Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 18.04.2018 року у справі №826/3398/17

Ухвала КАС ВП від 18.04.2018 року у справі №826/3398/17

30.08.2020
Автор:
Переглядів : 191

ПОСТАНОВА

Іменем України

31 липня 2019 року

Київ

справа № 826/3398/17

провадження № К/9901/47590/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Смоковича М. І.,

суддів: Бевзенка В. М., Данилевич Н. А.,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1 до Генерального штабу Збройних Сил України в особі фінансового управління про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою ОСОБА_2 - представника ОСОБА_1 на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 грудня 2017 року (судді Федорчук А. Б., Качур І. А., Келеберда В. І.) та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 5 березня 2018 року (судді Бєлова Л. В., Безименна Н. В., Кучма А. Ю.).

І. Обставини справи

1. У березні 2017 року ОСОБА_1 (надалі також ОСОБА_1 , позивач) звернувся до суду з позовом до Генерального штабу Збройних Сил України (надалі також Генеральний штаб, відповідач) в особі фінансового управління, в якому просив:

1.1. визнати протиправною відмову Генерального штабу включити щомісячну додаткову грошову винагороду у розмірі 60% грошового забезпечення, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2009 року № 889, до складу грошового забезпечення, з якого нараховано одноразову грошову допомогу при звільненні;

1.2. зобов`язати Генеральний штаб виплатити одноразову грошову допомогу при звільненні у розмірі 50% місячного грошового забезпечення за 25 повних календарних років з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди у розмірі 60% грошового забезпечення, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2009 року № 889, із урахуванням раніше виплаченої суми одноразової грошової допомоги.

2. Позов обґрунтовано протиправністю відмови відповідача включити щомісячну додаткову грошову винагороду в розмірі 60% грошового забезпечення, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2009 року № 889 «Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Служби зовнішньої розвідки та осіб начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій» (надала - Постанова № 889), до складу грошового забезпечення, з якого позивачу нараховано одноразову грошову допомогу при звільненні.

3. Відповідач позов не визнав. Позиція відповідача зводиться до того, що відповідно до пункту 38.1 наказу Міністра оборони України від 11 червня 2008 року № 260 «Про затвердження Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам» до складу грошового забезпечення, з якого нараховується одноразова грошова винагорода при звільненні, не включаються винагороди, до яких належать виплати згідно з Постановою № 889.

4. Також відповідач зазначив, що відповідно до пункту 8 Інструкції про розміри і порядок виплати щомісячної додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 15 листопада 2010 року № 595, винагорода не включається до складу грошового забезпечення, з якого здійснюється обчислення одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

ІІ. Встановлені судами фактичні обставини справи

5. ОСОБА_1 , полковник запасу, проходив військову службу на посаді начальника відділу національних контингентів Головного командного центру військової частини А0135 Збройних сил України; є учасником бойових дій.

6. Наказом командира військової частини А0135 від 15 листопада 2016 року № 254 позивача звільнено з військової служби у запас за пунктом «б» (за станом здоров`я) частини шостої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», з урахуванням вимог частини восьмої цієї ж статті, та виключено зі списків особового складу військової частини всіх видів забезпечення.

7. Цим же наказом прийнято рішення про виплату позивачеві одноразової грошової допомоги в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за 25 повних календарних років служби.

8. У відповідь на адвокатський запит відповідач листом від 15 лютого 2017 року № 305/203 повідомив позивача, що відповідно до пункту 8 Інструкції про розміри і порядок виплати щомісячної додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 15 листопада 2010 року № 595, винагорода не включається до складу грошового забезпечення, з якого здійснюється обчислення одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

9. Щомісячна додаткова грошова винагорода позивача, що нараховувалась та виплачувалась на підставі Постанови № 889 останні 24 місяці перед звільненням, становила 60% місячного забезпечення.

10. Вважаючи протиправною відмову відповідача включити виплачувану йому відповідно до Постанови № 889 щомісячну додаткову грошову винагороду, позивач звернувся до суду.

ІІІ. Рішення судів першої й апеляційної інстанцій і мотиви їх ухвалення

11. Окружний адміністративний суд міста Києва постановою від 14 грудня 2017 року, яку залишено без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 5 березня 2018 року, у задоволенні позовних вимог відмовив повністю.

12. Такі свої рішення суди мотивували тим, що щомісячна додаткова грошова винагорода не входить до структури і складу грошового забезпечення військовослужбовців, з якого військовослужбовцям нараховується й виплачується одноразова грошова допомога при звільненні.

ІV. Провадження в суді касаційної інстанції

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст