Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 16.03.2020 року у справі №569/727/17

Ухвала КАС ВП від 16.03.2020 року у справі №569/727/17

11.10.2020
Автор:
Переглядів : 138

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 березня 2020 року

Київ

справа № 569/727/17

провадження № К/9901/17756/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Желєзного І.В., розглянувши у письмовому провадженні в касаційному порядку справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, третя особа - управління Державної пенітенціарної служби України у Рівненській області, про визнання протиправними дій та зобов`язання призначити пенсію за вислугу років, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Житомирського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Мініча Б.С., Котік Т.С., Охрімчук І.Г. від 12 червня 2017 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, третя особа - управління Державної пенітенціарної служби України у Рівненській області, про визнання протиправними дій та зобов`язання призначити пенсію за вислугу років, в якому просив:

- визнати протиправною відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області від 12 січня 2017 року № 23/08 в призначенні йому пенсії за вислугу років;

- зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області призначити та вплачувати ОСОБА_1 пенсію за вислугу років з 1 січня 2017 року.

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

2. Постановою Рівненського міського суду від 23 лютого 2017 року позовні вимоги ОСОБА_1 було задоволено.

Визнано протиправною відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області від 12 січня 2017 року № 23/08 у призначенні ОСОБА_1 пенсії за вислугу років.

Зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області призначити ОСОБА_1 з 1 січня 2017 року пенсію за вислугу років.

3. Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що право на пенсію за вислугу років не ставиться в залежність від наявності виключно календарної вислуги. Норми Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» передбачають пільговий залік вислуги років саме для призначення пенсії.

На час звернення із заявою про призначення пенсії позивач мав більше ніж 23 років вислуги, необхідної для призначення пенсії на підставі статті 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

4. Постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 12 червня 2017 року постанову Рівненського міського суду Рівненської області від 23 лютого 2017 року скасовано та ухвалено нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

5. Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд апеляційної інстанції виходив з того, що законодавець розмежовує такі поняття як «вислуга років» та «календарна вислуга років». При цьому до вислуги років є можливим зарахування стажу роботи у пільговому обчисленні і цей стаж теж враховується при призначенні пенсії (як правило впливає на розмір пенсії). В той же час для отримання права на призначення пенсії обов`язковою умовою є наявність саме календарної вислуги років у мінімально визначеному законом розмірі. До цієї вислуги зарахування стажу роботи у пільговому обчисленні законом не передбачено.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

6. Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, ОСОБА_1 звернувся із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Житомирського апеляційного адміністративного суду від 12 червня 2017 року та залишити в силі постанову Рівненського міського суду від 23 лютого 2017 року.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

7. Судами попередніх інстанцій встановлено, що згідно наказу Державної пенітенціарної служби України від 14 грудня 2016 року № 263/ОС-16 ОСОБА_1 звільнено зі служби у Державній кримінально-виконавчій службі України у зв`язку зі скороченням штатів з 31 грудня 2016 року.

Вислуга років на день звільнення в календарному обчисленні становить 19 років 4 місяці 2 дні, у пільговому обчисленні - 24 роки 5 місяців 22 дні.

30 грудня 2016 року позивач через управління Державної пенітенціарної служби України в Рівненській області звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області із заявою про призначення пенсії, до якої додано подання управління Державної пенітенціарної служби України у Рівненській області про призначення пенсії за вислугу років ОСОБА_1 .

Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області листом від 12 січня 2017 року № 23/08 повернуло управлінню Державної пенітенціарної служби України у Рівненській області подання без виконання з мотивів відсутності у ОСОБА_1 права на призначення пенсії за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», оскільки на момент звільнення вислуга років позивача у календарному обчисленні становить 19 років 4 місяці 2 дні.

8. Вважаючи такі рішення відповідачів неправомірним, ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст