Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 29.01.2020 року у справі №200/11547/19-а

Ухвала КАС ВП від 29.01.2020 року у справі №200/11547/19-а

26.10.2020
Автор:
Переглядів : 114

ПОСТАНОВА

Іменем України

28 травня 2020 року

Київ

справа №200/11547/19-а

адміністративне провадження №К/9901/2172/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Блажівської Н.Є.,

суддів: Білоуса О.В., Желтобрюх І.Л.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1

на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 4 листопада 2019 року (суддя Голуб В.А.)

та постанову Першого апеляційного адміністративного суду від 16 грудня 2019 року (суддя-доповідач Геращенко І.В., судді: Арабей Т.Г., Міронова Г.М.)

у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1

до Головного управління ДФС у Донецькій області

про визнання протиправною та скасування вимоги, зобов`язання утриматися від вчинення дій,

ВСТАНОВИВ

1. ІСТОРІЯ СПРАВИ

1.1. Короткий зміст позовних вимог

24 вересня 2019 року ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до суду з позовом до Головного управління ДФС у Донецькій області (далі - ГУ ДФС у Донецькій області) про: визнання протиправною та скасування вимоги про сплату боргу (недоїмки) від 9 серпня 2019 року № Ф-707-25; визнання протиправними дій щодо направлення вимоги про сплату боргу (недоїмки) з єдиного соціального внеску за той же період і з тих же підстав протиправними та зобов`язати відповідача утриматися від направлення вимог про сплату боргу (недоїмки) з єдиного соціального внеску за той же самий період із тих самих підстав.

1.2. Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 4 листопада 2019 року позовну заяву повернуто без розгляду на підставі пункту 1 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 16 грудня 2019 року апеляційну скаргу залишено без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін.

Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції, з яким погодився й суд апеляційної інстанції, виходив із того, що отримавши 30 серпня 2019 року оспорювану у справі вимогу про сплату боргу з єдиного внеску від 09 серпня 2019 року, позивач звернувся до суду лише 24 вересня 2019 року, тобто з пропуском 10-денного встановленого Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» строку. При цьому на виконання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху заявником в установлений судом строк не подано клопотання про поновлення строку з обґрунтуванням причин поважності його пропущення.

1.3. Короткий зміст касаційної скарги та відзиву на неї

Не погодившись з ухвалою суду першої інстанції та постановою суду апеляційної інстанції, позивач подав касаційну скаргу, в якій посилається на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати рішення судів попередніх інстанцій і передати справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

В касаційній скарзі позивач зазначає, що судами попередніх інстанцій не враховано, що строк оскарження вимоги про сплату боргу з єдиного соціального внеску не визначається виключно положеннями Закону України «Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування».

2. СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПОПЕРЕДНІХ ІНСТАНЦІЙ

Отримавши 30 серпня 2019 року оспорювану у справі вимогу про сплату боргу з єдиного внеску від 09 серпня 2019 року, позивач звернувся до суду 24 вересня 2019 року.

При цьому в матеріалах справи відсутні докази оскарження вимоги в адміністративному порядку.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 30 вересня 2019 року позов ОСОБА_1 залишено без руху та надано строк для усунення недоліків протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали шляхом надання суду клопотання про поновлення строку звернення до суду, оскільки судом встановлено подання позову з пропущенням десятиденного строку звернення до суду з позовом, встановленого абзацом 9 частини четвертої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (надалі також - Закон).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст