Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 31.07.2019 року у справі №821/1896/15-а

Ухвала КАС ВП від 31.07.2019 року у справі №821/1896/15-а

30.08.2020
Автор:
Переглядів : 754

ПОСТАНОВА

Іменем України

31 липня 2019 року

Київ

справа №821/1896/15-а

адміністративне провадження №К/9901/14384/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Чиркіна С.М., судді Шарапи В.М., розглянувши в письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу № 821/1896/15-а

за позовом ОСОБА_1

до Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області,

треті особи: депутат Херсонської міської ради Козаков І.В., Херсонська міська рада

про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди

за касаційною скаргою ОСОБА_1

на ухвали Одеського апеляційного адміністративного суду від 14 січня 2016 року та 23 лютого 2016 року (у складі головуючого судді Шляхтицького О.І.),

В С Т А Н О В И В:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до суду з позовом до Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області (далі - Управління ДСНС у Херсонській області, відповідач), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача депутат Херсонської міської ради Козакова І.В. про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2015 року у задоволенні позову відмовлено.

Позивач, не погодившись з вказаною постановою суду першої інстанції звернувся до суду з апеляційною скаргою.

Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 14 січня 2016 року зазначена апеляційна скарга була залишена без руху у зв`язку з відсутністю документу про сплату судового збору.

Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2016 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2015 року повернуто особі, яка її подала.

Постановляючи зазначене рішення, суд апеляційної інстанції виходив з того, що недолік апеляційної скарги зазначений в ухвалі суду від 14 січня 2016 року у встановлений судом строк заявником апеляційної скарги усунуто не було, тому суд зробив висновок про наявність підстав для повернення апеляційної скарги у відповідності до положень статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції, чинній до 15 грудня 2017 року).

Короткий зміст вимог касаційних скарг

Не погоджуючись з рішеннями суду першої та апеляційної інстанцій, вважаючи їх прийнятими з неправильним застосуванням норм матеріального права та порушенням норм процесуального права, позивач звернувся із касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України, в якій просив скасувати рішення судів попередніх інстанцій інстанції та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити або направити справу до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційна скарга надійшла до суду 21 червня 2016 року.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 11 серпня 2017 року відмовлено у відкритті касаційного провадження на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2015 року, в той же час, зазначеною ухвалою суду касаційної інстанції відкрито касаційне провадження на ухвали Одеського апеляційного адміністративного суду від 14 січня 2016 року та 23 лютого 2016 року. Також, цим судом було витребувано адміністративну справу та запропоновано сторонам надати заперечення на касаційну скаргу, однак розгляд справи Вищим адміністративним судом України не був закінчений.

У зв`язку із початком роботи Верховного Суду, на виконання підпункту 4 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції, чинній з 15 грудня 2017 року, далі - КАС України) матеріали цієї справи передано до Верховного Суду.

Відповідно до повторного протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24 липня 2019 року для розгляду цієї справи визначено новий склад колегії суддів, а саме: суддю-доповідача Берназюка Я.О., суддів Чиркіна С.М. та Шарапу В.М.

Верховний Суд ухвалою від 30 липня 2019 року прийняв до провадження адміністративну справу № 821/1896/15-а та призначив її до розгляду в порядку письмового провадження за наявними матеріалами без повідомлення та виклику учасників справи колегією у складі трьох суддів з 30 липня 2019 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст