор зазначає, що судами попередніх інстанцій не враховано, що згідно з договором про переведення права вимоги дебіторської заборгованості дебіторська заборгованість продовжує залишатися активом платника податків, що має податковий борг. При цьому податковим законодавством стягнення дебіторської заборгованості платника податків є лише одним із джерел погашення податкового боргу.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н. Г., пояснення представників учасників справи, перевіривши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Як вбачається із матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, 03.04.2019 Тернопільське управління ГУ ДФС у Тернопільській області склало акт №4 "Про результати перевірки визначення додатковим джерелом погашення податкового боргу дебіторської заборгованості ДП "Тернопільський облавтодор".

За результатами проведеної перевірки із визначення дебіторської заборгованості, як додаткового джерела погашення податкового боргу встановлено, що згідно з даними бухгалтерського обліку ДП "Тернопільський облавтодор" в особі філії Великоберезовицька дорожня експлуатаційна дільниця обліковується дебіторська заборгованість за ТОВ "Авангард-Експо" у сумі 541 553,34 грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст