Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КАС ВП від 29.09.2022 року у справі №500/1912/22

Постанова КАС ВП від 29.09.2022 року у справі №500/1912/22

29.09.2022
Автор:
Переглядів : 295

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2022 року

м. Київ

справа № 500/1912/22

адміністративне провадження № К/990/20688/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., суддів Коваленко Н.В. та Шарапи В.М., розглянувши у порядку письмового провадження у касаційній інстанції адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Управління соціального захисту населення Тернопільської районної державної адміністрації

про визнання протиправними дій щодо виплати щорічної разової грошової допомоги у меншому розмірі, зобов`язання перерахувати виплати з урахуванням раніше виплаченої суми,

за касаційною скаргою адвоката Дарморіс Оксани Маркіянівни в інтересах ОСОБА_1

на ухвалу Тернопільського окружного адміністративного суду від 10 травня 2022 року (постановлену у складі судді Мірінович У.А.) та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 7 липня 2022 року (прийняту у складі колегії: головуючого судді Довгої О.І., суддів Глушка І.В., Запотічного І.І.),

У С Т А Н О В И В :

1. ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Тернопільського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Управління соціального захисту населення Тернопільської районної державної адміністрації (відповідач) про визнання протиправними дій щодо виплати щорічної разової грошової допомоги до 5-го травня у меншому розмірі, зобов`язання перерахувати виплати з урахуванням раніше виплаченої суми.

2. Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 10 травня 2022 року, залишеною без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 7 липня 2022 року, позовну заяву ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Тернопільської районної державної адміністрації про визнання протиправними дій щодо виплати щорічної разової грошової допомоги у меншому розмірі, зобов`язання перерахувати виплати з урахуванням раніше виплаченої суми, - повернуто позивачу без розгляду.

3. Ухвалюючи зазначене судове рішення, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що оскільки з позовними вимогами позивач звернувся до суду поза межами встановленого статтею 122 КАС України строку, а зазначені представником позивача у заяві про поновлення строку не є поважними причинами пропущення позивачем строку звернення до суду, то позовну заяву слід повернути позивачу без розгляду.

4. При цьому зазначено, що судом першої інстанції не встановлено обставин, що перешкоджали позивачу через запровадження в Україні воєнного стану своєчасно звернутись до суду в межах строку, встановленого законом, починаючи з дати отримання одноразової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік. Відтак, сам факт запровадження воєнного стану в Україні, без обґрунтування неможливості звернення до суду саме позивачем у встановлені строки, у зв`язку із запровадження такого, на переконання суду, - не може вважатись поважною причиною для безумовного поновлення цих строків.

Короткий зміст та обґрунтування вимог касаційної скарги

5. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, вважаючи їх прийнятими з порушенням норм процесуального права, зокрема статті 122 КАС України, представниця позивача звернулася із касаційною скаргою до Верховного Суду, у якій просить оскаржувані судові рішення скасувати, а справу №500/1912/22 направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

6. В обґрунтування касаційної скарги скаржниця зазначає, що суди першої та апеляційної інстанцій неправильно застосували положення статті 122 КАС України, у зв`язку із чим дійшли протиправних висновків про те, що зазначені представником позивача у заяві про поновлення строку підстави пропуску строку на звернення до суду не є поважними. Скаржник вказує, що суди протиправно не звернули увагу, що позивач є учасником бойових дій, який у зв`язку із військовою агресією рф мобілізований до лав Збройних Сил України з 24 лютого 2022 року.

Процесуальні дії у справі та клопотання учасників справи

7. Касаційна скарга надійшла до суду 8 серпня 2022 року.

8. Ухвалою Верховного Суду від 29 серпня 2022 року відкрито касаційне провадження у справі №500/1912/22 щодо оскарження ухвали Тернопільського окружного адміністративного суду від 10 травня 2022 року та постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 7 липня 2022 року, витребувано адміністративну справу та запропоновано сторонам надати відзив на касаційну скаргу.

9. Ухвалою Верховного Суду від 28 вересня 2022 року справу призначено до розгляду в порядку письмового провадження за наявними матеріалами без повідомлення та виклику учасників справи колегією у складі трьох суддів з 29 вересня 2022 року.

10. При розгляді цієї справи в касаційному порядку учасниками справи клопотань заявлено не було.

Позиція інших учасників справи

11. Від відповідача відзиву на касаційну скаргу не надходило, що відповідно до статті 338 КАС України не перешкоджає касаційному перегляду рішень судів попередніх інстанцій. При цьому колегія суддів зазначає, що ухвалу Верховного Суду від 29 серпня 2022 року про відкриття касаційного провадження відповідачем отримано 6 вересня 2022 року.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Оцінка висновків судів попередніх інстанцій та доводів касаційної скарги

12. Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи та доводам касаційної скарги, а також виходячи з меж касаційного перегляду справи, визначених статтею 341 КАС України, колегія суддів зазначає наступне.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст